עכשיו קוראים
"אל תחכי לפרח הזה" – לא כל פרח הוא מתנה

"אל תחכי לפרח הזה" – לא כל פרח הוא מתנה

כשפרחים יפים הופכים לתמרורי אזהרה: תערוכת חוצות חדשה בירושלים חושפת את הסימנים המוקדמים לאלימות בזוגיות.

עונג יצחקי, עיצוב תקשורת חזותית

בתערוכה חדשה בכיכר ספרא בירושלים מוצגות 14 כרזות המציגות איורי פרחים בקומפוזיציות מרהיבות. מבט נוסף בכרזה וקריאת הטקסט שמופיע בה, חושפים את המניפולציה הרגשית. הפרחים המאויירים, על יופיים, מתפקדים כתמרורי אזהרה לזוגיות מסוכנת. הקונספט הייחודי, שפותח על ידי סטודיו רה-לבנט, מבקש לעורר מודעות לסימני אזהרה בזוגיות ולעודד פנייה למוקדי סיוע.

אלימות בזוגיות היא תופעה חוצת מגזרים, גילים ומעמדות. בתערוכה המוצגת במרחב הציבורי של כיכר ספרא ניתן לראות כיצד תחום העיצוב מתגייס להעלאת המודעות לתופעה. במסגרת פסטיבל אאוטליין – איור ומילים בירושלים, סטודיו רה-לבנט יצר את תערוכת "אל תחכי לפרח הזה".

תהליך העבודה החל ביוזמתה של ליטל מרקוס מורין, אוצרת פסטיבל אאוטליין, שהזמינה את הסטודיו ליצור סט כרזות כחלק מהפסטיבל. "ליטל ביקשה שנתמקד בסימנים המוקדמים של אלימות בזוגיות, כדי שנוכל להגיע לקהל רחב יותר וליצור אפקט עמוק יותר," מספר אמנון אילוז, מייסד סטודיו רה-לבנט.

"הכרזות מתבססות על רעיון הפרח ככלי מניפולטיבי," מסביר אילוז. כל אחת מהכרזות מציגה פרח המושך את תשומת הלב שלנו ביופיו. כשמתקרבים ומעמיקים במבט, מתגלים הטקסטים המופנים אל הצופה בגוף ראשון – כאילו הגבר הפוגע עצמו מדבר. זה חלק מהרצון שלנו להנגיש את המסר לכולם, לא רק לנשים. כל אדם שעומד מול הכרזה יכול לשמוע את המסר ולהרגיש את אי הנוחות".

מעבר לרובד האסתטי, הכרזות מבקשות ליצור שינוי תודעתי. דרך שימוש באמצעים גרפיים מתעוררת בצופה תחושת אי-נוחות שמובילה למחשבה ולהרהורים. אילוז מדגיש שהבחירה באיורים מעולם הצומח נועדה להמחיש את המעבר בין יופי טבעי לאיום חבוי – ממש כמו בזוגיות מסוכנת שבה דברים נראים לכאורה טובים בהתחלה.

תערוכת ״אל תחכי לפרח הזה״, כיכר ספרא בירושלים

מאז שהכרזות נתלו, הן מעוררות שיח ציבורי רחב. חלק מהמבקרים ציינו כי העבודות גרמו להם לחשוב מחדש על היחסים שלהם עצמם או של קרובים אליהם. אילוז מספר כי הכוונה המקורית לא הייתה רק ליצור אמנות חזותית אלא להפעיל מנגנון שינוי ממשי בתודעת הציבור. הצלחת הפרויקט הובילה להרחבתו כקמפיין עירוני רשמי הנתמך על ידי עיריית ירושלים וארגון נעמ"ת.

"הפרחים הם דימוי שמעורר רגש כפול" מסביר אילוז. הם פועלים כמלכודת דבש – הצופה נמשך אליהם בשל היופי הוויזואלי ורק לאחר התבוננות שנייה מבין את עומק המסר. כל כרזה עברה תהליך עיצוב מדוקדק, החל מבחירת הצבעים והאווירה ועד הניסוח המדויק של הטקסטים המופיעים על כל פרח.

התערוכה מייצרת קריאה לפעולה. הפיכתה לקמפיין עירוני היא עדות להשפעה האדירה של התקשורת החזותית במרחב הציבורי. הכרזות בכיכר ספרא מזמינות את הקהל לעצור, לחשוב ולזהות את הסימנים – עבור עצמם ועבור הסובבים אותם.

אל תחכי לפרח הזה 

תערוכה ברחבי כיכר ספרא, ירושלים, במסגרת פסטיבל אאוטליין.

נעילה: 23 בינואר 2025

– קונספט: אמנון אילוז

– איור: תמר כליף, מאיה לרנר ודניאל ביאלו

– מנהלת אמנותית: ליטל מרקוס מורין

– מנהלת ביתא: רונית בקר בלנקובסקי

– עיצוב הזמנה: טבע שולט

– צילומים: דניאל חנוך

סטודיו re-levant

https://re-levant.co.il

התגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

כתובת המייל שלך לא תפורסם.