"אם אדריכלות היא שפה, בניין הוא סיפור" הוא ספרו החדש של האדריכל אליעזר ארמון, המציג פרויקטים נבחרים מגוף עבודתו הגדושה. החיבור בין רוח וחומר ניכר בכל עבודותיו, החל משרטוטים מפורטים ועד למבנים הקאנוניים שתכנן ומעטרים את הארץ לאורכה ולרוחבה.
חרז שירן, עיצוב פנים
[/column] [column]האדריכל אליעזר ארמון מחבר בעבודתו בין רוח וחומר, ויוצר בניינים מרהיבים המושתתים על עקרונות של פונקציה ומשמעות. בעבר עבד ארמון כאדריכל במשרדים שונים, ובין השאר שימש כמהנדס המועצה המקומית עמנואל ומהנדס העיר באר שבע. בנוסף לעבודות תכנון, ארמון כיהן כראש ועדת ההסברה של עמותת האדריכלים העצמאיים והוא גם בעליו של המשרד "ארמון אדריכלים". ארמון תכנן מבני ציבור חשובים בארץ כמו תחנות רכבת, אולמות תרבות וספורט, מבני חינוך ורווחה, תחנות דלק, מתנ"סים, בתי כנסת ומגדלי משרדים, שאת חלקם הוא מציג בספרו "אם אדריכלות היא שפה, בניין הוא סיפור". הספר כולל רצף תמונות של פרויקטים מרשימים במיוחד שצולמו על ידי הצלם האמנותי אוריאל מסה, לצד תכניות וחתכים מפורטים.
[caption id="attachment_10629" align="aligncenter" width="750"] כריכת הספר "אם אדריכלות היא שפה, בניין הוא סיפור"[/caption]"יופייה של הבריאה היא הרוח בחומר, ואנו כאדריכלים, יורשי מורשת בצלאל שעבדו בצל האל, מופקדים על להמשיך ולהעלות את הרוח בתוך החומר." אלו הם דבריו של המהר"ל, רבי יהודה ליווא בן בצלאל, רב ופוסק הלכה, מקובל והוגה דעות דת ומגדולי ישראל הבולטים בן המאה ה-16, שמהווים השראה לעבודתו של ארמון ומוצגים בהקשר של פרויקט "להבות הבטון" שתכנן. מדובר בבית כנסת הממוקם בבסיס של בית הספר לקצינים של צה"ל בבה"ד 1 שבמצפה רמון. ההשראה לעיצובו מגיעה מהסנה הבוער: המבנה מורכב מלהבות בטון העוטפות את החיילים שמקבלים על עצמם את השליחות להגן על ארצנו. האולם מורכב מכ-24 להבות בטון המורכבות על גבי שלד בטון באמצעות ברגים ומוטות פלדה.
[caption id="attachment_10630" align="aligncenter" width="750"] מבנה התפילה "להבות בטון" בהשראת הסנה הבוער[/caption]את המבנה הבא, חוות גילת שבמחוז הנגב, עיצב ארמון עבור משרד החקלאות. התכנון נועד ליצור חיבורים מיוחדים בין הטבע לאדריכלות. המבנה בנוי מאלומיניום וזכוכית על גבי פלדה, אשר היוצרים צורת גלעין שבוקע מתוך האדמה וממנו צומחים שאר חלקי המבנה. המפלס התחתון ביותר הוא מפלס תת קרקעי שממנו פורץ המבנה אל מחוץ לאדמה, כצמח הצומח מתוכה. בחירת הצבע הכחול לזכוכית הגלעין מזכירה טיפת מים שכמו משקה את המבנה המיוחד. חלק מקירות המבנה מחופים באבנים טבעיות. בפרויקט זה ארמון מצליח לבטא את החיבור אל הקרקע באופן יוצא מן הכלל, תוך שהוא לוקח בחשבון את הפונקציה הספציפית שהמבנה יועד לה, בית גידול לזרעים.
[caption id="attachment_10628" align="aligncenter" width="750"] חוות גילת: חיבור בין טבע לאדריכלות בהשראת גלעין שבוקע מן האדמה.[/caption] [caption id="attachment_10633" align="aligncenter" width="750"] תכניות וחתכים של חוות גילת[/caption]מרכז המבקרים של באר אברהם הוא אחד מהפרויקטים הבולטים שתכנן ארמון. מקור ההשראה מגיע מימי הנדודים של אברהם ושל עם ישראל כולו. חווית ההליכה בין הבניינים השונים מזכירה את נדודי אברהם, בחושך ואור, עם עליות וירידות, הליכה תחת השמש הבוערת והליכה בצל, כאשר המסלול מתחיל מהכניסה של אוהל אברהם ונמשך עד לקצה הבאר.
[caption id="attachment_10631" align="aligncenter" width="750"] מרכז המבקרים באר אברהם: עיצוב קיר בהשראת האוהל של אברהם אבינו.[/caption]תחנת הרכבת חולון וולפסון "רוצה להיות מטוס". התחנה ממוקמת במחלף וולפסון, שמהווה נקודת מפגש בין שלוש ערים- תל אביב, בת-ים וחולון. את התחנה עיצב אליעזר ארמון בשפה אדריכלית עתידנית, וייצר מבנה הדומה למטוס ממריא שמגלם את התנועה והמהירות. גוף הפרויקט מייצג את האווירודינמיות של הרכבת על ידי גופים חלקים ומעוגלים כדי ליצור חיכוך מינימלי עם האוויר. צורניות המבנה ממשיכה את תנועת הרכבות.
[caption id="attachment_10632" align="aligncenter" width="750"] עיצוב עתידני אווירודינמי, תחנת הרכבת חולון וולפסון[/caption]הספר הוא מקור השראה לכל המתעניינ/ת באדריכלות ועיצוב. תמצאו בתוכו פרויקטים נוספים ומרשימים שפשוט לא כדאי לפספס!
"אם אדריכלות היא שפה, בניין הוא סיפור"
מחבר: אליעזר ארמון
הוצאה עצמית
2017
בספריית המכון: 721.05(569.4) ARM
כל התמונות צולמו ע"י שירן חרז
[/column]