פרופ' נתן אינטרטור, חוקר מוח מאוניברסיטת ת"א, רואה עצמו כחלוץ של מהפכה טכנולוגית שתשנה את העולם, והוא מפתח אותה בסטארטאפ שלו Neurosteer. בשבוע שעבר הוא הגיע אל הפקולטה לעיצוב ב-HIT כחלק משיתוף פעולה שיזמה סיגל פרלמן, כדי להציג לסטודנטים לתקשורת חזותית את חזונו ולייצר התחלה של שיתוף פעולה עם המחלקה.
מולי יחבס, עיצוב תקשורת חזותית
[/column] [column]הטכנולוגיה של אינטרטור מאפשרת לכל אחד לבצע מעקב וניטור של פעילות המוח בעזרת הצמדה למצח של שתי אלקטרודות בלבד – שכלול משמעותי לעומת 64 האלקטרודות המשמשות ברגיל לאותה פעילות. הירידה המשמעותית במספר מתאפשרת בזכות שינוי הגישה הקונבנציונלית: במקום למדוד את הפעילות המוחית במספר רב של נקודות, היא נמדדת בשלמותה ומפורקת בדיעבד לגורמים, בעזרת כלים מתמטיים מורכבים. כמו להאזין למוזיקה כיחידה שלמה, ולבצע ניתוח המפריד בין הכלים שמנגנים בה, לפי זמן ועוצמה.
[caption id="attachment_1959" align="aligncenter" width="500"] כדור אינטראקטיבי המופעל בהתאם לרמת הריכוז של חובשת הטכנולוגיה[/caption]מבחינת המשתמש היומיומי התפעול פשוט מאוד: מצמידים למצח שתי אלקטרודות, והסלולרי מציג את כל הנתונים הרלוונטיים בקריאה של חמש שניות לספירה של כל שניה (הזמן שלוקח למידע לנדוד אל הענן, לעבור עיבוד ולשוב). זוהי בשורה מדהימה עבור כל מי שסובל ממיגרנה, אפילפסיה, שינויים במצבי הרוח, בעיות קשב וריכוז או נמצא על הספקטרום האוטיסטי. שילוב של ניטור פעילות המוח ביחד עם ניהול יומן קפדני של הרגלי היומיום יכול לעזור במציאת קשרים מדויקים של סיבה ותוצאה, החל מ"איזה אוכל גורם לי מיגרנה?" ועד "איזו פעילות אני יכול לבצע שתחזק אזורים מסוימים במוח שזקוקים לטיפול?".
[caption id="attachment_1963" align="aligncenter" width="500"] נוי ברק, חוקרת מוח מ-Neurosteer, מדגימה שימוש בטכנולוגיה שלהם כדי להזיז רובוט[/caption]כן, ממש כך. המוח הוא פלסטי וניתן לבצע בו שינויים בעזרת פעילויות כגון משחקים ומדיטציה. ניתן לאמן אותו בדומה לדרך שבה אנו מאמנים את השרירים. וכמו אדם המתאמן בחדר כושר ומביט במראה כדי לבדוק את התקדמותו, הטכנולוגיה של Neurosteer מאפשרת להציב את המראה בתוך המוח (באופן מטאפורי), וכך לאפשר להתאים במדויק טיפול תרופתי, תזונה ופעילות על מנת לחזק אזורים במוח שאינם מתפקדים היטב.
[caption id="attachment_1964" align="aligncenter" width="500"] שימוש בניטור גלי המוח כדי ליצור מוזיקה[/caption]בנקודה זו משתלבים המעצבים. הטכנולוגיה היא סרט בד שמחזיק שתי אלקטרודות למצח – לא משהו שכיף לחבוש לאורך זמן או להסתובב איתו ברחוב – אתגר לא פשוט למעצבי מוצר, שנדרשים לעצב אביזר אופנה שכיף ונוח ללבוש, ושמותאם לשימושם של קהלי יעד שונים, מתינוקות ועד למבוגרים. ואתגר גם למעצבים חזותיים שצריכים לענות על השאלות: כיצד המשתמש ירצה לקבל את המידע היוצא מהמוח שלו – על צג הפלאפון או ברטט בצוואר? ואם הטכנולוגיה תזהה התקף אפילפטי שעומד להתרחש, האם להשמיע אזעקה או מוזיקה מרגיעה? ואיך נראה משחק המופעל בכוח המחשבה ומאמן אזורים ספציפיים במוח?
ממשקים לטכנולוגיית ניטור מוחי ואפילו ממשקים המופעלים על-ידי מחשבה הם תחום מרתק עבור מעצבי אינטראקטיב, ונדרשת כאן חשיבה חדשה ופורצת דרך כדי להנגיש את הטכנולוגיה הזו לכולם. הטכנולוגיה של אינטרטור ו-Neurosteer היא אכן מהפכנית, ועל המעצבים להביא את בשורת המהפכה לשימוש נרחב הן ביצירת חוויות משתמש חדשות סביב הטכנולוגיה והן בעיצובה.
יכול להיות שלא נצטרך להמתין זמן רב. Neurosteer כבר החלו במפגשים עם סטודנטים משנה ד' העובדים על פרויקט הגמר שלהם, ופתוחים גם לשיתוף פעולה עם המעבדה לאינטראקציה של הפקולטה. אפשר לפגוש את Neurosteer גם בהאקתון הקרוב באוניברסיטת ת"א שיתקיים בתחילת דצמבר.
[/column]