עכשיו קוראים
בעיות אמת, זמן אמת, כלי אמת: פרויקט FIXPERTS

בעיות אמת, זמן אמת, כלי אמת: פרויקט FIXPERTS

[column]

"פיקספרטסהיא תנועה של מעצבים שפותרים באופן מעשי בעיות לאנשים עם מוגבלויות ונכויות. הפרויקט הוא חלק מיוזמה בינלאומית הזוכה לחשיפה נרחבת ולהד ציבורי מרגש.

פרופ' גד צ'רני, מרצה במחלקה לעיצוב תעשייתי

[/column] [column]

קורס פיקספרטס נכנס השנה באופן מסודר לתכנית הלימודים, כך שכל סטודנט/ית במחלקה לעיצוב תעשייתי מחוייב/ת לעבור את קורס לפחות פעם אחת במהלך לימודיו/ה במחלקה. בקורס, הסטודנטים מאתרים "שותפ/ה" (fixpartner) שלו/ה בעיה תפקודית יומיומית, ובדיאלוג מתמשך איתו/ה, מפתחים מוצר עובד הפותר את הבעיה או מייצר הקלה תפקודית ניכרת.

הקורס ייחודי הן משום שהוא כולל עבודה אחד-על-אחד מול אדם עם צרכים מיוחדים, לרוב בעל מגבלה פיזית, והן משום שהתוצר חייב להיות כזה שבאמת פותר את הבעיה. למעשה, בניגוד לעבודת עיצוב סטנדרטית, עבור קהל רחב שאיננו סובל ממגבלות, התוצר של פרוייקט פיקספרטס מוענק ל "שותפ/ה" עם סיום תהליך העיצוב. 

לקורס עוד היבט ייחודי – מתוך תפישת שיתוף ידע, תהליכי גיבוש הפתרונות והעיצוב הסופי שלהם מתועדים לכל אורך הפרוייקט, ובסיומו המשתתפים מכינים סרטונים המתארים את התהליך ואת מסירת התוצר לידי השותפ/ה. הנה כמה דוגמאות.

https://vimeo.com/154771891">https://vimeo.com/154771891

חגורת בטיחות למשה המתנייד בכסא גלגלים ולבתו שיר

הסרטונים מופצים בכל העולם דרך האתר ומיועדים לקהילה הבינלאומית של משתמשים פוטנציאליים. כל הפרויקטים מתוכננים מתוך גישת "קוד פתוח" ומאפשרים גישה לקבצים שבעזרתם ניתן לשחזר את הפתרון עבור כל אדם אחר ברחבי העולם. כמובן שיכולות הנדרשות לשחזור הפתרון תלויות במורכבות הפרויקט – הן מבחינה טכנולוגית (הדפסות תל ממד, חיתוך לייזר) והן מבחינת מיומנות הביצוע הנדרשת, אולם רוב הפרוייקטים ישימים עבור מעצבי מוצר עם גישה לטכנולוגיה בסיסית.

אביזר לאחיזת מטריה. עיצוב: שחר גורן שגיא שפרן

איך כל זה התחיל

היוזמה לפרויקטים ופורמט העשייה פותחו בלונדון בידי שני מעצבים – ג'יימס קאריגן ודניאל צ'רני (שהוא גם אחי). ג'יימס פתר בעיה של ג'ויסטיק שבור בכסא ממונע עבור נערה צעירה, והפיק סרטון מקסים המתעד את התהליך (ראו למטה), וסרטון זה סלל את הדרך לתפוצתו הרחבה של הפרוייקט.

https://vimeo.com/59307506

Fixperts – Foridha’s Chair

נכון להיום, שותפים לפרויקט כ-23 מוסדות להשכלה גבוהה ב-12 מדינות, והמספרים גדלים כל הזמן. עד היום הועלו לאתר 180 סרטונים. הפרויקטים נערכים בדרך כלל במסגרות אקדמיות אם כי היו גם פרויקטים שהם פרי יוזמה אישית חופשית, מחוץ לכתלי בתי ספר לעיצוב. כיוון נוסף ומעניין אותו מקדמים אנשי פיקספרטס כיום באנגליה, הוא פיתוח תכניות לימודים לבתי ספר המשמרות את רוח הפרויקט ומעבירות אותו בכלים המותאמים לבני נוער.

