
לעצב מכונית בעיר שהמציאו את הפיאט ואת הפרארי או לסיים שיעור של ההיסטורית האמנות והאדריכלות ולשמוע באיזה רחובות בעיר אפשר לראות את סגנון הבנייה שלמדנו עליו היום, אלו הטבות מקומיות שמפתיעות אותי כל פעם מחדש. ללמוד ב IED בטורינו זו חוויה מדהימה, מעצבת ומבססת כאדם וכמעצב.
דנה בן גיגי, עיצוב פנים
[/column] [column]מודה ומתוודה שפחדתי לפני שיצאתי לחילופים. זה לא פשוט להתמודד עם סביבה חדשה, שפה שאתה לא מכיר ואנשים שלא בטוחים מי אתה ומה אתה.
אבל בינתיים זו מסתמנת כהחלטה הטובה ביותר שעשיתי בתואר. החלטתי לנסוע לתוכנית החילופים ב-IED טורינו, איטליה וכרגע (סמסטר ב') אני שם. למידת השפה האיטלקית היא אחת מדרישות קדם של אוניברסיטה, התחלתי את הלימודים שם, למרות שלא הייתה לי שליטה מלאה בשפה, אף על פי שהתחלתי ללמוד איטלקית כבר בארץ. מאוד מהר לומדים את השפה של המדינה בה נמצאים וזה דבר מדהים.
[caption id="attachment_7566" align="alignnone" width="745"]
כשהגעתי בפעם הראשונה לאוניברסיטה פגשתי את דיאנה, שאחראית על תלמידי החילופים באוניברסיטה (שבסמסטר הזה היו רק… אני). היא העבירה לי סיור בבניין האוניברסיטה ותוך כדי הגעתי לתובנה שיש לנו שפה משותפת שאנחנו לא מודעים לה – עיצוב. הבנתי שעיצוב הוא עיצוב לא משנה באיזה מדינה אתה נמצא. כך גם התנהלות של האוניברסיטה, גם אם הוא חדש ושונה מהמקום אליו אני רגילה. גם בטורינו ישנן כיתות מחשבים, פרזנטציות במסדרון ופינת עישון בפטיו קטן, שלפעמים קצת עובדים בו ולפעמים נזרקים שם קצת יותר מידי זמן, בדיוק כמו אצלנו.
[caption id="attachment_7567" align="alignnone" width="745"]
אופי הלימודים ב-IED הוא קצת שונה מהמכון. ב-IED שמים המון דגש על סקיצות ורישום ידני ופחות על מודלים תלת ממדים, לכן גם הסדנה קטנה מאוד יחסית לשלנו. אבל מגוון האפשרויות של הקורסים מגוון מאוד, החל מקורס ארגון אירועים, טקסטיל, קורס Open mind וקורס עיצוב יאכטות, שהיה אחד הקורסים המגניבים שעשיתי.
[caption id="attachment_7571" align="alignnone" width="745"]
ישנו דגש גדול מאוד על שיתוף פעולה בין התארים השונים, כך שחוץ משלושה קורסים בסיסיים של התואר, כל שאר העבודות נעשות בזוגות או בקבוצות. למשל בקורס יאכטות המעולה שאני לומדת בו, עובדים יחד שני סטודנטים, אחד מעיצוב פנים שאחראי על פנים היאכטה והשני מעיצוב כלי רכב (כן כן… יש תואר כזה! IED טורינו היא אוניברסיטה היחידה שמעבירה אותו) שמעצב את החוץ של היאכטה. שיתוף הפעולה בין התארים השונים מפרה ומפתח את הפרויקט למקומות שלא ניתן להגיע לבד. שילוב של צורות חשיבה שונות ושל מיומנויות נפרדות יוצרות פרויקט שלם ומורכב הרבה יותר מאשר פרויקט אישי.
[caption id="attachment_7574" align="alignnone" width="745"]
לא אדבר המון על הפסטה, הפיצה והגלידה, שגם הם סיבה מספיק טובה שלעצמה להגיע לכאן, אבל מדובר במדינה עם תרבות עיצובית של מאות שנים. כמובן שביקרתי בשבוע העיצוב במילאנו, דרך האוניברסיטה כסוג של טיול שנתי. ביקורים בתערוכות, אופרות ובאירועי מוזיקה, קניות בשווקי פשפשים, ישיבות אחר הצהריים בפארק ליד הנהר עם גבינות ויין בדשא או סתם לשתות כוס אפריטיבו בערב או בכל יום בשבוע, הם חלק מהשגרה פה.
[caption id="attachment_7580" align="alignnone" width="745"]
באיטליה בכלל ובטורינו בפרט, ישנם המון סטודנטים ישראלים. הם מגיעים לכאן כדי ללמודי רפואה, ווטרינריה, הנדסה ואדריכלות. פגשתי סטודנטים מבצלאל ומאוניברסיטת בן גוריון שעושים חילופים בעוד אוניברסיטאות בעיר. באופן הזה לא מרגישים זרים או בודדים בעיר. תמיד יש עם מי להתעדכן במתרחש בארץ, עם מי לראות האח הגדול או לצחוק על הפרסומות בערוץ 2.
[caption id="attachment_7583" align="alignnone" width="745"]
אני חושבת שבשביל להפוך למעצב טוב, הרחבת אופקים ושינוי הסביבה הם דברים הכרחים. לעולם אי אפשר לדעת לאן תגיע (אספר לכם בסוד שממש כרגע אני בדרך לראיון עבודה במשרד במילאנו). כל מי שרוצה ויכול להשתתף בפרויקט החילופים, ותעשו לעצמכם טובה גדולה ותאפשרו את החוויה הזו למעצב שבכם, הוא יודה לכם על כך, מבטיחה. אם עכשיו מתחשק לכם לטוס לטורינו או לכל מקום אחר בחילופים, יותר מאשמח לעזור ולענות על כל שאלה.
כל התמונות צולמו על-ידי דנה בן גיגי