עכשיו קוראים
המשימה: כלי עבודה

המשימה: כלי עבודה

[column]

במהלך שלושת החודשים האחרונים, בעלי מקצוע העוסקים במלאכות שונות ומגוונות זכו לקחת חלק בפרויקט של הסטודנטים והסטודנטיות החרוצים משנה ב' במחלקה לעיצוב תעשייתי במכון הטכנולוגי חולון.במסגרת הפרויקט התבקשו הסטודנטים לצאת לשטח, לחקור את שגרת יומו ואת סביבת העבודה של בעל מלאכה לבחירתם, ולעצב עבורו כלי עבודה שישפר את חווית העבודה וייעל את הפעולות אותן הוא מבצע.

אבנר אדן, תקשורת חזותית

[/column] [column]

כלי לליפוף מוטות ברזל, שי לייכט, סטודנטית שנה ב׳ במחלקה לעיצוב תעשייתי: ״כלי העבודה המסורתיים של פועלי הבניין תמיד חלק מהסביבה בה גדלתי, כיוון שאבי עובד בבניין וסבי היה שרברב בהכשרתו. לכן, כבר בתחילת הפרויקט היה לי ברור שארצה להעמיק את הידע שלי בתחום. בחרתי לעצב כלי עבודה עבור טפסן, בעל מקצוע העוסק בבניית תבניות ליציקת בטון עבור עבודות הנדסיות באתרי בנייה. מדובר בעבודה מסוכנת בגובה רב הכוללת ליפוף מוטות ברזל, על־ידי שימוש בכלי מאולתר שדורש הפעלת כוח פיזי רב ושימוש בשתי הידיים״.

״לאור ליקויי בטיחות רבים בתחום, החלטתי לעצב כלי עבודה השואב השראה ממפתח צינורות ויאפשר לטפסן בצע את פעולת הליפוף על־ידי שימוש ביד אחת בלבד, מה שיתרום לבטיחותו. עוד גורם משמעותי לבטיחות בעת עבודה בגובה הוא משקלם וגודלם של כלי העבודה. יצרתי את בסיס הכלי ממתכת ואת הידית מאלומיניום על־מנת להפחית את משקל הכולל, ואת מידות הכלי הגדרתי לפי הגודל המינימלי הנדרש לשם ביצוע הפעולה. לבסוף, הוספתי לבסיס הכלי תותבים המונעים ממוטות הברזל להתעקם בעת פעולת הליפוף ומאפשרים את שליפת הכלי בתום ביצוע הפעולה, ללא מאמץ״.

 

[caption id="attachment_11518" align="aligncenter" width="750"] כלי לליפוף מוטות ברזל. עיצוב וצילום: שי לייכט[/caption]

כלי עזר להכנת קולמוס מנוצה, טליה לובטון, סטודנטית שנה ב׳ במחלקה לעיצוב תעשייתי: ״כשניגשתי לפרויקט חיפשתי בעל מקצוע נדיר וייחודי, וכך יצא שבחרתי לעבוד עם סופר סת״ם. עולם התוכן של הכתיבה המסורתית הוא מרתק וכרוך במלאכה מרהיבה המצריכה דיוק ורגישות רבה. מתברר שקיים איסור הלכתי להשתמש בציפורן ממתכת לביצוע מלאכת הכתיבה ולכן סופרי הסת״ם משתמשים בנוצה של תרנגול הודו על־מנת לכתוב את כתבי הקודש״.

״גילוף הנוצה הוא אתגר מרכזי בתהליך הכשרת סופרי הסת״ם. צורתה האליפטית של הנוצה ודקותה הופכות את גילוף הנוצה לפעולה מאתגרת, המצריכה דיוק מירבי בעת החיתוך על־מנת לאפשר זרימת דיו תקינה. הכלי שעיצבתי מתלבש על הנוצה, מסייע בארבעת שלבי הגילוף והחיתוך ומאפשר הכנה מדויקת ובטיחותית של הקולמוס, וכך חוסך הרבה זמן וכסף. השפה העיצובית של הכלי משלבת גימור מט ומבריק, ושואבת השראה מעולם התכשיטנות תוך הקפדה על אופי עדין, מינימליסטי ומסורתי״.

 

[caption id="attachment_11521" align="aligncenter" width="750"] כלי עזר להכנת קולמוס מנוצה. עיצוב וצילום: טליה לובטון[/caption]

כלי עזר לייצור נברשות, יובל בר שלום, סטודנט שנה ב׳ במחלקה לעיצוב תעשייתי: ״בחרתי לעבוד מול בית־מלאכה לייצור גופי תאורה, המייצר בעיקר נברשות. במהלך התצפית שביצעתי, ניסיתי לאתר את הפעולות הידניות והמסורבלות אותן מבצע בעל המקצוע ולהשתמש בהן כבסיס לפרויקט. זיהיתי צורך בפתרון פשוט ויעיל לסימון נקודות קידוח על בסיס הנברשת, במקומות בהם יחוברו הזרועות לאחר הקדיחה״.

״ביקרתי בבית־המלאכה מספר פעמים במהלך הפרויקט ובכל ביקור ביקשתי מבעל המקצוע להתנסות במודלים שיצרתי. בצורה כזו הגעתי לתובנות חדשות שסייעו לי בתהליך האפיון. כלי העבודה שעיצבתי מכיל מנגנון המקרין אור דרך שבלונות שונות על־גבי החלק המיועד לסימון ומאפשר בחירה בהתאם לבסיס הנברשת ולהחלטת בעל המקצוע. תהליך העבודה שעברתי בפרויקט היה מאתגר ומעניין, ודרש ממני לחשוב על מגוון רחב של פתרונות שונים בכדי לפתח את המנגנון ולבצע את הפעולה הרצויה״.