ארנק לבועז, נכה בכף ידו הימנית. עיצוב: מנדי קליין, טים אודר וגואריקה

כנס פיקספרטס

במהלך הקיץ האחרון, התקיים בלונדון כנס של מורים מארצות שונות ואקדמיות שונות העוסקים בתחום. בערב מיוחד שנערך במוזיאון ויקטוריה ואלברט, הוקרנו סרטי הסטודנטים באולם "רפאל", המלא ביצירותיו של הצייר. התגובות לסרטונים של הסטודנטים שלנו היו נלהבות. הצופים התרשמו לטובה הן מרמת הפתרונות והביצוע והן מסוג הבעיות שנבחרו לטיפול. הנושאים השנה כללו, בין השאר, פרוטזה לקטוע רגל העוסק בטיפוס קירות תחרותי, פרוטזת הקלדה בעלת שלוש אצבעות לקטוע אצבעות, אביזר האכלה שמאפשר למשתמש לאכול בכוחות עצמו (לראשונה מזה שש שנים) ועוד.

אחד הסרטונים שהוצגו בלונדון הוא של גיא פלומבו, דניאל סלובס וגיא בר-סיני, שעיצבו מנשא לתינוק המיועד לאמא בעלת יד אחת. הסרטון הועלה לפייסבוק וזכה להפוך לויראלי, עם מעל 20,000 צפיות ומעל ל-1,000 לייקים בתוך 24 שעות.

http://vimeo.com/132873136

מנשא לאם בעלת כף יד אחת. עיצוב: גיא פלומבו, דניאל סלובס וגיא בר-סיני

הערך של פיקספרטס

עבורי הוראה, עבודה עם סטודנטים שיש בה גם תרומה לקהילה, השפעה ישירה על איכות חיים והתנהלות של אנשים, היא אלמנט רב משמעות. אני מאמין בערך החינוכי הרב, הן ברמה האישית, של סטודנט מול אדם המייצג בעיה, והן כחלק מאג'נדה של מחלקה לעיצוב תעשייתי, בעיקר בימים אלו. פרויקט מסוג זה מציג פן חיובי ואופרטיבי של מקצוע העיצוב התעשייתי.

אביזר הלבשה נייד לדליה. עיצוב: יעל אבני, לוטם שמואל, אביב קלטי

התועלת המעשית שמפיקים ה"לקוחות" היא אדירה, ולא פחות מזה ההבנה של הסטודנטים, שיש להם יכולת שלהם לעשות ולהייטיב, באופן ישיר וענייני. זהו פרויקט עיצוב שאיננו דימוי של מוצר או ייצוג שלו, אלא המוצר עצמו – הדורש לפתור בעיות אמת בכלי אמת ובזמן אמת. החוויה של עיצוב וייצור מוצר "אמיתי" לעומת מודל של מוצר, היא חוויה מאתגרת ורבת חשיבות, המביאה את הסטודנטים לעיסוק בפרטי המוצר באופן מאוד מעמיק, ברמת הבורג והאום, כמו גם בארגונומיה ברמה מאוד אינטימית ומחייבת. ואולי חשובה יותר מכל היא העובדה שזהו פרויקט עיצוב שהפרמטר העיקרי להצלחתו איננו דעתו של מרצה כזה או אחר לעיצוב, אלא משתמש המעריך את המוצר ברמה הכי אישית ועניינית בכל רובד תפקודי שלו – שימושי, ויזואלי ופסיכולוגי.

אביזר לקשירת שיער ולענידת עגילים לטל, בעלת יד אחת

ביום רביעי, ה-22/6 בשעה 10:00, תערך הגשת פרוייקט פיקספרט של הסמסטר הנוכחי. כולם, גם אורחים מבחוץ ומתעניינים, מוזמנים.

[caption id="attachment_4699" align="aligncenter" width="500"]פיקספרטס פיקספרטס[/caption] [/column]
התגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

כתובת המייל שלך לא תפורסם.