עכשיו קוראים
ארכיון של הרגע: טלי נבון בעקבות רישומים של זאב תשבי

ארכיון של הרגע: טלי נבון בעקבות רישומים של זאב תשבי

[column]

האמנית טלי נבון יוצרת ספק תערוכה ספק ארכיון חי, בו העבר נולד מחדש בהווה, ועבודות המקור מוצגות לצד הפרשנות העכשווית שלהן. שאלות של מקור, העתק, תיעוד, עבר וזמן עולות בתערוכה המיוחדת בהשראתו של האמן זאב תשבי, המוצגת כעת במוזיאון פתח תקווה לאמנות.

מורן זיסהולץ, עיצוב פנים שנה ג'

[/column] [column]

מוזיאון פתח תקווה ידוע כאחד ממוסדות האמנות החשובים והמוצלחים שיש לישראל להציע לשוחרת האמנות המצויה. הביקור הראשון שלי שם בהחלט עמד בציפיות מהמבנה, מהתערוכות המוצגות, מהאוצרות ומההצבה הפיזית שרחבי המוזיאון. השילוב של כל אלו יוצר חווית ביקור מרתקת.

בין התערוכות הנפלאות והחדשות שהמוזיאון מציע תמצאו את נתיב האבדון, חורף 2065 של בני אפרת, עבודת צוות, תערוכה של קבוצת אמנים פעילים שעובדים במקביל גם כמדריכים במחלקת החינוך של המוזיאון וכן פעם אחת, פעמה, שנייה של גיא גולדשטיין. לטעמי התערוכה המוצלחת ביותר הייתה ארכיון של הרגע- טלי נבון בעקבות רישומים של זאב תשבי.

[caption id="attachment_9835" align="aligncenter" width="750"]אחד הציורים של טלי נבון בהשראת תשבי, שקף בתוך יריעת זכוכית. אחד הציורים של טלי נבון בהשראת תשבי, שקף בתוך יריעת זכוכית.[/caption]

טלי נבון היא אמנית תל-אביבית עכשווית, העוסקת במגוון תחומים כגון וידאו ארט, פיסול וציור. התערוכה במוזיאון פתח תקווה היא פרי שיתוף פעולה של נבון עם האוצרת אירנה גורדון. עיצוב החלל מדמה ארכיון של פעם, עם קופסאות קרטון רבות שבתוכן נמצאות עבודותיה של נבון, שנוצרו בהשראות איוריו של זאב תשבי. התחושה הכללית היא מאוד מסקרנת ומזמינה. ברחבי התערוכה מפוזרות מנורות שולחן עם אור מעומעם, שמשמרות אווירה נעימה, ומשמשות לעיון בקופסאות ולהתבוננות מקרוב באיורים עצמם.

[caption id="attachment_9839" align="aligncenter" width="750"]עיצוב התערוכה המדמה ארכיון תמונות של פעם. עיצוב התערוכה המדמה ארכיון תמונות של פעם.[/caption]

זאב תשבי, אמן שחי בין השנים 1915-1953, הציג את עבודותיו במוזיאון פתח תקווה ב- 1953. נבון גילתה את מחברות הרישומים של תשבי בארכיון המוזיאון, עשרות מחברות מלאות ברישומים וציורי עיפרון ששבו את ליבה. איוריו של תשבי מתעדים את חיי היומיום בתקופת שירותו הצבאי בבריגדה היהודית של הצבא הבריטי, סביב מלחמת העולם השנייה. הוא נהג לצייר את חבריו לגדוד ולכד בעבודתו את ההווי הכללי של אותו הזמן.

איזור התערוכה מופרד משאר המוזיאון באמצעות שלוש יריעות בד גדולות וארוכות. היריעות הופכות להיות אובייקט חללי בעצמן, עם קומפוזיציה של חוטי תייל המצוירת בחלקן העליון ויוצרת תחושה של נוף אינסופי. המעבר אל תוך התערוכה מנתק את הצופה משאר חללי המוזיאון ומכניסות אותו/ה לעולם הטוטלי של הארכיון: ביקור חטוף בעבר. עיצוב החלל והתאורה תורם רבות לתחושה של עולם של פעם, שונה ואחר מכל מה שמוכר לנו.

