עכשיו קוראים
בית קטן ובו סיפורים שקפאו בזמן

בית קטן ובו סיפורים שקפאו בזמן

רחוב ארלוזורוב הוא עוד רחוב רגיל בעיר בת-ים. עם השנים השתנו הדיירים והמבנים ברחוב, ורק מבנה אחד נותר קפוא בזמן עוד משנות ה-50: בית צמוד קרקע עם גדר ירוקה, דלת קמורה ובתוכו אוצרות. זהו ביתו של הסופר, המחזאי והאספן שלום אש ושל רעייתו מתילדה.

יפית קורולפ, תקשורת חזותית

שלום אש נולד בעיירה קטנה בפולין בשנת 1880 (שטעטל ביידיש). הוא עזב את ביתו בגיל צעיר ועבר לעיר הגדולה וורשה. כל חייו עסק בכתיבה, ובנוסף להיותו סופר היה גם אספן אמנות ויודאיקה. ספריו של שלום אש תורגמו לשפות רבות. עבור קוראיו הלא יהודים, סיפוריו היוו ״עולם אחר״ ועבור קוראיו היהודים הם שיקפו את הווי העיירה היהודית אך מנקודת מבט שונה, מעניינת ובלתי צפויה. שלום אש היה סופר יידי, והוא הפך לכזה לאחר מפגש מכונן שחווה בצעירותו עם הסופר הידוע י״ל פרץ, ממנו קיבל עצה לכתוב את כתביו ביידיש ולתעד את סיפורי העיירה בשפה זו.

בית שלום אש מבחוץ

חלל הסטודיו

הכניסה אל בית המוזיאון מרתקת. במקום עדיין קיימת תחושה של בית מגורים – אנחנו מביטים על הקירות עליהם תלויות יצירות כבדות ועתיקות, נורות פחם יוצרות אווירה חמימה וביתית ומיד מתעוררת הסקרנות לחקור את כל החדרים בבית. 

הבית קטן אך נרחב ומפואר יחסית לתקופה בה נבנה, אמצע שנות ה-50. בשנת 1955 בת-ים (אז "בית וגן") עוד לא נוסדה רשמית. ברחובות היה חול והתשתיות עדיין לא היו בשיאן. המועצה המקומית של בת-ים בראשות ראש המועצה דאז ולימים ראש העיר הראשון, דוד בן ארי, בונה בית עבור שלום אש במעורבות משמעותית של אש עצמו. בחלל הבית אנחנו נהנים מערבוב סגנונות אקלקטי שמשלב סגנון ישראלי של שנות ה-50 לצד עיצוב אירופאי. בחדרים משולבים רהיטים כבדים ומיוחדים אל מול פינות חמד כמו מטבח סטנדרטי וצנוע שעשוי להזכיר לנו את הבית של סבתא. בשנת 1957 שלום אש נפטר בלונדון בעת ביקור אצל בתו רות, ואשתו מתילדה בחרה שלא לחזור לארץ ותרמה את הבית על תכולתו לעיר בת-ים.

סלון ביתו של שלום אש

אין כאן אווירה של מוזיאון, אלא של בית של אנשים שאהבו מאוד תרבות. הבית מלא וגדוש ברהיטים ובספרים, ביניהם גם פריטים מיוחדים. 

ניתן להתרשם כאן מחלק קטן מאוסף היודאיקה של שלום אש ובו כלים עתיקים, צלחות והמון חנוכיות. חלק הארי של האוסף, הכולל גם טבעות נישואין ומגדלי בשמים, מוצג במוזיאון ישראל. כמו כן, יש במקום גם אוסף מכובד של יצירות אמנות שנוצרו על ידי גדולי האמנים, ביניהם אמנים יהודים מהאסכולה הפריזאית עימם התיידד שלום אש בתקופת מגוריו בצרפת. אפשר להנות גם מיצירתו של חברו הקרוב של אש, מארק שאגאל.

אחת מעבודותיו של מארק שאגאל שנמצאת בבית

אחת מהעבודות התלויות על קירות הבית היא רישום של מארק שאגאל, 'דמות דמיונית', שצוירה על נייר המכתבים האישי של אש. בראש הדף מוטבע שמו של שלום אש ולמטה בצד, חתימתו של שאגאל. מדובר ביצירה מופשטת ולכן נושא העבודה נתון לפרשנות. אבל מה שהכי מעניין הוא שמדובר ברישום מהיר ומזדמן של אמן בעל שם עולמי, הידוע בעבודות במימדים גדולים. כאן אפשר להנות מיצירה אותנטית ויחודית לבית ולקשר החברי בין מארק שאגאל לשלום אש. מעניין על מה שוחחו השניים שעה ששאגאל השאיר את חותמו על נייר המכתבים…

הכניסה לבית

הבית הוא בהחלט הפתעה לא צפויה ומרגשת, מקום עם סיפור מעניין על אדם עם מפעל חיים מרתק. מבחוץ הוא נראה כמו עוד בית – עד שנכנסים פנימה וחוזרים בזמן.

צילום: טל ניסים

בית שלום אש 

ימי ושעות פתיחה: שישי ושבת,10:00-14:00

רחוב ארלוזורוב 50, בת-ים 

התגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

כתובת המייל שלך לא תפורסם.