כלים קרמיים נמצאים סביבנו כבר מאות שנים, אך רק לאחרונה הם חוזרים לקבל מקום של כבוד בעיצוב הבית. רועי וטל יהלומי – הבעלים של סטודיו יהלומיס – נותנים לנו הצצה קטנה לעולם העיצוב הקרמי.
טומי לוי, עיצוב תעשייתי
רועי יהלומי הוא מעצב בתחום הקרמיקה, בוגר המחלקה לעיצוב תעשייתי במכון הטכנולוגי. כיום הוא מרצה במחלקה בקורס "עיצוב קרמי" יחד עם שלומית באומן ונועם דובר. טל יהלומי היא בוגרת לימודי אנימציה בבצלאל. טל ורועי נשואים, וביחד הם הבעלים (או בשפתם, ההורים) של סטודיו Yahalomis הממוקם בגבול תל אביב-יפו, שם מייצרים השניים את כל הכלים בעבודת יד מהשלב הראשוני של הכנת החומר.
היי רועי וטל, אז מה בעצם אתם עושים?
רועי: "אנחנו קצת מהכול – מעצבים, מרצים, מנהלים, פועלים, אנשי עסקים, וכנראה הכי חשוב – הורים".
אז נתחיל מההתחלה. איך הכול התחיל?
רועי: "קצת לפני תחילת הלימודים שלי במכון הטכנולוגי התחלתי לעבוד במפעל קטן לקרמיקה בתל אביב. החומר תמיד משך אותי, ושם למדתי את כל התהליכים של ייצור ועבודה איתו. ולכן כשגיליתי שיש קורס חובה בעיצוב קרמי כחלק מהתואר שמחתי מאוד".
למה בחרת להתמקד דווקא בקרמיקה?
רועי: "האמת היא שבמהלך כל התואר שלי נמשכתי לעבודה עם חומרים טבעיים כמו קרמיקה או עץ. מצאתי את עצמי חוזר בכל פעם מחדש לסדנת הקרמיקה גם כשעשיתי תרגילים לקורסים כלליים. העבודה עם החומר מרגיעה אותי. בתור בן אדם תזזיתי שקשה לו להיות מרוכז, הופתעתי שדווקא בעבודה איתו אני מצליח להתרכז לאורך זמן. זה כאילו הקרמיקה מכניסה אותי לבאלאנס".
אם כבר התחלות, איך הכרתם אתם?
טל: "בצורה הכי תל אביבית שאפשר. רועי גר עם שותפה לפני הלימודים שבמקרה היא חברה טובה שלי, וככה הכרנו".
ומיד ידעתם שתרצו לפתוח יחד סטודיו לקרמיקה?
טל: "ידענו רק שאנחנו רוצים לפתוח סטודיו יחד, והאופציות היו פתוחות… סטודיו לאנימציה, סטודיו למיתוג ועוד כל מיני. עד ששמעתי על מלגת "סטודיו ראשון" של בית בנימיני (מרכז לקרמיקה עכשווית). זו תוכנית מדהימה שמלווה אמנים ומעצבים צעירים שמעוניינים לפתוח סטודיו קרמיקה עצמאי, והכרחתי את רועי להגיש מועמדות לתוכנית."
רועי: "האמת היא שקיבלתי המלצות גם משלומית באומן על התוכנית הזאת והחלטתי לנסות את מזלי. זה עבד, והפכתי להיות המעצב התעשייתי הראשון שהתקבל לתוכנית שעד אז קיבלה בוגרי לימודי קרמיקה בלבד".
מה מייחד את סטודיו יהלומיס?
טל: "אנחנו מכינים את החומרים הקרמיים אצלנו בסטודיו, את החימר, את הצבעים וכו׳, כל האובייקטים מעוצבים ומיוצרים בסטודיו בעבודת יד ואנחנו עושים הכל החל משלב המחקר הראשוני והסקיצות ועד לשלב הגימור הסופי. אנחנו מקפידים לעבוד עם חומרים איכותיים ואוהבים לשמור על גימור מושלם, נקי וטבעי"
רועי: "כחלק מפרויקט הגמר שלי בתואר, התחלתי לעבוד עם חומר שהכנתי בשילוב סלעי בזלת. אחרי שחקרתי אותו והבנתי את הגבולות שלו, הבאתי אותו למצב שבו אפשר ליצור ממנו כלים קרמיים מיוחדים, ואנחנו משתמשים בדיוק באותו חומר גם היום אצלנו בסטודיו".
איך זה לנהל סטודיו בזוג?
