
אנו מתייחסים רעיונית לחומרים אינטראקטיביים ולחומרים טבעיים כשני שדות חומר נפרדים: הראשונים מתקשרים אוטומאטית לחדשנות ואילו השניים למסורת. אבל זה לא בהכרח נכון. מחשבות בעקבות התערוכה "חומרים חכמים, חומרים טפשים".
שלומית באומן, מרצה בפקולטה ואוצרת התערוכה
[/column] [column]בספריית החומרים הידועה Material ConnecXion שבניו יורק, מכריזים מדי חודש על עשרות חומרים חדשים. פיתוח חומרים חדשניים, חומרים חכמים ונגזרותיהם, נמצא בלב ההתעניינות בהקשר של עיצוב וקראפט. חומרים אלו נגישים למעצבים ולאנשי קראפט באמצעות ספריות חומרים למיניהן, אך לעת עתה הם עדיין מועטים ברפרטואר החומרים הנבחר לשימוש. המאפיינים העיקריים של החומרים החדשים הם חוזק רב, קלות מרבית וקשיחות; כמו כן הם בעלי יכולת הרכבה עצמית, שכפול עצמי, תיקון עצמי ומחזור עצמי.
פיתוח חומרים חדשים בכלים שונים (ננוטכנולוגיים, ביוסינטתיים, רב-מערכתיים) מאפשר לבחון מחדש פיתוח אסטרטגיות עבודה בחומר ויצירת חפצים בהתאמה לשימושים שונים באמצעות טכנולוגיות חדשות. בשנים האחרונות אף גברה המודעות לפיתוח חומרים מתמחזרים או שאינם מזיקים לסביבה הן בתהליך הייצור שלהם והן מבחינת התפרקותם במהלך או בתום השימוש. דוגמה לחומרים חדשים היא קבוצת החומרים המכונה 'חומרים חכמים', או 'אינטראקטיביים'. חומרים אלו מגיבים באמצעות חיישנים או טכנולוגיות חדשות לשינויים המתרחשים בסביבה בה הם נמצאים, כמו שינויים בטמפרטורה, לחץ אטמוספרי, קרבה לחומרים אחרים וכדומה. חומרים אלו מעניינים מאוד מנקודת מבט עיצובית הן מבחינת המעצב והן מבחינת המשתמש. מנגד – למרות ההבטחה להשתנות מואצת של הסביבה החומרית – החומרים ה"מסורתיים" (חומרים אורגאניים ומינרלים למיניהם) טבועים עמוק בתוך התרבות החומרית בה אנו חיים. לעת עתה, השימוש בחומרים אלו לא מצטמצם ולעיתים מופגנת באמצעותם חשיבה עכשווית פורצת גבולות וחוכמת ידיים.
בתודעתנו, אנו מתייחסים בנפרד לחומרים ה'חכמים' (אינטראקטיביים) ולחומרים ה'מסורתיים' (הטיפשים כביכול) כשני שדות חומר נפרדים: הראשונים מתקשרים אוטומאטית לחדשנות ואילו השניים למסורת. התערוכה 'חומרים חכמים, חומרים טיפשים' יצרה דיון הבוחן את השימוש בחומרים 'חכמים' ו- 'טיפשים' כשדה אחד בעל זיקה הדדית, וניסתה לערער את את הדיכוטומיה בין השדות, תוך שימת דגש על חוכמת החומר, חוכמת ידיים, ובדיקת החיבור בין עולמות החומר השונים ('חכמים' ו-'טיפשים').
מתחילים בספריית החומרים
שיתוף הפעולה עם צוות ספריית החומרים (שירה שובל, אפרת ברק, דנה גרינפילד) החל מסיעור מוחות לגבי מהותם של מושגים שונים מתחום החומרים והצפת שאלות כמו "מה הוא חומר חכם"? מתי חומר הוא "חדש"? או "חדשני"? כיצד ניתן ליצור קשר רלוונטי בין תעשיית החומרים למעצבים? מה יחסי הגומלין בין חומר לטכנולוגיה ממנה הוא עשוי?
בהמשך לדו-שיח שהתקיים ביננו, נבחרו על ידי הצוות עשרה חומרים ששולבו בתערוכה. חומרים אלו מוצגים בשל היבטים מסויימים ב"חוכמתם" על פי שלוש קטגוריות: מבנה חכם, הזיכרון החומרי, קליפות חכמות. חומרים אלו, חדשים ומסורתיים, מייצגים את קדמת הטכנולוגיה מצד אחד ואת חוכמתם של חומרים מסורתיים וטבעיים מצד שני. אלו לצד אלו מביאים לידי ביטוי עולם חומרי עשיר, כסוג של נגיעה ראשונית בשדה רחב ומרתק מאין כמוהו.
כמה מהעבודות שהוצגו בתערוכה:
[caption id="attachment_3306" align="aligncenter" width="500"]

אילון ערמון
בכפיתה, 2015
חומרים: עץ אלון סיבי, קרבון, אפוקסי
כמו בצופים… סנאדות + חבלים = מבנה. בעבודה שלי – דיבלים מעץ אלון + סיבי קרבון = כסא

