סודות ותובנות מלב אחת הערים השוות בעולם, למעוניינים בחילופי סטודנטים ובכלל.
ליאור שרעבי, תקשורת חזותית.
היי, אני ליאור, וטסתי לליסבון לחילופי סטודנטים. היום, כשאני בסיומו של הסמסטר אני יכולה להגיד בלב שלם שזה היעד הכי טוב שיכולתי לבחור, ואם יש לכם אפשרות להגיע הנה אל תחשבו פעמיים.
למה פורטוגל היא יעד אטרקטיבי במיוחד?
פורטוגל היא מדינה יפהפיה, מחופים בתוליים לנהרות עצומים שקשה שלא לחשוב שמדובר בכלל בים. משדות ירוקים שלא נגמרים להרים ומצוקים הצופים לאוקיינוס. יצא לי לטייל מספר פעמים ברחבי המדינה וכל פעם נפעמתי מחדש מהיופי הלא מתאמץ שלה.
האנשים בפורטוגל תמיד יהיו מסבירי פנים ומנומסים, ויאחלו לך ״בום דיה״ בבוקר עם חיוך. מהר מאוד מצאתי את עצמי מתרגלת ואומרת שלום לכולם בחזרה, גם למוכר בחנות הבשמים מתחת לביתי או לקופאית בסופר.
מה לגבי ליסבון?
אם הייתי צריכה להגדיר את ליסבון במשפט הייתי אומרת לכם שמדובר בעיר שהיופי שלה מתבטא בכך שהיא לא מתאמצת להרשים אותך, עם האריחים הצבעוניים והבניינים המיוחדים שצובעים את העיר אל מול המדרכות השבורות למחצה.
העיר די קטנה וקלה להליכה ולהתמצאות. רוב הזמן מצאתי את עצמי הולכת ממקום למקום גם אם מדובר בהליכה ארוכה. כיף להסתובב במרכז העיר, הכל תוסס ותמיד יש אנשים ברחוב. גם בשתיים בלילה מרגיש מאוד בטוח להסתובב כבחורה לבד. העיר מלאה בפארקים, מסעדות, בתי קפה, חנויות, אומנות, שווקים ותרבות.
אם לא חשקה נפשכם להסתובב ברגל, ליסבון סופר נוחה מבחינת תחבורה ציבורית, רק תבחרו: מטרו, אוטובוסים, רכבת, חשמליות, מוניות, קורקינטים ואופניים חשמליים. קחו בחשבון שיש בליסבון הרבה עליות, אבל איך אומרים? אחרי כל עליה באה ירידה. מה גם שזה מעולה לכושר כך שתוכלו לאכול פשטל דה נאטה כל יום מבלי להרגיש רגשות אשם ואפילו להתחטב 🙂
מזג האוויר נוח ונעים. כשהגעתי לכאן בפברואר היה חורפי אך הגשם פה לרוב קליל. בסך הכל השמש נותנת פייט רציני לשמש בארץ.
האוכלוסיה בליסבון מורכבת מאוכלוסיה מקומית פורטוגלית וגם מאירופאים ותושבי חוץ רבים מתחומי הפרילנס/טק/נוודים דיגיטליים שבוחרים להגר ולגור בליסבון מטעמי מס או אורח חיים טוב יותר, ובכך מעלים את איכות החיים וצובעים את ליסבון בגוונים מעניינים. כולם פה באווירה מקבלת וחברותית. לא קרה פעם שיצאתי לבלות ולא הכרתי אנשים חדשים שהפכו לחברים שלי.
דבר נוסף שהוא שיקול חשוב לרובנו, זול פה. קניות בסופר, מסעדות, יציאות, מוניות, הכל במחיר מאוד נגיש.
החיים הסטודנטיאליים ב- Belas Artes
נמשיך לקצת אינטל על הלימודים פה, בכל זאת לשם כך התכנסנו.
המוסד Belas Artes ממוקם במבנה מונרכי ישן בן מאות שנים. המבנה מאוד מרשים ויפה, אך גם ישן ולא טכנולוגי. הוא ממוקם במרכז העיר ונוח מאוד לגישה, סביבו מסעדות, בתי קפה ואיזור מסחרי. כשהגשתי את המסמכים היה עלי לבחור מראש את הקורסים אותם ארצה לקחת אך אל דאגה, בחודש הראשון תוכלו להיכנס לכל קורס שתבחרו ולעבור אליו. יש המון קורסים לבחור מהם, מעיצוב גרפי, לצילום, לאנימציה וציור, פיסול, אריגה, זכוכית, קרמיקה, סדנאות ברזל ואבן – והרשימה עוד ארוכה, אישית, לא נתקלתי בהתנגדויות לקחת קורסים מחוץ לתחום של תקשורת חזותית.
