עכשיו קוראים
גוף האדם כיצירת אמנות

גוף האדם כיצירת אמנות

[column]

תערוכת הקעקועים "גוף האדם כיצירת אמנות" במוזיאון ארץ ישראל, מבקשת להציג את תולדות הקעקוע, את התפתחות הקעקועים כסגנון אמנות ואת המצב כיום בו קעקועים מהווים אמנות עכשווית שמוצגת על גוף האדם. יצירת אמנות מהלכת.

רייצ'ל עמרני, עיצוב פנים

[/column] [column]

התערוכה חושפת צדדים שונים של עולם הקעקועים, מחברת בין היסטוריה להווה ומקשרת בין תרבויות שונות. התערוכה מאגדת אמנים וצלמים מהארץ ומחו"ל ומציגה החל מקישוטי הגוף הראשוניים שנעשו כחלק ממנהגים קדומים ועד צילומי ישראליים שמציגים על גופם את "סיפור חייהם" ואת ההשראה שלהם. מוצגים בחלל התערוכה מיצגים בקני מידה ומדיום שונים. צילומים גדולים תלויים, פסלונים, כלי קעקוע, מיצגי וידאו ושרטוטים. העיצוב הגרפי המלווה את התערוכה מדבר בשפה של הקעקועים וכל טקסט הסבר מקבל עיטור גרפי "קעקועי" בהקשר שלו.

 

[caption id="attachment_6880" align="alignnone" width="745"] קעקוע פרוג'קט, אלכסנדר טילקין וסטס וינשטיין אלון, תל אביב, 2013 אמני קעקוע: שניר זלמן, ליאור מגן, אריק מון[/caption]

חלק נכבד מהתערוכה מוקדש לפרויקט "קעקוע פרוג'קט" שהוקם בשנת 2011 על-ידי הצלם אלכסנדר טילקי והמפיק סטס וינשטיין. יחד תיעדו בצילומים אינטימיים ישראלים וישראליות נושאי קעקועים, חלקם במרחבי העיר תל אביב וחלקם באזור האישי של כל אחד מהמצולמים. סדרת הצילומים מנכיחה את הסיפורים מאחורי הקעקועים שהגוף שנושא אותם רוצה לספר.

[caption id="attachment_6879" align="alignnone" width="745"] פסלוני עץ וחרס. צילום: ליאוניד פדרול.[/caption]

בין היתר מוצגים איורים שובים ופסלוני עץ וחרס בדמות אישה המוכיחים כי אמנות הקעקוע וקישוט הגוף היה חלק חשוב מאוד מחייהם של הקדמונים ובעצם השתמשו בגופם על מנת להעביר מידע או רעיון מסוים. כל קעקוע או קישוט גוף מעביר חוויה או סיפור המקשר אותו לתרבות, חברה, חוויה או תקופת זמן מסוימת. הפריסה ההיסטורית של התערוכה מחזקת את התהיות לגבי הדעות הקדומות הרבות שהתעוררו במהלך השנים בכל הנוגע לקעקועים ומציגה בצורה מאוד מעניינת את המעבר לקבלת קעקועים כאמנות על גוף האדם. עם זאת, לא שוכחת להציג גם את הקעקועים בעולם הפשע, שמהווים סגנון בפני עצמו.

חלק נוסף בתערוכה מוקדש לסגנונות קעקוע עכשוויים ברחבי העולם. בעקבות התפתחותה של אמנות הקעקוע, נוצר עולם שלם ומגוון של סגנונות קעקוע ששואב השראות ורעיונות ממסורות הקעקוע בעבר, ובשילוב עם רעיונות עכשוויים, מייצר סגנונות חדשים. החיבורים בין תרבות מסוימת למדינה מסוימת ולהשראה עכשווית יכולים ליצור תוצאה מרתקת של קעקוע אקלקטי שיוצר בעצמו סגנון חדש.

[caption id="attachment_6873" align="alignnone" width="745"] דוד מוסקו בחברת ארבעה חיילי או"ם שקועקעו בידיו, לרנקה, קפריסין, 1980, צילום: דוד מוסקו[/caption]

חלק נכבד מהתערוכה מציג את היוצר דוד מוסקו, מחלוצי תרבות הקעקועים בישראל, שהכניס אליה גם את תרבות הקעקוע העולמית. בין המוצגים המדהימים ניתן לראות מקלות בורמזיים ששימשו אותו ככלי קעקוע, מכונות קעקוע בעיצובו, ערכת קעקוע בעיצובו, צילומים ומסמכים מתעדים של מוסקו מקעקע אנשים שונים ברחבי העולם.

