הערים האידאליות של ד”ר איליאס מסינס

בנובמבר האחרון נפתחה תערוכה בנושא ‘ערים אידיאליות ואוטופיה’ בגלריה ויטרינה במכון הטכנולוגי חולון. התערוכה נאצרה בהשראת יצירותיו וכתביו של האמן והאדריכל לאונרדו דה וינצ’י, ומציגה דוגמאות של פרויקטים שעוסקים בסוגיות של נוף, עיר ובניין. בחרנו להתמקד ביצירה אחת ומיוחדת, ציור קיר שנעשה במיוחד לתערוכה על-ידי האדריכל ד”ר איליאס מסינס, המשלב רישומים וטקסטים ממסעותיו בערים ברחבי העולם.

מערכת כולעיצוב

האדריכל ד”ר איליאס מסינס יצא למסעות בהשראת מטיילים כמו לה קורבוזייה, שמסעותיו לערים ואתרים היסטוריים היוו השראה לארכיטקטורה שלו. איליאס התחיל לטייל בעולם כבר בתחילת שנות השמונים. כסטודנט המתבונן בעיר ובאדריכלות היסטורית, איליאס ביקר בערים ואתרים ברחבי העולם והשתמש ברישום כדרך לחוות את העיר ולהבין אדריכלות. מאז איליאס טייל בישראל, יוון, איטליה, ספרד, צרפת, מצרים, ארצות הברית ומקומות נוספים בעולם, והמשיך לתעד את חוויותיו ברישומים ובטקסטים בלמעלה משלושים ספרי רישום.

מבט אל אתונה, ונציה ואגינה, יוון

איליאס מספר: “כל שנה בקיץ כשהסתיים סמסטר אביב בלימודי אדריכלות בבצלאל, יצאתי למסע של חודש או יותר ברחבי העולם. פעם נסעתי לארה”ב, פעם לאיטליה ופעם לספרד. במקרה אחד, כשהגיעה קבוצת סטודנטים מקנדה לסמסטר משותף, עם תום הסמסטר נסענו ביחד למצרים. המסעות היו דרך לראות ולחוות את הבניינים שהכרנו דרך שקופיות בהרצאות במהלך השנה. במסע היתה הזדמנות להיות בבניינים עצמם ולחוות אותם בסביבתם האמיתית. משום שאז לא היה אינטרנט, במסעותי ליוו אותי ספרים על אדריכלות הרנסנס, על אדריכלות קלאסית ואדריכלות מודרנית. כל ספר גילה לי את סודות הבניין תוך כדי ביקור, בזמן אמת. התהליך היה מאד חזק. עד כדי כך, שכשחזרתי והתחילה שנת הלימודים הבאה, גיליתי כי אחרי כמה חודשים של רישום, התחלתי ‘לראות’ את התלת מימד של התכנית. זאת אומרת, כששרטטתי תכנית של בניין, התכנית כבר לא היתה שטוחה, אלא כללה בתוכה את כל המרכיבים והאיכויות של החלל התלת ממדי. הגילוי הזה ריגש אותי מאד. האדריכלות התגלתה לפני עיני…”

מבט אל ירושלים וגרנדה, ספרד

איליאס מטייל עד היום, לפעמים לבד, לפעמים עם אנשי מקצוע, עמיתים או עם סטודנטים. תוך כדי הטיול איליאס רושם בניינים, נופים, נופי רחוב, ובהמשך יוצר מהרישומים קולאז’ של זיכרונות בו הוא ומשלב גלויות, כרטיסים, כרטיסי טלפון וטקסטים. בתערוכה אפשר לראות דוגמאות של הקולאז’ים הללו.

מבט אל אתונה וקמפוס אוניברסיטת ייל בניו הייבן

ציור הקיר ‘ערים אידיאליות’ נוצר במיוחד עבור התערוכה. הציור מציג נוף עירוני אופקי דמיוני של ערים ומקומות שאיליאס רשם במהלך מסעותיו. ציור הקיר מכיל חורבות ומונומנטים, נופים מהאיים היוונים, וכן את חומות העיר העתיקה של ירושלים. היצירה משלבת את העתיק עם המודרני, למשל את הרחובות של העיר ניו הייבן והקמפוס של אוניברסיטת ייל, בה למד איליאס. הוא מפגיש את גרנדה עם הגבעה של מוזיאון ישראל בירושלים וקושר בין רחוב סואן במדריד לנוף שליו של הים האגאי.

מבט כללי של רישום הקיר

ציור הקיר מזמין את עין הצופה לנדוד, להתמקד בפרטים, לחקור מבנים ולהביט אל האופק הפתוח, בדומה מאוד לאופן בו אנו חווים עיר. חוויה עירונית חדשה זו מועשרת בקטעים – טקסטים ורישומים – מתוך ספרי הרישומים של איליאס.

קיר מהתערוכה

ליד אחד הרישומים שלו באקרופוליס באתונה, כותב איליאס: “הליכה של יום ראשון בפלאקה (אתונה, יוון). אני כל הזמן מוצא את עצמי תחת האקרופוליס. אני מאוהב בחלק הזה של אתונה; החלק של הרוחות, של הנוסטלגיה וחלום היום. האקרופוליס הפך להיות נקודת התייחסות בחקירותיי”.

ברישום של בנין ימקא בירושלים, כותב איליאס: “אני חוזר לשרטט את הבניין הזה לעתים קרובות. לפעמים בדרכי לעיר העתיקה, או עם הסטודנטים כדי ללמד אותם את חוקי הפרספקטיבה. ובכל פעם שאני מחפש מבט אחר, זווית חדשה, פרט מיוחד ומערכת יחסים שונה, אדריכל הבניין מספק את סקרנותי”.

פרט מקיר התערוכה

כל התמונות באדיבות אדריכל ד”ר איליאס מסינס