חשוב לציין שהמנטליות שונה מזו של הלימודים בארץ וצריך להתרגל. קרה לא פעם שהגעתי לשיעור בזמן והמרצים איחרו או שלא התקיים שיעור, וצריך להבין שכך הם מתנהלים ואין מה לעשות. באותה מידה אם תצטרפו לשיעור באמצע לא יזעיפו פנים. לוחות זמנים והגשות זה גמיש, יהיו מרצים שיקפידו יותר, ויהיו מרצים שפחות. במקור השיעורים מועברים בפורטוגזית, ויהיו מרצים שידברו באנגלית לכבודכם או יסבירו לכם באנגלית במיוחד. לרוב זה לא היווה עבורי קושי כי גם אם הקורס הועבר רק בפורטוגזית לקחתי את עיקרי הדברים מהמרצה והתקדמתי במשימות עצמאית.
יש יתרון למי שמבין ספרדית, כי ניתן להבין הרבה פעמים את הסאבטקסט בזכות זה. מבחינת ציוד: מלבד כמה כלי עבודה שהייתי צריכה לרכוש כל החומרים הינם במימון המוסד וזמינים עבורכם בסדנאות/כיתות. הקפיטריה מציעה אוכל מבושל ב-3 יורו לארוחה שכוללת מנה ראשונה, עיקרית וקינוח. לא האוכל הכי טעים שיש אך סוגר פינה אם לא בישלתם משהו לצהריים. לנוחיותכם, יש בית דפוס בתוך המוסד במחירים נגישים ונוחים.
הקורסים שבחרתי
קורס זכוכית למתחילים
במהלך כל הקורס תעברו התנסויות שונות בזכוכית, ברובו סדנה פתוחה לעבודה עצמית בה המרצה והאסיסטנטים עוברים ועוזרים בפרוייקטים. למדנו לחתוך זכוכית, ללטש ולערבב אותה עם חומרים שונים. ובונוס: המרצה מקסים ואוהב את ישראל וההיסטוריה היהודית בפורטוגל.
קורס קרמיקה – צבע
למדנו טכניקות שונות בפיסול, טקסטורות, תבניות, אריחים, צביעה וכו׳… קורס שמתנהל בעיקר בפורמט סטודיו פתוח.
קורס עיצוב גרפי
גלופות דיגיטליות ולדפוס משי, לומדים על ספרי פופ אפ שונים ועבודה בנייר, קורס קליל וכיפי. הזדמנות טובה להתנסות בדפוס משי למי שמעוניין.
וגם קורס ai וקורס אודיוויזואלס.
כמה טיפים כדי שתרגישו ליסבונאים ולא תיירים במהרה
החלטתם שאתם רוצים ללכת על ליסבון? הנה כמה טיפים שיעזרו לכם להסתגל:
*לוקיישן לוקיישן לוקיישן – היה לי חשוב להיות במרכז במקום בו אוכל לצעוד ממקום למקום ללא תלות בתחבורה. זו ההחלטה הכי טובה שלי. הולכת כל שבוע ברגל ללימודים, הכל נוח, קל להתנייד וכיף להיות ספונטניים. איך תמצאו דירה? יש כמה אפשרויות: idealista – היד 2 שלהם לפרסום דירות. אופציה נוספת היא קבוצות הפייסבוק וואטסאפ המקומיות של הישראלים, תמיד מפרסמים שם דירות חדשות או המלצות כאלו ואחרות. את הדירה שלי מצאתי דרך קבוצת פייסבוק כזאת.
* התחברו לקהילה המקומית – היכנסו לקבוצות הוואטסאפ של הישראלים. שם תמיד מפרסמים אירועים ומציעים ללכת למקומות ביחד. אפשר לשאול שאלות, להתייעץ ולקבל המלצות על מקומות בעיר. הרבה ישראלים עברו לפה בעקבות המלחמה ויש קהילה שמתחזקת ומתפתחת. דרך קבוצת הוואטסאפ מצאתי את החברה הכי טובה שלי פה שהיא גם שכנה וחברים נוספים שעזרו לי להרגיש בבית.
* אל תתביישו לגשת ולהגיד שלום לאנשים, הרבה אנשים כאן עזבו את ארץ מולדתם כדי לגור ולעבוד בליסבון, לכן כולם מחפשים חברה ולהכיר אנשים חדשים, מה שיוצר אווירה מאוד פתוחה ומקבלת. מצאתי את עצמי מתחברת לכל מיני דיג׳יים ואמנים מקומיים, יצרתי קשר והתמדתי בחברות שהניבה לי ערבים וחוויות בלתי נשכחות. בנוסף סטודיואים או קבוצות אימון קבועות הן הזדמנות מעולה להיכנס לקהילה ולהתחבר לאנשים חדשים. אני הולכת לשיעורי יוגה של מורה ישראלית וכך הכרתי כמה חברים חדשים מהקבוצה. אפשרו לעצמכם להיות מי שבא לכם ולדבר עם מי שבא לכם ותגלו כמה זה כיף להכיר ולהתחבר מחוץ ללימודים.
אני מקווה שעניתי על מרבית שאלותיכם, ועשיתי לכם חשק לחילופים בליסבון או לפחות לקפוץ לבקר בפורטוגל! אם יש לכם שאלות או בא לכם להיחשף יותר לחוויות שלי בליסבון מוזמנים לעקוב אחרי באינסטגרם. @Lior_sharabi
כל התמונות: ליאור שרעבי