יהונתן הופ
edit ► make group
חומרים וטכנולוגיה: SKETCHUP, הדפס משי, חיתוך לייזר, יציקת קרמיקה לתבנית
טכנולוגיות המידול והביצוע החדשות והרווחות היום, כגון הדפסה תלת-מימדית וחיתוך לייזר, מאפשרות המחשה מהירה של רעיונות ועבודת עיצוב שנשענת על ריבוי של ווריאציות ונסיונות. הפער בין הקצב המהיר של אופן העיצוב הזה, וקצב הביצוע האיטי יחסית בחומר קרמי מהווה מכשול, ומצריך טכניקות חדשות שיאפשרו המחשה טובה של רעיונות צורניים במהירות ובקלות. האתגר הזה הוא שהוביל לפיתוח של טכניקה של יציקת חימר בתבניות חד-פעמיות המתוכננות בתוכנת תלת-מימד וחתוכות בלייזר, טכניקה המאפשרת גם הדפסה על גבי התבנית והעברה של ההדפס לאובייקט הסופי.
[caption id="attachment_3312" align="aligncenter" width="500"]
אופיר זנדני ויובל כרמל | Cozi Studio
(ELANOR (sphere, 2014
חומרים: יציקת פורצלן, פליז מצופה זהב
טכנולוגיה: ייצור תבנית גבס בכרסום CNC ויציקת פורצלן מסורתית
השמת אומנות קליעת הקש בחומריות מפתיעה נעשתה דרך חיבור טכנולוגיות מתקדמות עם טכניקה מסורתית של יציקת פורצלן. מעבר האור הסלקטיבי בפורצלן מבליט את הטקסטורה ומדגיש את מקור ההשראה למוצר. תכנון ממוחשב ושילוב טכנולוגיית כרסום אפשרו ייצור תבנית מורכבת בעלת 10 פאות מודולריות בשילוב טקסטורה רדיקלית מדויקת. התוצאה – מוצר ובו שילוב חומרי צורני מפתיע, וכן חכמת ייצור בהתאמה לתשתיות סטנדרטיות של בית יציקה.

גד צ'רני
טבע דומם, 2015
חומרים: ענפי שסק, בקבוקי מי עין גדי, נורות לד
טכנולוגיה: כיווץ חיבור קידוח הדבקה חיווט
טבעי ומלאכותי, אורגני וסינתטי, ישן וחדש, מתקדם ומפגר, יפה ומכוער, מנומס ופרוע, נכון ושגוי, ישר והפוך……..

עמי דרך ודב גרנשרוא
(בשיתוף המכון הישראלי לקרמיקה וסיליקטים, הטכניון, חיפה)
ערבסק בליסטי, 2011
חומרים: חריטת קוריאן ב-CNC
הדמייה בקוריאן של אריחי תחמוצת אלומינה מסונטרים. האריחים המשושים, המשמשים למיגון מפני ירי, שוכללו והורכבו ליצירת דגמי ערבסקה המעלים שאלות על מקומיות ועל תרבות חומרית.

