
"לא הרגשנו שחסר לנו משהו, כי לאף אחד לא היה. מה שכן היה לנו זה המון חלומות. הייתי הולך לבית הספר עם שני תיקים. תיק ללימודים עם ספרים ומחברות, ותיק לחלומות עם דפים וצבעים." – אלבר אלבז.
קורל ניסים, עיצוב פנים
לא מזמן נתקלתי בספריית המכון בספרו של המעצב אלבר אלבז, "מפעל החלומות". דפדוף קצר בספר גרם לי לרצות ללכת ולראות את הדבר האמיתי, ותוך מספר רגעים מצאתי את עצמי קונה כרטיס לתערוכה המוצגת בימים אלה במוזיאון העיצוב חולון. ללא ספק – החלטה טובה.
אלבר אלבז נולד בקזבלנקה, מרוקו. בגיל 8 חודשים עלה לארץ ישראל עם משפחתו וגדל בשכונת תל גיבורים בעיר חולון. הוא למד עיצוב אופנה בשנקר, סיים בהצטיינות ומיד עם סיום לימודיו עבר לפריז שם הגשים את החלום שלו – להיות מעצב אופנה בינלאומי.

אומרים שבן אדם שהולך אחרי הלב שלו, יגיע הכי רחוק שרק אפשר. אלבר אלבז ללא ספק הוכיח את זה. הביקור בתערוכה רק מגביר את ההערכה העצומה לדרך המדהימה שעשה, משכונת פועלים בחולון לבמות האופנה העולמיות.
חלל התערוכה מעוצב בהשראת חלונות-הראווה שעיצב אלבז כשעבד בבית האופנה לנווין. החלל המרכזי של התערוכה מחולק לארבע תחנות מרכזיות במסע חייו של המעצב: טנג'יר, חולון, ניו יורק ופריז.

לפריז אלבז הגיע בשנת 1997 ושם התרחשו האירועים המשמעותיים ביותר בקריירה שלו. הוא נבחר להוביל את בית האופנה גי לרוש, הגשים את חלומו ונכנס לנעליו של איב סן לורן והחליף אותו בניהול החברה, ובהמשך הצטרף לבית האופנה לנווין.

״העבודה שלי היא יותר כמו מסע. מסע מתוך תחנות חיי השונות״. שתי הנקודות המנוגדות ביותר בקריירה של אלבז הן פריז וניו יורק. אלבז האמין שהחיבור בין שני ניגודים כאלה יכול ליצור חזון חדש: מצד אחד קלאסיקה ומצד שני ספורטיביות. החליפות מבדים ספורטיבים בעיצובו הטריפו את סצנת האופנה העולמית.


טנג'יר היא עיר הולדתה של אימו של אלבז, והיא תמיד משכה את המעצב בצבעים ובקסם שלה. השפעתה ניכרת בעבודתו עם צבעים חזקים ושילובים שלא היו שגרתיים באותה תקופה.
כאמור, אלבז גדל בחולון. גם אם את רוב חייו הבוגרים העביר מחוץ לגבולות הארץ, את ילדותו עשה כאן ותמיד ראה את עצמו כישראלי. לכן הסיפור "חולון" מוצג בצורה מהדהדת חום של בית.
החלק הבא בתערוכה הוא מסדרון צר וארוך הבנוי בצורה מעגלית ומספר על רגעי השיא של אלבז בחייו האישיים והמקצועיים, דרך הגשמת החלומות במסלול האופנה כמעצב על, מותו בטרם עת ממחלת הקורונה והמחווה המרגשת שזכה לה מטובי בתי האופנה בעולם וביניהם דיור, גוצ'י, בלנסיאגה ועוד.

אחרי שעברנו מסע מטלטל, צחקנו, התרגשנו, התפעלנו מהעבודות של אלבז והופתענו מכוח הרצון שלו להגשים את חלומותיו, עולים קומה ושם ממתינים דגמי תצוגה מלא פחות מ-46 מבתי האופנה המובילים בעולם, שיצרו דגמי מחווה לזכרו של אלבז.


איזה מזל שנכנסתי לספרייה ופתחתי את הספר "מפעל החלומות".
יצאתי מהתערוכה בהתרוממות רוח. אני ממליצה בחום לבקר, לקבל השראה וללמוד משהו מהמעצב הענק הזה – לא רק במישור העיצובי אלא על הצבת מטרות ועל הגשמת חלומות.
אלבר אלבז: מפעל החלומות
מוזיאון העיצוב חולון
נעילת התערוכה: 15.04.2023 (כדאי למהר ולנצל את חופשת הפסח!)
שעות פתיחה:
יום א' – סגור
יום ב', ד'- 10:00-18:00
יום ג', ה'- 12:00-22:00
יום ו'- 10:00-14:00
יום ש'- 10:00-20:00
עלות כרטיס : 45 ₪
אוצרת התערוכה: יערה קידר