כיתות המחשבים סגורות ואין לכם חשבון Adobe? אל חשש, מערכת כולעיצוב הכינה לכם רשימה של 13 תוכנות ושרותים חינמיים לכל הצרכים הדיגיטליים שלכם.
נועם בר-יעקב, עיצוב תעשייתי
במעבדות המחשבים במכון ממתינים בחושך עשרות מחשבים כבויים לסוף הסגר. בימים כתיקונם הם מעמידים לרשותינו שלל תוכנות, מהמובילות והמתקדמות ביותר בעולם העיצוב והתכנון, אבל במציאות הנוכחית הגישה למשאבים האלה מורכבת ולעיתים בלתי אפשרית. ובכל זאת- לימודי עיצוב דורשים שימוש נרחב בתוכנות ייעודיות, וגם בשגרה אי אפשר להסתמך על מעבדות המחשבים בבניין 8 לכל צרכי הלימוד שלנו. מה עושים אם הכל תפוס? ואולי את צריכה להכין את ההגשה של ראשון במוצ"ש ב-1:00 בבוקר? (בואו נודה באמת, זה קרה לכולנו). ומה בכלל עושים עם הקבצים? להתקין את כל התוכנות האלה על הלפטופ האישי זה בדרך כלל לא אופציה, אם בגלל מגבלות מערכת ההפעלה או המעבד, ואם בגלל מגבלות הכיס. הרי התוכנות האלה יקרות, מאוד.
החדשות הטובות הן שיש אלטרנטיבות. הרשת מלאה בתוכנות חינמיות שיודעות לספק את הצרכים שלנו כמעצבים/ות. אבל איך נדע מה מתאים לנו ואיפה לחפש? זהו, שלא צריך! אנחנו עשינו עבורכם את העבודה הקשה. כאן במערכת כולעיצוב חפרנו בין דפי המרשתת, מצאנו תוכנות, ניסינו אותן, הפרדנו את המוץ מהתבן והנה לפניכם המסקנות: המלצותינו לתוכנות החינמיות שכל סטודנט/ית לעיצוב צריך/ה להכיר.
Google Drive
לפני הכל, חייבים לדבר על גוגל דרייב. גוגל דרייב היא פלטפורמת ענן לניהול קבצים ועריכת מסמכים. דרך גוגל דרייב אפשר לשמור כל סוג של קובץ ולצפות או אפילו לערוך את רובם דרך כל מחשב עם חיבור לאינטרנט. הפלטפורמה גם מאגדת בתוכה את גוגל docs, sheets ו-slides, האלטרנטיבות של גוגל ל-Word, PowerPoint ו-Excel. אם אתם עדיין לא משתמשים בגוגל דרייב, כנראה שנתקעתם איפשהו במאה השש עשרה, והגיע הזמן שתתקדמו.
המלצה שלנו: תתקינו במחשב את הפונקציה של Backup and Sync, שתאפשר לכם להשתמש בגוגל דרייב ממש כמו תיקייה רגילה במחשב, והכל מסתנכרן אוטומטית עם הענן. גוגל דרייב זמינה בחינם לכל מי שיש לו חשבון גוגל. הרחבת נפח הזיכרון עולה כמה עשרות דולרים בהתאם לגודל המבוקש.
Google Drive
תוכנות גרפיקה
Sketchbook
תגידו ביי ל-Paint (אם לא עשיתם את זה ביום הראשון של שנה א'), סקצ'בוק היא תוכנת ציור מעולם אחר. התוכנה מבוססת שכבות, מגיעה עם מגוון מברשות (ואפשרות להגדיר נוספות), גרדיאנטים, צורות בסיסיות, שבלונת שרטוט, קווי עזר לפרספקטיבה, שרטוט, סימטריה ואפשרות לשתול תמונות. וזה לא הכל, היא מתאימה לכל פלטפורמה (ווינדוס, מאק, טבלטים, טלפונים) ועובדת מצויין עם מסכי מגע ולוחות גרפיים. הגרסה המלאה של סקצ'בוק פתוחה לגמרי בחינם לכל מי שיש לו חשבון באוטודסק Autodesk (שזה בכלל כדאי, נגיע לזה בהמשך).