לוקה אור
paper sound, 2015
חומרים: נייר, חומר מוליך, מגנט
טכנולוגיה: הדפסה / הטבעה של חומר מוליך על ניר
הפרוייקט paper sound עוסק בחיבור בין חומר מסורתי, מצוי ופשוט לבין מדיום הסאונד. העבודה משתמשת בתכונות שיש לדף הנייר על מנת להעביר מידע באמצעות שמע על גביו. התוצאה היא היבריד – נייר "מודפס" המחובר למקור סאונד ומצליח לשמש כרמקול לכל דבר ובעצם להעביר בו זמנית מידע ויזואלי ואודיטורי.
[caption id="attachment_3314" align="aligncenter" width="500"]
עדיטל אלה | קריאטרה
עבודת אדמה, 2015
חומרים: מינרלים לא מסיסים, סיבים טבעיים
טכנולוגיה: כבישה
סידרת אריחים מאדמות שונות וסיבים טבעיים. הסידרה מיוצרת בטכנולוגיה תעשייתית ייחודית שפותחה על ידי המעצבת לייצור מוצרים ברי-קיימא. המוטיבציה שהובילה את הפיתוח היתה יצירת מוצרים שמגיעים מן האדמה וחוזרים אליה כחומר הזנה אפילו לאדמה חקלאית אורגנית. הפיתוח שהחל מחקירת השיטות המסורתיות של בניה באדמה התמקד במעבר בין ייצור מסורתי שאורך מספר ימים לייצור תעשייתי שאורך מספר דקות ועדיין מקיים את הערכים הסביבתיים שבלב הפרוייקט.
האריחים הם 100% טבעיים, מתכלים ומתמחזרים ומבוססים על יישום של עודפי עפר ופסולת חקלאית. אם משווים אותם לאריחי קרמיקה שרופה הייצור שלהם צורך כ3% מהאנרגיה ומייצר פחות מ-1% מהזיהום ובניגוד לאריחי קרמיקה שהם למעשה חומר שנשרף למוות, תהליך הייצור של קריאטרה משמר את ההרכב הכימי של הרכיבים הטבעיים ובכך מאפשר להם לחזור ולהיות, בתום מחזור חייהם הפונקציונלי, חלק בלתי נפרד ממעגל החיים.
[caption id="attachment_3317" align="aligncenter" width="500"]
ערן לדרמן
חול, 2015
חומרים: חול, אלומיניום
טכנולוגיה: סריקה תלת ממדית/הדפסת 3D בחול/יציקת אלומיניום
העבודה מתייחסת למעבר בין טכנולוגיות ובין חומרים בתוך חפץ, מקור העבודה הוא פסל עץ אפריקני שפוסל בעבודה משותפת של נער צעיר וביני בכפר סמך למפלי ויקטוריה, זימבבואה לפני למעלה מ 20 שנה. פסל העץ נסרק בסורק תלת מימד ו"פוסל" מחדש בעזרת מדפסת תלת ממדית שעושה שימוש בחול ייחודי שפותח למטרה זו, המעבר לטכנולוגיה וחומר חדשים מאפשרים לתקן פגמים שנוצרו בפסל וליצירת חללים פנימיים שניתנים לעשייה רק בטכנולוגיית הדפסה, חללים אלו מולאו פעם בחול מודפס ופעם באלומיניום.
[caption id="attachment_3315" align="aligncenter" width="500"]
עטר ברוש | Tag.Me.Not design lab
single speed urban monster jeans, 2015
חומרים: PLA, אלומיניום, פלדה, ג'ינס משומש (denim fiber), שרף אפוקסי
טכנולוגיה: FDM מדפסת תלת מימד מסוג reprap. חומרים מרוכבים, שיכוב סיבים
בנייה עצמית של אופניים היא התנסות בין תחומית. תהליך הייצור המרתק מצריך עירוב בין אמנות ומדע, תוך כדי שילוב בין עיצוב להנדסה. כול זאת על מנת ליצור קשר ייחודי בין האופניים ובין המשתמש. הפרוייקט נע בין ייצור ביתי לטכנולוגיות משוכללות CRAFTECHNOLOGY, תוך כדי ניסיון לפתח פתרונות מבניים חדשים. כול חלק מפוסל באופן ידני על מנת להגיע לאיזון הנכון שבין צורניות, משקל, חוזק והיחסים בינהם.
[caption id="attachment_3313" align="aligncenter" width="500"]
איל צור | סטודיו Nomadity
שמאי וויס ותמיר מנחם | סטודיו Dincubator
אוגוסקופ Auguscope, 2015
חברה: אוגורי, קריאיטיב דיירקטור קטי הורוואט (Augury, Creative director Katherine Horvath)
חומרים: TPE, RIpstop Nylon, EVA, Velcro, BInder, fidlock
טכנולוגיה: injection molding, overmold, thermoforming, sewing, embroidering, punching
האוגוסקופ הוא כלי האזנה למכונות המיועד לטכנאים לצורך אחזקה מונעת. אוגורי הוא סטארטאפ ישראלי – אמריקאי שפיתח טכנולוגיות של זיהוי תקלות מוקדם לכל מכונה בעלת חלקים נעים. הפיתרון מאפשר אבחון למצבן הטכני של המכונות ע"י ניתוח החתימה האקוסטית הייחודית לכל מצב עבודה ותקלה.

אלמנטים לכיסוי מאגרי מים
יצרן: Hexa-cover, דנמרק, יבואן: זאב רונן
באדיבות ספריית חומרים ע"ש אהרון פיינר עדן, מוזיאון העיצוב חולון
אלמנטים משושים צפים מ -100% פוליפרופילן (PP) ממוחזר המיועדים לכיסוי מאגרים. בזכות מבנה המשושה הייחודי והליבה המוקצפת, האלמנטים צפים על פני המים ומסתדרים בצמוד אחד לשני וכך יוצרים כיסוי של 99.9% מפני השטח ללא צורך בקונסטרוקציות מיוחדות. ההתקנה פשוטה במיוחד; שופכים את היחידות מתוך שקים גדולים או מכולות אל המאגר, והן מכסות אותו.
הכיסוי משמש לצמצום אידוי, מניעת התפשטות ריחות, היווצרות אצות ובידוד תרמי יחסי. מקור הצבע השחור הוא בתוסף שחור מבוסס פחמן (Carbon Black) אשר הופך את הפוליפרופילן לחזק ועמיד לאורך זמן לתנאי חוץ ולקרינת UV.
בתערוכה השתתפו: איתי אהלי, לוקה אור, עדיטל אלה, ירון אליאסי, אריאל בלונדר ושירה שובל, ארתור ברוטר ועידו ברונו, טל גור, עמי דרך ודב גרנשרוא, יהונתן הופ, רועי יהלומי, ערן לדרמן, טליה מוקמל, סטודיו Cozi, סטודיוDIncubator , סטודיו Nomadity, אילון ערמון, אפרת פרידלנד, גד צ'רני
בשיתוף עם ספריית החומרים ע"ש אהרון פיינר עדן, מוזיאון העיצוב חולון
[/column]