הפקולטה לעיצוב ב-HIT לוקחת חלק בשלוש תערוכות שונות המתקיימות כעת באיטליה במסגרת אירועי האמנות והעיצוב במילאנו, כולל נציגות בביאנלה בוונציה. חדשות חמות וראיון עם דיקן הפקולטה, פרופ' דנה אריאלי.
ענת גבעוני, עיצוב תקשורת חזותית
[/column] [column] לא בכל יום הפקולטה לעיצוב מציגה שלוש תערוכות באיטליה בחודשיים. התערוכה הפותחת, "&YES", מוצגת במסגרת אירועי ה"טריאנלה לאמנות דקורטיבית ולאדריכלות מודרנית" במילאנו מה-2 באפריל 2016. התערוכה, באוצרותו של לוקה אור, מרצה במחלקה לעיצוב תעשייתי במכון, מורכבת מעבודתם של כ-20 מעצבים ישראלים, צוהר ממוקד לעיצוב ישראלי עכשווי.התערוכה השנייה מתקיימת במסגרת שבוע העיצוב ושמה "poetry". בתערוכה מוצגות "מחשבות על עיפרון", עבודות סטודנטים משנה ג' בעיצוב תעשייתי שאותגרו להעניק חדשנות ועיצוב ייחודי למוצר פשוט ובסיסי, עיפרון.
התערוכה השלישית תתקיים במסגרת אירועי הביאנלה לארכיטקטורה בוונציה שתפתח ב-28 במאי. את המכון מייצגת בתערוכה זאת האוצרת, ד"ר יעל אילת ון-אסן, שגם מרצה בפקולטה. התערוכה מוקדשת לממשק שבין אדריכלות לביולוגיה ומושתתת על שיתופי פעולה בין אדריכלים ומדענים במטרה לבחון כיוונים עתידיים לפיתוח ולעשייה אדריכלית.
[caption id="attachment_3802" align="aligncenter" width="500"] &YES. צילום: דנה אריאלי[/caption]פניתי לפרופ' דנה אריאלי, דקאן הפקולטה לעיצוב, עם כמה שאלות בנוגע לייצוג המשולש הזה:
דנה, האם תוכלי לספר כיצד הגענו להציג שלוש תערוכות באיטליה?
קיומן של שלוש התערוכות באיטליה כמעט באופן סימולטני היא המחשה למה שעבורינו הוא מובן מאליו, שכן הפקולטה לעיצוב נמצאת כבר שנים מספר בחזית של עולם העיצוב. הנושא הכללי של הטריאנלה, אחת התערוכות בהן אנו משתתפים הוא ״המאה ה-21: עיצוב שלאחר עיצוב״ ודומה שאין מתאים מזה לבוגרי הפקולטה ומרציה, שכן התוצרים שלהם מוצגים בזירות הנחשבות ביותר בעולם.
היה לי חשוב מאוד לתת נראות לפקולטה תוך דיון על שלושה דורות לכל הפחות: סטודנטים צעירים שסיימו הרגע, או נמצאים עדיין בתהליך הלימודים, בוגרים צעירים של הפקולטה, שעושים פריצה אדירה בשוק העיצוב בשנים האחרונות ונכון לחשוף אותם במקום הזה, ואחרונים חביבים המרצים שהם לעיתים גם בוגרים טריים וגם מעצבים טריים ולעיתים מבוגרים יותר מטבע הדברים…
כיצד נוצר הקשר עם הגופים באיטליה?
משרד החוץ הישראלי פנה אלינו עם בקשה לקחת על עצמנו את התערוכה שמייצגת את ישראל במסגרת אירועי הטריאלנה. מאחר והתערוכה החשובה הזו, נפתחת השנה זו הפעם ה-21 ועם דגש על עיצוב, אנחנו נעתרנו לאתגר, וזאת למרות שעשינו זאת באפס זמן. פנו אלינו בסוף פברואר והמכולה עם המוצגים יצאה מן הארץ לאחר פחות משלושה שבועות. התייחסנו אל העניין הזה, של האילתור, שהוא כל-כך נכון בישראל… אבל גם היה נכון ספציפית במקרה הזה.
מה מיוחד בעבודות שנבחרו לתערוכות ?
בעיני עיצוב ישראלי עוסק באילתור לא מעט, הוא גם עושה זאת עם לא מעט חוש הומור. אני חושבת שהתערוכה שאצר לוקה אור מתייחסת אל הסוגיות הללו. העבודות שנבחרו נעות על כמה צירים: ראשית הן חושפות את תהליכי ההוראה/הלימוד שאופייניים לפקולטה לעיצוב. הן חושפות את התמהיל שבין עיצוב, אמנות, לבין היות הפקולטה בחזית של תחומי העיצוב הנוכחים כעת, כמו למשל הדפסות בתלת-מימד, חקירה של חומרים חדשים, וכמובן גם עיון במקורות ההשראה של היוצרים. יש כאן שילוב מרתק בין hands on design לבין חשיבה קונספטואלית על עיצוב. כלומר תמהיל רחב ומנעד מרתק של יצירות.
מי נשלח לעצב ולהקים את התערוכות?
הצוות המדהים שלנו, כולל סטודנטים שעבדו עם לוקה על הקונספט במסגרת הקורס ״עיצוב יוצא לרחוב״. לצערי לא כולם נסעו להקמה, אבל מן הסתם עוד ייסעו לפירוק…. בכל אופן לצוות שהקים את התערוכה במילאנו, מגיע ש א פ ו!! זו ההזדמנות שלי להודות מקרב לב ליעל חסיד, עמוס פיירברג, טל ימין ומאור כהן. הייתי אתם בשלבים סופיים של ההקמה, אילון ערמון החליף את לוקה בתהליכי ההקמה במילאנו, היה פשוט תענוג לראות כיצד הם מתפקדים.
אילו אפשרויות זה פותח בהמשך למכון/סטודנטים?
בלי סוף. נוצרו כבר קשרי חילופין עם אוניברסיטת מזרח-סין ועם שני גופים מובילים במילאנו ועוד ידנו נטוייה. פרט לתוכניות החילופין, כמובן שזה מייצר גם קשרים אישיים בין מעצבים ישראליים לכאלו הפועלים ברחבי העולם… אפשר למנף זאת לאינספור כיוונים.
האם יש עוד משהו שתרצי לספר ולא שאלתי?
כן, בהחלט, אני מוכרחה להודות שהיה לי במילאנו רגע של גאווה כחול-לבן. זה פשוט תענוג לראות את העיצוב מסייע להבנייה של ציר דיפלומטי חדש, גם כאשר הוא עוסק בפוליטיקה, וגם כאשר הוא עוסק בכלכלה ברפואה, בהיי-טק, זו ארץ של אפשרויות בלתי נועדות שעוד לא נעשה די על מנת למצות את ההזדמנויות האדירות שטמונות בה. בסוף השבוע הזה תתקיים הפתיחה הרשמית של התערוכה במעמד השגריר הישראלי, וצפויים לנהור פנימה עשרות אלפי מבקרים. אני מקווה שיהיו לנו עוד הזדמנויות רבות כאלו בעתיד. אנחנו משתתפים בשבוע העיצוב בטיוואן בספטבמר הקרוב, עם תערוכה שאוצר איתי אוהלי, וזה כיף אדיר להיות במקום שיש בו כל-כך הרבה יצירה ועשייה חיובית!