בכנס BIOFABRICATE שנערך בניו יורק מציעים עתיד ירוק: שימוש בביולוגיה לשיטות ייצור תעשייתיים, תחליפים אקולוגיים לחומרים מזהמים, חומר דמוי עור מבוסס על פטריות, חוט שמיוצר מחלבון קורי עכביש. עדיטל אלה השתתפה בכנס והציגה את פיתוחי מוצריה
עדיטל אלה, מרצה במחלקה לעיצוב תעשייתי
[/column] [column]מזה כמה שנים הביולוגיה מתבססת בהדרגה ככוח יצרני בעל פוטנציאל ממשי להוות שיטת ייצור חלופית ו/או משלימה לדרכי הייצור המסורתיות המבוססות על ניצול חומרי גלם שנוצרו בקרקע במשך מאות אלפי או מיליוני שנים ועיבודם תוך השקעות אדירות באנרגיה ובמיכון וברוב המקרים ייצור רב של פסולת ופליטות.
בכנס BIOFABRICATE האחרון התקבל הרושם שיש סיכוי סביר שבעתיד הלא רחוק בקטריות, פטריות ודגימות שונות של חלבונים חיים הולכים לבסס כאן מהפכה תעשייתית של ממש. אז מה זה BIOFABRICATION? במילים פשוטות, תהליכי ייצור תעשייתיים בהם תהליכי ריבוי טבעיים של אורגניזמים חיים מהווים למעשה פועלי ייצור שקטים. במקרים מסוימים אותם פועלי ייצור אפילו מורישים למוצרים את תכונותיהם המולדות.
[caption id="attachment_6486" align="aligncenter" width="745"] המוצרים השונים של חברת ECOVATIVE[/caption]כמה מהחברות שהציגו בכנס בניו-יורק מדגימות היבטים שונים של התופעה הזו:
Ecovative היא חברה שהיתה מהראשונות שהשכילו לממש את הפוטנציאל הביולוגי כבסיס לחברה תעשייתית-יצרנית, משתמשת בתכונות ההתמצקות של תפטיר פטריות (Mycelium) והופכת סוגים שונים של פסולת חקלאית כגון קליפות אורז ודגנים שונים לחומרים כמו תחליפי קלקר מתכלים, ספוגים שונים ולוחות דומים ל- MDF אבל מיוצרים בצורה פאסיבית לגמרי. כדי לייצר את תחליף הקלקר, למשל, החברה מערבבת קליפות דגן יחד עם תפטיר פטריות, משאירה את התפטיר לגדול במשך 5-7 ימים באופן פאסיבי לחלוטין ולאחר מכן עוצרת את התהליך הביולוגי באמצעות חום. כך היא מייצרת תחליף אקולוגי בעל טביעת אנרגיה מזערית לפוליסטירן הידוע לשימצה כאחד החומרים המזהמים שהצליח האדם להמציא.
[caption id="attachment_6483" align="aligncenter" width="745"] תחליפי עור מפטריות של חברת MYCOWORKS[/caption]חברות נוספות שמשתמשות בטכנולוגיה מבוססת פטריות הן MycoWorks שמייצרת תחליפי עור מבוססי פטריות וOfficina Corpuscoli של המעצב בוגר האקדמיה לעיצוב באיינדהובן מאוריציו מונטלי (Maurizio Montalti) שפיתח שיטה איטלקית מסורתית בה משתמשים בזן ייחודי של פטריות לייצר אריגים ביולוגיים.
[caption id="attachment_6481" align="aligncenter" width="745"] המעצב מאוריציו מונטלי עם חלק ממוצריו[/caption]שותפה שקטה בכנס היתה חברת Modern Meadow ששוקדת מזה כעשור על ייצור עור לתעשיית האופנה במעבדה. ייצור העור מבוסס על דגימת תאים מעור של בעל חיים וניהול תהליך התרבות מבוקר שמאפשר לייצר עור לשימוש תעשיית האופנה מבלי לפגוע בחיות. בחודשים האחרונים החברה גייסה 40 מיליון דולר להקמת קו ייצור כך שהתחזיות מראות שהקארמה של תעשיית הנעליים הולכת להשתנות ובענק.
[caption id="attachment_6485" align="aligncenter" width="745"] נעלי אדידס הסרוגות מחוט חלבוני עכביש[/caption]שותפה מאד לא שקטה בכנס היתה חברת Adidas שהשיקה בכנס לראשונה בעולם זוג נעליים שעשוי מחוט המבוסס על חלבונים שנדגמו מקורי עכביש שנחשבים לאחד מהחוטים החזקים על פני כדור הארץ. Amsilk היא החברה שפיתחה את החוט בו משתמשת אדידס שנקרא Biosteel, לצד החברה היפנית Spiber שהולכת להשיק בחודשים הקרובים מספר מוצרים מתחרים עם חברות אופנת ספורט מובילות.
[caption id="attachment_6484" align="aligncenter" width="745"] המוצרים השונים של חברת CRIATERRA[/caption]בכנס הצגתי את פיתוחי החברה שלי Criaterra ואת ליין החומרים שהחברה עתידים להשיק במרץ הקרוב ועשויים מתערובות שונות של אדמות וסיבים טבעיים. החומרים ממקסמים את כוחות הקוהזיה של חרסיות טבעיות ומתוך כך מצליחים להגיע לחוזק מבני של בטון ללא יישום של שריפה כמו שנעשה בתעשיית הקרמיקה או הבטון. המסר לקהל היה שחשוב להרחיב את השדה של Biofabrication ולהכיל בו בנוסף ל- אורגניזמים חיים (Living Organisms) גם מרכיבים חיים (Living Entities) ובכך לעודד את התעשייה המסורתית לפתח שיטות ייצור המשמרות את פוטנציאל החיים הגלום גם בחומרים להם אנחנו מתייחסים כ"דוממים". שימור הפוטנציאל הזה יאפשר לנו לוודא שהתרבות החומרית שלנו תבוסס על היכולת של כל חומרי הגלים בהם אנחנו עושים שימוש לחזור בתום חייהם השימושיים ולהיות שחקנים פעילים מלאים בסביבה הטבעית, בדיוק כפי שנולדו להיות.
[caption id="attachment_6487" align="aligncenter" width="745"] שרפרפים שהם תוצר של שיתוף פעולה בין חברת ECOVATIVE וחברת BIOMASOM[/caption]לסיכום, אין ספק שהמגמה הזו מעלה הרבה שאלות אתיות, ערכיות ואחרות. יחד עם זאת, אין ספק שיש כאן פוטנציאל אמיתי לחשיבה מחודשת על מציאות הייצור עליה אנחנו מבוססים היום ושגובה מכדור הארץ מחיר בלתי אפשרי. חשוב לשים לב שזו כבר לא מגמה צדדית או חזון עתידי אפשרי, אלה מציאות של ממש שיש להניח שהולכת להכתיב את החיים של כולנו בעתיד הקרוב מאד.
עוד על הכנס ועל כל המציגים ניתן למצוא http://www.biofabricate.co/biofabricate-2016/
כל התמונות צולמו על-ידי עדיטל אלה
[/column]