
היי שוב! ממשיכים את מסע חילופי הסטודנטים שלנו בבודשפט הקסומה. והפעם: זלמה בתל אביב בניינים מודרניים ועכשוויים נראים כל כך טוב בנוף? למה פה באירופה זה נראה כאילו חתיכה מהעתיד נפלה מהחלל? הרהורים על ארכיטקטורה, מסורת ודיסוננס עיצובי.
טל קוינטנר, עיצוב פנים, HIT

האדריכלות בבודפשט היא משהו שקשה להתעלם ממנו. העיר גדושה באדריכלות קלאסית בצבעים פסטליים, עם חיקויים של עמודים יוונים, חלונות מסורתיים עם סיומת עגולה, תקרות בגובה 3.5-4 מטר (!), גגות משולשים, פטיו פנימי, ועוד ועוד, אלמנטים קלאסיים כאלה ואחרים.

הונגריה כולה ובודפשט בפרט עברו גלגולים רבים עד שהגיעו למראה הנוכחי שלהן. במהלך מלחמת העולם השנייה הונגריה היא אחת מהמדינות שספגו את הפגיעות הקשות ביותר. לאחר המלחמה ההונגרים השקיעו המון כספים ועבודה בשיפוץ העיר ובשימור מבנים שנהרסו. עד היום אפשר לראות עבודות שימור, ורבים מהמבנים שנהרסו במלחמה עומדים היום שלמים ומפוארים. בנייה חדשה לא תראו הרבה בעיר. הגישה היא יותר "מה שיש זה מה שיש" – לדוגמא אם הבניין ישן ואין מזגן – אז אין מזגן. במחצית מבנייני המגורים בבודפשט אפילו לא מרשים להתקין מזגן מחשש לפגיעה בפני העיר.

הליכה ברחובות בודפשט הופכת לפעולה מלאה ברגש ובעוצמה אדריכלית למראה הסגנון הקלאסי. בהתאם, כשמסתובבים ברחובות העיר ורואים פתאום בניין בסגנון שאפשר לקרוא לו "מודרני" זה ממש בולט לעין ונראה קצת לא קשור. נסו לדמיין את מגדלי עזריאלי באמצע פריז. משהו במבני פלדה מודרניים באמצע אירופה הקלאסית נראה כאילו שהם נפלו מהחלל. לעומת זאת, כשמשוטטים ברחובות תל אביב למשל אי אפשר שלא להבחין באדריכלות הצעירה, החדשה והמודרנית כי אכן ישראל היא מדינה צעירה. מגדלים ובנייני זכוכית פחות יבלטו לעין אלא דווקא הבניינים המעטים שזכו לשימור.

אז איך בכל זאת משתלבת האדריכלות המודרנית בבודפשט? מהרושם שלי, רבות מהגלריות לאמנות מודרנית שוכנות דווקא בבניינים קלאסיים מהמאה ה-19. זה יוצר ניגוד מעניין שדווקא מבליט את החדש ואת הישן על רקע הניגוד ביניהם. המוזיאונים הגדולים בדרך כלל שוכנים במבנים עצומים ועתיקים עוד יותר, וגם האמנות שמוצגת בהם היא עם נטייה חזקה לכיוון הקלאסי.
לעומת זאת מוזיאונים ששוכנים בשולי העיר כבר נבנו באדריכלות מודרנית לחלוטין, וגם התכנים שמוצגים בתוכם הרבה פעמים יהיו עכשוויים. בנייה אורבנית מודרנית כמו שאנחנו מכירים מתל אביב למשל, לא קיימת בבודפשט בכלל. בכל בודפשט הבניין הגבוה ביותר הוא בניין הפרלמנט שמתנשא לגובה של 196 מטר.

אני אוהבת את ההבחנה הברורה שיש כאן בין ישן לחדש, ואת המקום המשמעותי שההונגרים נותנים למסורת. יש שלא יסכימו איתי וגם אני משנה את דעתי כל כמה שבועות, אבל משהו בהפרדה הזאת נותן לעיר קסם שלדעתי היה נעלם במקרה שהייתה פה הרבה בנייה מודרנית. נסו לדמיין את תל אביב כאילו כולה הייתה בניינים קטנים לשימור, ופתאום באמצע – מגדלי עזריאלי. לא כל כך קשור, לא? מעניין לראות מה יהיה פה בעוד חמישים שנה: האם ימשיכו לשמר עד אין סוף או שיום אחד בודפשט תראה מודרנית, ובעצם אנחנו פשוט הקדמנו את כולם?
