עכשיו קוראים
כיצד ישפיע המקבוק החדש על עולם העיצוב?

כיצד ישפיע המקבוק החדש על עולם העיצוב?

[column]

אפל הוציאו מוצר חדש MacBook Pro המעלה שאלות בנוגע למערכת היחסים המתפתחת בין שדות העיצוב, עתיד הטכנולוגיה וחווית משתמש. האם אנחנו עדים לראשיתה של מלחמת טריטוריה בין מעצבים גרפיים למעצבים תעשייתיים?

מאת מולי יחבס, עיצוב תקשורת חזותית

[/column] [column]

ה-MacBook Pro החדש שנחשף ב-27 לאוקטובר השנה, הצליח לעורר עניין רב בזכות פס השליטה החדש שהוצב בסמוך למקלדת (OLED touch pad). אבל יכול להיות שהזליגה של המסך אל אזור המקלדת מעניינת מסיבות אחרות מאלה שתכננו אנשי אפל. האם השינוי מציין את תחילתה של מלחמת טריטוריה בין המעצבים הגרפיים למעצבים התעשייתיים?

[caption id="attachment_5106" align="aligncenter" width="750"]המקבוק החדש עם פס השליטה במבט על. Copyright © 2016-Apple-Inc.All rights reserved. המקבוק החדש עם פס השליטה במבט על. Copyright © 2016 Apple Inc.All rights reserved.[/caption]

השקות מוצר של אפל הפכו מזמן לשיח טכנולוגי במקום עיצובי, ואולי זו הסיבה שקל יותר להתעלם ממהלך עיצובי מרכזי במקבוק פרו החדש, אשר יכול להיות רמז לתהליכים עתידיים בעולם העיצוב. פס השליטה החדש הממוקם בסמוך למקלדת, מציג למשתמש סדרה של חיוויים וכפתורים הניתנים להתאמה אישית, ומתחלפים בהתאם לתוכנה הפעילה באותו רגע נתון. כמובן שלא מדובר בפיתוח מקורי, ומהות החידוש היא באינטגרליות של פס השליטה עם מערכת ההפעלה, אבל אנו זקוקים ללכת עוד קצת אחורה כדי להבין את המהלך שקרה כאן.

בעבר ראינו מקלדות המציעות סדרת כפתורים נוספים, כאשר לרוב מדובר בכפתורים המציעים שליטה מהירה בתוכנות מדיה לצד האפשרות להגדיר מחדש את השימוש בהם לצורך כמעט כל מטרה. כפתורים מסוג זה קיימים גם במחשבים ניידים המיוצרים על-ידי חברות שמעצבות את המוצרים שלהם עם חשיבה על שימושיות ונוחות. כמובן, פס השליטה החדש מציג חוויה שונה לגמרי, אך זו לא הנקודה. עד כה את הכפתורים הפיזיים במקלדות עיצבה מעצבת תעשייתית, בעוד שהכפתורים בפס השליטה החדש נמצאים באחריותה של מעצבת גרפית. עד עכשיו המסך היה אוטונומיה גרפית נפרדת בתוך הממלכה של המעצב התעשייתי, והוגבל לחלק הפנימי העליון של הלפטופ. אבל כעת תושבי האוטונומיה הזו הפכו לחמדנים והחלו לדרוש שטחים באזורים חדשים.

[caption id="attachment_5108" align="aligncenter" width="750"]מקלדת אלחוטית של מייקרוסופט. סדרה של כפתורים ייעודיים הניתנים לתכנות. צילום: מולי יחבס. מקלדת אלחוטית של מייקרוסופט. סדרה של כפתורים ייעודיים הניתנים לתכנות. צילום: מולי יחבס.[/caption]

זוהי רק ההתחלה. עתיד המקלדת נראה עגום ממש כמו עתיד הדפוס, ידידה הטוב. עם שיכלול טכנולוגיות כמו אינטליגנציה מלאכותית, בוטים, מעקב אחר האישונים ושליטה קולית, המקלדת תהפוך ללא-רלוונטיות עבור רוב המשתמשים אשר יעדיפו להשתמש במוצרים דמויי טאבלט. אופציה נוספת היא שהמקלדת תודח לחלוטין מהטריטוריה שלה, ותוחלף במסך מגע ענק אותו יהיה אפשר לעצב ולהתאים בכל רגע נתון. הטכנולוגיה לכך כבר בדרך, עם מסכי מגע המזהים את תנועת האצבע עוד לפני שהיא נוגעת במסך, ואבות-טיפוס למסכי מגע המספקים גם תחושת טקסטורה. מקלדת תהפוך לגדג'ט לחובבי הקלדה היפסטרים בלבד.

מסכי המגע עשויים להידחס לממלכות אחרות של המעצבים התעשייתיים. בעתיד שבו כל המכשירים מחוברים לאינטרנט, גם הטוסטר יגיע עם צג שליטה שיאפשר לשלוט בזמן הצלייה, בטמפרטורה, ולצפות בסטטיסטיקות מהעבר. בעתיד כזה, שאלות של ארגונומיה יקבלו משמעות שונה. כבר כיום בעיצוב אפליקציות עבור מכשירים סלולריים וטאבלטים נדרש המעצב הגרפי לקחת בחשבון את מיקום האצבעות של המשתמש. אבל איזו משמעות יש לארגונומיה כאשר למשתמש יש יכולת למקם ולעצב את הכפתורים בעצמו? זה נשמע מלחיץ ואני כבר נזכר בזוועות מן העבר כמו סקינים של winamp, אבל סביר להניח שמעצבים גרפיים יציעו למכירה ממשקי שליטה איכותיים יותר.

[caption id="attachment_5109" align="aligncenter" width="750"]רק-שניים-מתוך-שלושת-הדגמים-החדשים-יציעו-את-פס-השליטה.-Copyright-©-2016-Apple-Inc.-All-rights-reserved.jpg רק שניים מתוך שלושת הדגמים החדשים יציעו את פס השליטה. Copyright © 2016Apple Inc. All rights reserved.[/caption]

אפשרות נוספת שעלינו לקחת בחשבון היא פיתוח של אפליקציות ומשחקים המציעים בקרי שליטה (ג'ויסטיקים) ייחודיים. מעצב גרפי שירצה להציע חוויה ייחודית לממשק שלו יוכל להציע למשתמשים להוריד קובץ מיוחד ולהדפיס בקר שליטה במדפסת תלת-ממד. כדי להפעיל אותו אפשר לחבר חיישנים שזמינים כבר כיום. האם מעצבי אפליקציות (תחום הנשלט כיום על-ידי מעצבים גרפיים) יעצבו את הבקרים בעצמם או שיכניסו אל הצוות גם מעצב תעשייתי?

כל ניחוש לגבי העתיד נשאר עדיין בתחום המדע בדיוני יותר מאשר תחזית לגיטימית. מה שלבטח אפשר להגיד הוא שהתפלגות ההתמחויות של המעצב הקלאסי לדיסציפלינות של גרפי/תעשייתי/פנים/אדריכלות תקבל תפניות חדשות ומעניינות בעשורים הקרובים. מעצבי חוויה (UX Design) אולי יהפכו לדיסציפלינה נפרדת, מעצבים תעשייתיים וגרפיים יתאחדו… יהיה מעניין.

סרטון התדמית הרשמי של אפל: 

https://www.youtube.com/watch?v=WVPRkcczXCY

[/column]
התגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

כתובת המייל שלך לא תפורסם.