
במסגרת שבוע העיצוב שהתקיים השנה תחת הכותרת "איים" התקיימו עשרות תערוכות והרצאות. ב"אי" בית הנסן הוקרן סרט על קולקטיב חקלאים ניו יורקי ההופכים את הגגות לשטחי גידול ובהמשך הועברה סדנת הידרופוניקה, כולל בנייה של מתקן הידרופוני. המשתתפים לא יצאו בידיים ריקות.
שמעון פורמנסקי, עיצוב פנים
השמש עדיין נגלית בחוץ, מהרחוב נשקף נוף רחב ומרהיב של ירושלים לפני שקיעה, ובשביל העולה למבנה ההיסטורי תנועה ערה של אנשים, בעיקר פנימה. המבנה ההיסטורי בן שתי הקומות מקיף חצר פנימית רחבת ידיים. אל החצר של בית הנסן הגעתי בתזמון מושלם לסיומו של אירוע השקת ספרה של אלונה ניצן-שיפטן, ראש המחלקה לאדריכלות בטכניון, "SEIZING JERUSALEM: The Architectures of Unilateral Unification" שעוסק בניתוח הבנייה בירושלים ביובל האחרון.
[caption id="attachment_7823" align="aligncenter" width="900"]
הקהל שהשתתף בפאנל הסיכום התאסף בחצר, בה נמכרו עותקים של הספר. אל הקהל שהשתתף בהרצאה קודם לכן, הצטרפו המבקרים שצפו בתערוכות המוצגות בחדרים הפנימיים. במתחם מוצגים תערוכות, מיצגים ומייצבים קבועים, כאשר בחצר ובחדר ההרצאות מתקיימים אירועים מתחלפים. הערב הוקדש לחקלאות אלטרנטיבית.
[caption id="attachment_7825" align="aligncenter" width="900"]
האירוע התחיל בהקרנת הסרט "Brooklyn Farmer", במסגרת פסטיבל סרטי העיצוב של מילאנו שהשנה ששיתף פעולה עם שבוע העיצוב בירושלים. במסגרת שיתוף פעולה זה מוקרנים בירושלים סרטים שנאצרו עבור הפסטיבל שעתיד להתקיים באוקטובר במילאנו. זהו סרט קצר באורך חצי שעה שמוגדר סרט דרמה אבל מרגיש יותר כמו דוקו-ריאליטי מבוים שמנסה ליצור דרמה, ומתעד את הקמת וניהול חוות הגג החקלאית הגדולה בעולם, נכון לזמן צילום הסרט ביוני 2013.
הפרויקט נקרא Brooklyn Grange Farm, המציגה את שיטת העבודה של צוות החקלאים העירוני, הכולל שכירת שטחם של גגות ענק בברוקלין ניו-יורק, אותם הם אוטמים באופן יסודי בעזרת יריעות זפת ושכבת מלט. מעל שכבת האיטום מפוזרת שכבת אדמה עבה שמשמשת כמצע הגידול וכך הם הופכים את הגגות לחוות גידול לירק. בכל שנה הם מגדלים מעל ל-20 טון אותם הם מספקים באופן ישיר לצרכנים, בעיקר לעסקים כגון מסעדות וסופרמרקטים, וכל השיווק והמכירה הוא אזורי, בטווח של 5 מייל מהחווה.
[caption id="attachment_7830" align="aligncenter" width="900"]
בסיום ההקרנה יצאנו אל מחוץ למבנה לאזור ישיבה צמוד לכניסה, והתיישבנו סביב שולחנות פיקניק גדולים מעץ לחלק ההמשך של הערב: סדנת הידרופוניקה מעשית.
את החלק הזה של הערב הנחה שמוליק טוויג, חבר קבוצת ״מוסללה״ הירושלמית, בה הוא מתפעל את ״גג-עדן״, אחד ממרכזי התוכן של הקבוצה שמופעל על גג בניין כלל בירושלים, ומהווה מרכז הכשרה קהילתי בנושא חקלאות עירונית. יחד עם אלה גיל, רכזת הגג, הוא העביר הרצאה שבה הוא הכניס אותנו לעולם החקלאות העירונית והסביר בצורה פשוטה ומובנת נושאים, מונחים ומרכיבים טכניים, ביולוגיים וכימיים שונים, לשיטות גידול חקלאות עירונית בכלל, והידרופוניקה בפרט.
[caption id="attachment_7828" align="aligncenter" width="900"]
בשיטה ההידרופונית, הוא הסביר, מגדלים את הצמחים ללא צורך באדמה ולשיטה זו מספר יתרונות: הצמיחה מהירה הודות לדיוק בהזנה של חיידקים שהשתיל מקבל בצורת תוספים כימיים, היבול רב הודות לאפשרות ניצול השטח לגידול בצורה צפופה פי שלוש מאשר בשתילה בקרקע והכי חשוב, גידול בשיטה זו חסכוני במים. למרות שרוב המצע לגידול מורכב ממים, השיטה עדיין חסכונית מהסיבה שמדובר במערכות שמשתמשות במים עומדים ועושות להן סירקולציה, בהזרמת המים עצמם או בהזנה של המים בחמצן בעזרת משאבה, בדומה למה שנעשה באקווריום. בכך שיטה זו שונה ממה שדובר עליו בסרט, שם מדובר היה על חקלאות עירונית, אמנם אורגנית, אך משתמשת באדמה ובהשקיה בדומה לחקלאות התעשייתית. לחקלאות התעשייתית, הוא הוסיף, עדיין אין מתחרים בהיבט הכלכלי, ומשתלם הרבה יותר ברמה הגלובלית, לגדל תוצרים חקלאיים למטרה מסחרית בצורה התעשייתית הסטנדרטית והמוכרת.
[caption id="attachment_7822" align="aligncenter" width="900"]
לאחר שסיים את ההרצאה, שמוליק הדגים כיצד בונים ערכה בסיסית לגידול ביתי של שתילים בצורה הידרופונית באופן מהיר. הוא חורר מכסה של דלי פלסטיק מלא מים, אל החורים הכניס עציצים מחוררים ובתוכם שתילי עגבנייה, דרך חור בדופן העליונה של הדלי הוא השחיל צינור שהיה מחובר למשאבת חמצן בצדו האחד ולאבן אוויר, שתפזר את בועות החמצן בצידה השני. את הערכה המוכנה שמוליק לקח אתו בסיום ההדגמה לשימוש בפרויקט גג-עדן. לא יצאנו בידיים ריקות, שמוליק ואלה חילקו כשי למשתתפים עציצי ירק שונים והזמינו אותנו לבקר בגג כדי לשמוע וללמוד עוד על מה שהם עושים שם.
ואז שמתי לב ונזכרתי כמה קרה ירושלים יודעת להיות בלילה. רמז: זמן לחזור למרכז.
כל התמונות צולמו על-ידי שמעון פורמנסקי
[/column]