Sketchbook
Inkscape
תוכנת גרפיקה וקטורית. הממשק מיושן ומסורבל, אבל התוכנה חזקה וורסטילית. אחרי כמה דקות של למידה אפשר לעשות איתה כמעט את כל מה שאפשר לעשות עם אילוסטרייטור, כולל אנימציות. מלבד הממשק החיסרון היחידי הוא שקשה להתקין גופנים בעברית.
INKSCAPE
GIMP
בניגוד לאינקסקייפ, הממשק של גימפ מזכיר מאוד את פוטושופ עד לרמת קיצורי המקלדת, אבל הדמיון הזה הוא לרעתה. כשמשווים בין השתיים מיד רואים שגימפ היא תוכנה רזה ובסיסית יותר. למרות זאת, יש בה מספיק פונקציונליות כדי לשמש את רוב הצרכים שלנו כמעצבים/ות. שכבות, מסכות, כלי סימון, פילטרים ועוד.
GIMP
Canva
קנווה זה אתר שנוי במחלוקת בעולם העיצוב. מדובר בפלטפורמה מבוססת דפדפן (לא צריך להתקין תוכנה למחשב) שמשמשת ליצירת כל סוג של מדיה חזותית, מטבלאות דרך פוסטרים ועד לוידאו. הממשק יפה, נוח ואינטואיטיבי ויש מגוון רחב של תבניות מוכנות מראש – מכאן נובעת ההתנגדות. תמצאו גם ספריות מובנות של תמונות, גיפים ואייקונים. כל העיצובים שלכם נשמרים אוטומטית בענן וניתן להוריד אותם כקבצים בכמה סוגים, לצערנו לא כולל פורמטים וקטוריים.
בחרנו לכלול את קנווה ברשימה כי היא נוחה ויעילה. מומלץ להשתמש בה בזהירות ובחכמה ולהמנע ככל האפשר מהעיצובים המוכנים. חשבון בקנווה הוא במודל freemium, כלומר ניתן להשתמש בה בחינם, אבל חלק מהפונקציות פתוחות למשתמשים משלמים בלבד.
Canva
תוכנות תלת ממד
Fusion 360
פויזן 360 של אוטודסק היא מתחרה ישירה של סולידוורקס. מדובר בתוכנת מידול תלת מימד מקצועית לגמרי שזמינה בחינם לשימוש אישי. יש בה את כל הכלים והיכולות שאנחנו מכירים מהסוליד, עם שיטת עבודה דומה, וממשק שהוא הרבה יותר יפה ונוח. אז כן, כל עוד יש רשיון לסוליד מהמכון זה קצת מיותר. אנחנו ממליצים שתורידו בכל זאת ותנסו. אולי זה ירוץ יותר טוב על המחשב שלכם, אולי פשוט תתאהבו ב-UI המדהים שכנראה יהיה לכם יותר נוח ולא תוכלו לחזור אחורה. רישיון סוליד מהמכון לא יהיה לכם תמיד, אז לאחרי הלימודים… תחליטו אתם מה זה בדיוק "שימוש אישי".
Fusion 360
TinkerCAD
עוד תוכנה של אוטודסק (אמרנו כבר שנחזור אליהם?), חינמית מלכתחילה ומבוססת דפדפן. שיטת העבודה בה היא מעט שונה: במקום עבודה עם סקיצות דו מימדיות, העבודה היא עם מעין בלוקים תלת מימדיים. תחשבו לגו וירטואלי עם מגוון רחב יותר של צורות. קהל היעד של טינקרקאד הוא קצת יותר חובבני, אבל שמענו מעצבים מקצועיים שטוענים שאפשר להגיע לכל צורה שרק תרצו ולרוב יותר בקלות מאשר בשיטות אחרות. אנחנו לא בדקנו את זה מספיק לעומק- אולי אתם תסכימו, אולי לא. תנסו, זה לא עולה לכם כסף.