[caption id="attachment_9837" align="aligncenter" width="750"]יריעות הבד הגדולות המוצבות בכניסה לתערוכה, ויוצרות מחיצה בין היום יום לחלל התערוכה. יריעות הבד הגדולות המוצבות בכניסה לתערוכה, ויוצרות מחיצה בין היום יום לחלל התערוכה.[/caption]

הצופה מוזמן/ת לשבת לצד אחד השולחנות שעליהם מפוזרות הקופסאות, גדושות בעבודות של נבון עם פרשנות מיוחדת משלה על היצירות של תשבי. הרישומים נעשו חלקם על נייר חום, חלקם על פרגמנט ואחרים על שקפים ויריעות זכוכית שממוסגרות גם הן בנייר חום בשביל לתת את התחושה הארכיונית. העבודות מעבירות את ההשראה שנבון שואבת מיצירתו של תשבי באמצעות קומפוזיציות מעניינות ומשחקים עם אור וצל, קווים חדים וצבעים מונוכרומטיים שמעוררים את הדמיון ומזמינים את הפרשנויות השונות של כל צופה וצופה.

[caption id="attachment_9838" align="aligncenter" width="750"]משחקי אור וצל ברישומים של טלי נבון. משחקי אור וצל ברישומים של טלי נבון.[/caption]

האמנית ביקשה למקם את עבודותיו של תשבי עצמו בצורה בולטת על הקיר הראשי של התערוכה, על מנת לחשוף את מקור ההשראה ואת הכישרון האדיר שתשבי ניחן בו. ציוריו מאופיינים ברמת פירוט גבוהה ומדויקת, שהצליח להשיג תוך שימוש בעיפרון בלבד. התמות של ציוריו לקוחות ברובן מההווי החברתי של המחנה הצבאי וברובן מופיעות דמויות החיילים ששירתו לצידו באותה תקופה.

[caption id="attachment_9836" align="aligncenter" width="750"]הרישומים המרשימים של זאב תשבי מוצגים על הקיר הראשי בצורה אלגנטית. הרישומים המרשימים של זאב תשבי מוצגים על הקיר הראשי בצורה אלגנטית.[/caption]

התערוכה עושה חשק לבלות בה שעות על גבי שעות, ולגלות אחד אחד את הרישומים הנפלאים שממתינים בקופסאות. ההעמדה המיוחדת הזו יוצרת אינטראקציה לא שגרתית בין הצופה ליצירה, במקום המבנה המקובל של יצירות ממוסגרות על קיר וחווית התבוננות פסיבית של המבקר/ת.

התערוכה מוצגת עד ל-17 במרס ואני ממליצה בחום לבקר בה. באותה הזדמנות תוכלו להנות גם משאר התערוכות המעולות ולקבל השראה מהאמנים המוכשרים שמציגים כעת במוזיאון פתח תקווה לאמנות.

כל התמונות בכתבה צולמו ע"י מורן זיסהולץ.

ארכיון של הרגע: טלי נבון בעקבות רישומים של זאב תשבי
אוצר/ת: אירנה גורדון
מוזיאון פתח תקווה לאומנות
חיים ארלוזורוב 30, פתח תקווה, 49100

ימי ושעות פעילות:
יום ראשון: סגור
שני: 10:00-14:00
שלישי: 16:00-20:00
רביעי: 10:00-14:00
חמישי: 16:00-20:00
שישי: 10:00-14:00
שבת: 10:00-14:00

תאריך פתיחה: 11/01/2018
תאריך נעילה: 17/03/2018

עלות כניסה: 20 ש"ח

האירוע הקרוב בתערוכה: רישום בזמן מלחמה
על אמנות ישראלית בעתות מצוקה
מקבץ הרצאות לרגל נעילת התערוכה ״ארכיון של רגע״ של טלי נבון
יום שבת, 17.3.18 -בשעה 12:00
לפרטים נוספים ראו כאן

[/column]
התגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

כתובת המייל שלך לא תפורסם.