[caption id="attachment_6877" align="alignnone" width="745"] מלכיאלה בן שבת ודן בלילטי, דפנה בים, 2016[/caption]

פרויקט נוסף שהוצג, "בנות" של מלכיאלה בן-שבת והצלם דן בלילטי, מורכב מסדרת תצלומים של נשים מקועקעות שפוגשות את המרחב הציבורי הישראלי הביקורתי והשיפוטי. מטרת התצלומים להעלות סוגיות מגדריות, לעורר שיח על אודות נורמות חברתיות בכל הנוגע לנשים מקועקעות בהקשר של מיניות, גוף, יופי, מעמד וחופש הבחירה.

נראה כי ההתייחסות אל קעקועים עברה שינוי משמעותי. קעקועים יכולים לשאת עימם משמעויות עמוקות, מושאי השראה אישיים, סיפורי חיים ואף להיות תולדה של חיפזון או הנאה מהרגע. ישנה תחושה של מחיקת הדעות הקדומות לגבי אנשים מקועקעים והסתכלות עמוקה על האמנות שבה. הבחירה בפרטים שיוצגו על גופך לצמיתות, העיצוב שלהם ובחירת המיקום מוצגת כיצירת אמנות בפני עצמה. מדובר באמנות נצחית שתלווה את האדם המקועקע עד מותו, מאחר ולא ניתן להסיר את האמנות הזאת מהגוף כפי שניתן להוריד תמונה מהקיר. לכן, יש עצמה רבה באמנות הפיזית, שמתניידת בעולם על גוף חי.

[caption id="attachment_6874" align="alignnone" width="745"] חלל התערוכה. מצד ימין: כלים ומכונות קעקוע של דוד מוסקו[/caption]

קעקועים עבורי היו תמיד עולם שטומן בחובו שאלות, אסוציאציות, תהיות והבנות. אופן הסקירה וההצגה של התערוכה שופך אור בצורה מעניינת ומציג צדדים רבים באמנות הקעקוע שלא עלו בדעתי. התרשמתי מהעובדה שמתחת לכל צילום בתערוכה ניתן קרדיט לאמן הקעקוע. לרבים זה ייראה כמובן מאליו, אך זה מראה על השינוי בתודעה שאכן מדובר באמנות, וכל קעקוע הוא עבודת יד של אמן. תערוכה מרתקת, חובה לבקר.

 

קעקועים – גוף האדם כיצירת אמנות

מוזיאון ארץ- ישראל, תל אביב

חיים לבנון 2, רמת אביב, תל-אביב

אוצרת: יסמין ברגנר

אוצרת מלווה: אירנה גורדון

יועץ מדעי לתרבויות ילידיות ואנתרופולוגיה של קעקועים: ד"ר לארס קרוטק

עוזר מחקר: אביב שונפלד

אוצרת אחראית: כנרת פלטי

עיצוב התערוכה והפקתה: סטודיו עמרי בן ארצי

עוזר למעצב: אור גדליה

עיצוב גרפי: קובי לוי, מיכאלה טרק (הליגה)

שימור: סיגל בנצור, מרילה קון, אסף אורון, שירה לנדאו

עריכת מולטימדיה: אמיר אולריך

תאריך נעילה: 30.10.2017

שעות פתיחה:

ראשון – המוזיאון סגור!

שני, שלישי, רביעי 16:00-10:00

חמישי 20:00-10:00

שישי 14:00-10:00

שבת 16:00-10:00

מחירי כניסה:

מבוגר 52 ש"ח

מבוגר תושב תל-אביב 42 ש"ח (עם הצגת תעודה)

סטודנט 35 ש"ח (עם הצגת תעודה)

חייל/שוטר 26 ש"ח ( עם הצגת תעודה)

נכה 26 ש"ח (עם הצגת תעודה)

אזרח ותיק 26 ש"ח (עם הצגת תעודה)

ילד עד גיל 18 ללא תשלום

ילד עד גיל 13 בליווי הורים בלבד

[/column]
התגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

כתובת המייל שלך לא תפורסם.