טל: "הכי טוב שאפשר. האמת היא שאנחנו לא יודעים אחרת, אבל תמיד הקסם של "עסק משפחתי" משך אותנו. גם כשאנחנו מטיילים אנחנו תמיד מחפשים עסקים משפחתיים. האווירה בהם שונה, אמיתית".
רועי: "אפשר להרגיש את הלב של האנשים דרך העבודה המשותפת".
קיימת ביניכם חלוקת תפקידים או שהכול נעשה יחד?
רועי: "כן, אני אחראי יותר לייצור ולעבודה מול לקוחות בארץ בעוד שטל אחראית לפן השיווקי ולקשרי הלקוחות מחו"ל. אבל כל ההחלטות – מהחלטה קטנה ועד החלטה ממש גדולה – אנחנו עושים יחד. אחרי שנים שאנחנו משתפים פעולה הגענו למסקנה שביחד אנחנו מגיעים לתוצרים הכי טובים שלנו".
מהם מקורות ההשראה שלכם?
טל: "אנחנו שואבים השראה משני דברים עיקריים – הראשון הוא החומר עצמו. כל יום מחדש אנחנו מתחילים בלעבוד עם החומר בידיים. אנחנו מנסים ללמוד טכניקות חדשות לעיבוד החומר ולצביעה שלו וממשיכים להתנסות בכלים חדשים".
רועי: "כמעט מחצית מהעבודה בסטודיו מתמקדת במחקר שלנו, בניסיונות שונים למתוח את גבולות החומר ולהתנסות בדברים חדשים שבסוף אפילו לא רואים אור יום. דברים שכנראה יגיעו להיות כוסות הקפה שלנו בבית".
טל: "מקור ההשראה השני הוא הטבע. אנחנו מתחקים אחרי צורות וצבעים שמקיפים אותנו ושואבים השראה מהאדמה ומהנוף שסובב אותנו".
האם תוכלו לספר על פרויקט מהתקופה האחרונה?
טל: "לאחרונה עבדנו עם רשת בתי הקפה 'נחת'. הם ביקשו שנעצב להם כלי קיבול לפולי קפה עם מכסה ומקום לאחיזה נוחה. אחרי כמה ניסיונות צורניים ופיתוחים שונים קיבלנו אישור מהלקוח על העיצוב והתחלנו לייצר עבורם את הכלי. עובדה מעניינת בתהליך היא שהפלטה הצבעונית הסתמכה על העיצוב הקיים של שקיות פולי הקפה ולכן חיפשנו איך להתאים את הכלי החדש לאווירה ולצבעוניות הסמלית של הרשת".
אילו שינויים הייתם רוצים לראות בעיצוב הקרמי בעשור הקרוב?
רועי: "אני חושב שהמגמה המרכזית בעולם העיצוב בכלל ובעולם העיצוב הקרמי בפרט היא שהעיצוב הופך להיות יותר גלובלי ואחיד. אם תאסוף מוצרים של מעצבים שונים בעולם – ישראלי, הולנדי, אמריקאי – יהיה קשה לגלות מי עיצב איזה מוצר. התהליך הוא האחדה בפרטים ובהגדרת העיצוב הנכון והיפה. כנראה שגם אנחנו לא מודעים להשפעת התהליך הזה עלינו כמעצבים, אבל אין לי ספק שאנחנו חלק ממנו".
טל: "הייתי שמחה להוסיף שהחומר הקרמי חוזר לגדולתו. הרבה אנשים חוזרים להשתמש בכלים רב פעמיים ומחפשים להכניס את התחושה והחמימות של החומר הקרמי הביתה באמצעות עציצים, קערות וכלים נוספים שמעידים בעיקר על מי שמחזיק בהם".
איזה טיפ תיתנו לסטודנטים?
רועי: "טוב, זו קצת קלישאה, אבל ליהנות. תמיד וכמה שרק אפשר. אתם חייבים להגיע לכל תרגיל מחדש ולמצוא את נקודת העניין האישית שלכם שתוביל אתכם למקומות חדשים ומופלאים. אם העבודה שלכם משעממת אתכם, תהיו בטוחים שהיא משעממת גם אחרים".
טל: "אני ממש מסכימה עם רועי וגם רוצה להוסיף – לא לפחד מעבודה קשה. גם רעיון טוב לא בהכרח מצליח בפעם הראשונה ופשוט צריך להמשיך ולנסות. לעבוד קשה, להתאמן ולהמשיך להתפתח מיום ליום".
אינסטגרם:
https://instagram.com/yahalomis
האתר של יהלומיס:
https://he.yahalomis.com/