TinkerCAD
Meshmixer
תוכנה נוספת של אוטודסק! משמיקסר היא תוכנה לעיבוד קבצי Mesh (מעין רשת תלת מימדית, כמו למשל stl). יש בה מגוון כלי עריכה ישירים, פיסול, חיתוך, טרנספורמציה וגם כלים לתיקון קבצים פגומים (למשל מסריקה תלת מימדית) והכנה להדפסה.
Meshmixer
MeshLab
משלאב גם היא תוכנה לעבוד משים, עם מטרה קצת אחרת. היא מאפשרת מניפולציה יותר יצירתית, למשל עם פילטרים כמו אלו שאנחנו מכירים מפוטושופ. בכלל יש כאן הקבלה מתבקשת: אם Meshmixer מקביל ל – Lightroom, אז MeshLab מקביל ל- Photoshop (לקבצי מש ולא תמונות כמובן) למרות שבסופו של דבר לכל אחד מהם יש יכולת שאין לשני. בכל מקרה, אם אתם עובדים הרבה עם משים כדאי שתתנסו בשניהם.
MeshLab
3D Builder + 3D Viewer
שתי התוכנות האלה מגיעות עם כל מחשב ווינדוס והן יותר שימושיות ממה שנדמה לכם. ב-Builder יש כלי עריכה בסיסיים כמו חיתוך, shelling וחריטה או אקסטרוזיה של טקסט. Viewer מגיע עם כל מיני אפשרויות לרינדור. אנחנו מוכנים להתערב שלא ידעתם את זה.
3D Builder + 3D Viewer
עיצוב פנים
SketchUp Free
גרסה חינמית של התוכנה המקצועית המלכה. בסקצ'אפ בונים סביבות או עצמים תלת מימדיים על ידי פעולות בסיסיות של ציור, משיכה, דחיפה, חיתוך וחיבור. הגרסה החינמית מכילה לא מעט פיצ'רים והיא יושבת בדפדפן, לא צריך להוריד או להתקין דבר וכל הפרויקטים שלכם נשמרים בענן ונגישים מכל מחשב.
SketchUp Free
nanoCAD 5
אלטרנטיבה לא רעה ל-AutoCAD. ננוקאד היא תוכנת CAD דו מימדית ליצירת שרטוטים אדריכליים ועבודה עם קבצי dwg ו-dxf. יש לה פונקציונליות רחבה מאוד, כולל למשל טבלאות ובלוקים ואפילו קלט cmdline לטכניים במיוחד שבינינו. תהליך הרישום למשתמש חינמי די מסורבל, אבל הוא עובד ומאפשר גישה מלאה לתוכנה.
nanoCAD 5
Autodesk Education
לא סתם הבטחנו לחזור ל-Autodesk: לא פחות מארבע מתוך שתים עשרה התוכנות שמוצגות בכתבה הן מבית היוצר שלהם. אבל לא זו הסיבה שאנחנו מציינים אותם: הסיבה האמיתית היא שהם מציעים שדרוג לחשבון סטודנט בחינם! חשבון כזה מאפשר גישה למעל שישים תוכנות מקצועיות, לגמרי בחינם, חלקן לא רלוונטיות עבורנו, אבל חלקן בהחלט כן.
Autodesk Education
לסיכום, הבאנו כאן מגוון של תוכנות חינמיות למטרות שונות, עם כלי לכל צורך. אולי לא קל לעבור את התואר הזה בלי גישה למעבדות מחשבים עם תוכנות הAdobe, אבל זה בהחלט אפשרי. אנחנו מקווים שמשהו מבין כל התוכנות שמנינו כאן יעזור לכם לעבור את הסגר הנוכחי ואת התקופה המאתגרת הזאת, ושאולי מצאתם פה כלי אחד או שניים שילוו אתכם גם אחרי הקורונה, ואולי אפילו אחרי הלימודים.