 

[caption id="attachment_11522" align="aligncenter" width="750"] כלי עזר לייצור נברשות. עיצוב וצילום: יובל בר שלום[/caption]

כלי עיבוד חימר, יובל ביר, סטודנט שנה ב׳ במחלקה לעיצוב תעשייתי: מתוך מחשבה לעצב כלי עבודה שמטרתו לשפר את חווית הכנת כלי החימר פניתי לקדרית טל ארדון, מעצבת ומייצרת באובניים. טל הראתה לי את האביזרים המאולתרים בהם היא משתמשת לטובת החלקה, חריטה וחריצה של מוצרי החימר שלה. החלטתי לעצב עבורה כלי אינטואיטיבי ובעל אחיזה ארגונומית שיאפשר לה לבצע את הפעולות באופן יעיל, מקצועי ונוח לשימוש״.

"עיצבתי את הכלי בצורת צבת המיוצרת בהזרקת פלסטיק כפולה, אליה מתחברים להבים העשויים מחומר פלסטי גמיש ומנירוסטה קפיצית. הלהבים ניתנים להחלפה ומאפשרים מנעד רחב של קשתות לחריצות צורניות שונות. הכלי מאפשר אחיזה נוחה במגוון רחב של מנחים, מדייק את המפגש בין הלהב והחימר וכתוצאה מכך את הצורה שתתקבל בו".

 

[caption id="attachment_11523" align="aligncenter" width="750"] כלי עיבוד חימר. עיצוב וצילום: יובל ביר[/caption]

כלי לסימון ניצבים בלוחות גבס, מתן זריהן, סטודנט שנה ב׳ במחלקה לעיצוב תעשייתי: ״הכלי שעיצבתי מיועד לקבלני שיפוץ מקצוענים או חובבים המבצעים שיפוצי גבס. הכלי תוכנן לסייע בשלב הברגת לוחות הגבס על־גבי קורות הפח שיוצרות את הקונסטרוקציה הרצויה. כאשר לוחות הגבס מורכבים, אי אפשר לראות את הקורות ולכן קשה לבצע הברגה מדויקת. הרעיון שלי היה לעצב כלי שכולל שני מגנטים עוצמתיים, שיכולים לתת אינדיקציה היכן ממוקמות קורות הפח מאחורי לוח הגבס. כך אפשר לדעת באילו נקודות לבצע את ההברגה״.

״החלטתי לשמור על עיצוב פרקטי ונקי. הודות לשיתוף הפעולה והנכונות של קבלן השיפוצים איתו עבדתי, תהליך העבודה שלי בפרויקט היה עקבי ומלמד. קיבלתי שיעור חשוב בכל הקשור לפונקציונליות וממשק משתמש, שני ערכים בעלי משקל רב בתחום העיצוב״.

 

[caption id="attachment_11519" align="aligncenter" width="750"] כלי לסימון ניצבים בלוחות גבס. עיצוב וצילום: מתן זריהן[/caption]

כלי לקליבת מתכות, דורון אזולאי, סטודנטית שנה ב׳ במחלקה לעיצוב תעשייתי: ״במסגרת הפרויקט שלי, שהוקדש לתחום הצורפות, נפגשתי עם צורפת מנוסה שסייעה לי להפוך את עבודת המחקר למדוקדקת ויעילה, להסיק מסקנות ולאפיין כלי עבודה שיבצע את הפעולה המתאימה ביותר עבור מלאכתה. התמקדתי בכלי הקליבה, כלי מיוחד לאחיזה בחתיכות קטנות שמשתמשים בו לעיבוד של חלקי תכשיטים קטנים. החלטתי לעצב כלי קליבה שיהיה נוח לאחיזה וישפר את תהליך העבודה".

״על־מנת לבצע את פעולת הקליבה, יש ללחוץ את ידית המתכת באמצעות היד האוחזת בכלי ולהניח את המתכת המיועדת לקליבה על המשטחים הפלסטיים מונעי־השריטות שבחלקו הפנימי של גוף העץ. כאשר משחררים את לחיצת היד, הכלי נסגר על המתכת הודות למנגנון הקפיצי שגורם לפעולת הפתיחה והנעילה של הקליבה להיות אינטואיטיבית ומהירה. על־מנת שהקליבה תהיה נוחה, עיצבתי את גוף העץ בצורה גלילית, המאפשרת לצורפת לגלגל את הכלי על שולחנה וכך ליצור את הזויות הרצויות בחלק המיועד לעיבוד״.

[caption id="attachment_11520" align="aligncenter" width="750"] כלי לקליבת מתכות. עיצוב וצילום: דורון אזולאי[/caption]

הכתבה מציגה פרויקטים נבחרים מתוך תרגיל כלי עבודה שהתקיים בדצמבר 2018 במסגרת קורס הליבה של שנה ב׳ במחלקה לעיצוב תעשייתי במכון הטכנולוגי חולון, בהנחיית המרצים: אילון ערמון ושיר אתר, טל צור ויעקב גולדברג, יוסי בן ארוש ולירון צנחני.

יצירת קשר: אבנר אדן

[/column]
התגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

כתובת המייל שלך לא תפורסם.