עכשיו קוראים
לעבודה! – שיעור קצת אחר בעיצוב

לעבודה! – שיעור קצת אחר בעיצוב

התערוכה ״לעבודה!״ בגלריה ויטרינה HIT מזמינה אותנו לשבור קירות – בין עיצוב להוראה, בין תיאוריה לפרקטיקה, ולחוות מרחב חדש של יצירה והשראה. בגלריה מתגלה חוויה אקלקטית שמציעה לצופה גילויים חדשים והיכרויות מפתיעות.

אביגיל זמסקי, תקשורת חזותית

עבודות מתוך התערוכה ״לעבודה!״

בימים אלה מוצגת בגלריה ויטרינה בבניין הפקולטה לעיצוב HIT התערוכה "לעבודה!", שאצרה תמר לב-און. זהו חלקה הראשון של התערוכה, וחלקה השני יוצג בהמשך 2025. במרכז התערוכה, בה מציגים מעל ארבעים מרצים ומרצות מהפקולטה, טמונה הזמנה לחשוף את הקהל לתהליכי העבודה המתרחשים ״מאחורי הקלעים״ של עולם ההוראה והעיצוב. הסטודנטים מוזמנים להציץ בעבודותיהם האישיות של המרצים מחוץ לכיתה, כשלצד זאת ניתנת למרצים עצמם הזדמנות להכיר זה את זה בצורה עמוקה יותר, לחלוק השראה ולשאול שאלות על העיצוב, ההוראה, והעולם שסביבם.

עבודות מתוך התערוכה ״לעבודה!״

התערוכה מחולקת לשמונה פרקים, שכל אחד מהם מציג סדרת שאלות בעלות נושא משותף. העבודות המוצגות בכל פרק מתייחסות לנושאי השאלות, ומציעות מחשבות ותשובות דרך היצירה. הפרקים עוסקים בנושאים בסיסיים כמו יסודות העיצוב, תחומי עיצוב ויצירה ומעבר בין מדיומים, לצד שאלות עכשוויות כמו השימוש בבינה מלאכותית בתהליכים יצירתיים, עד לעיצוב במרחב הציבורי.

עבודות מתוך התערוכה ״לעבודה!״

בין העבודות הרבות והמרשימות בתערוכה, שלוש תפסו את תשומת ליבי, בעיקר בזכות השאלות שהן מעלות בהקשר הרעיוני של התערוכה:

״הפתק״ – פרופסור עודד עזר (וידאו, 2012)

וידאו קצר בו מחזיק עזר פתק שעליו כתוב באנגלית: ״I could tell you what good design is, but I’d have to kill you.״ במהלך הווידאו, הפתק נשרף באיטיות עד שהוא נעלם לחלוטין.

העבודה מציעה פרשנות אירונית על הגדרת "עיצוב טוב", ושואלת האם ניתן בכלל להגדיר ״עיצוב טוב״ בצורה מוחלטת. בעבודתו, עזר מציב מראה מול עקרונות ההוראה של עיצוב – האם על מרצה להכתיב את הדרך הנכונה לסטודנטים, או שמא עיצוב טוב הוא דבר אישי, המתפתח מתוך פרשנות ויצירתיות?

עודד עזר, מתוך הוידאו ״הפתק״, 2012 / עודד עזר

Pigeon-Fly-Say-Laser-Fire – אייל גרוס (Chat GPT, 2023)

עבודה זו מסקרנת במיוחד בשל המימד האינטראקטיבי שלה, שמעמיד את הצופה במרכז החוויה. העבודה מורכבת משני מסכים. על גבי המסך הגדול מופיע שידור חי שבו הצופה רואה את עצמו, לצד טקסט המנחה אותו לבצע פעולות כמו פתיחת פה או הרמת אצבע.

הטקסט מסביר שהעבודה נוצרה כאשר המרצה הגיע לשיעור זום בקורס שהעביר, אליו לא הגיע אף סטודנט. הוא החליט לתת לעצמו תרגיל, והתוצאה היא העבודה הזו, כשכל הקוד שרץ לפנינו נכתב באמצעות GPT. התוצאה: יונה וירטואלית מגיחה מפיו של הצופה, נוחתת על אצבעו ואומרת ״שלום״ באנגלית, עברית וערבית. כאשר הצופה פותח את עיניו, קרני לייזר נורות מהן; ואם הקרניים פוגעות ביונה, היא עולה באש.

העבודה הופכת את המרצה לתלמיד או נסיין של עצמו, ומאזכרת טכנולוגיה ובינה מלאכותית. כל זאת כשברקע מהדהדת המילה ״שלום״ בהקשר של פעולות אינטראקטיביות ותגובות הקהל.

Pigeon-Fly-Say-Laser-Fire – אייל גרוס

״נוני ונוני-יותר״ – נעמה בנזימן (סקיצות וספרים, 2023)

עבודתה של נעמה בנזימן מציעה הצצה לתהליכי יצירתו של ספר ילדים, החל מהרעיון הראשוני ועד המוצר המוגמר. בתוך שולחן ויטרינה מוצגים ספר הילדים ״נוני ונוני-יותר״ לצד סקיצות, פתקים והערות מהתהליך היצירתי. בנוסף, ניתן לראות הוצאות ותרגומים של הספר לשפות כמו אנגלית, רוסית וסינית.

בספר ניכרת פלטת צבעים מדויקת במיוחד, כאשר הבידול בין הדמויות נעשה באמצעות צבעים שונים. העבודה מדגישה את התהליך הארוך שמאחורי הקלעים – מהרעיונות הראשונים ועד ליצירה שמתורגמת לשפות ומגיעה לקהלים רחבים.

ספרים וסקיצות מתהליך העבודה על ״נוני ונוני-יותר״ של נעמה בנזימן

מעבר לתוכן האינטלקטואלי והאמנותי, ״לעבודה!״ מצליחה לשלב חוויה אישית וקולקטיבית, המזמינה את הקהל לשוטט בין העבודות ולשאול שאלות על העולם ועל המקום של העיצוב בתוכו. אוסף העבודות יוצר דיאלוג משמעותי – על יופי, על תהליכים, על שאלות של טכנולוגיה ומוסר, ועל האנושיות שביצירה.
התערוכה פתוחה לקהל הרחב, ומומלצת במיוחד לכל מי שרוצה לחשוב מחדש על עיצוב, אמנות, הוראה, והקשרים שביניהם.

עדי ברנדה, Mix The Bourgeoisie #1, 2023

דפנה איכילוב, מהדיפטיך הקלות הבלתי נסבלת, 2022

אמנים / מרצים משתתפים: אביגיל ריינר, אביחי מזרחי, אודי קרמסקי, אורי בן צבי, איל גרוס, איל ששון, אילון ערמון, אילן גריבי, איתן ברטל, איליאס מסינס, אלירון טובי, ארז בכר, אריאל ליפשיץ, אשר אלבז, גד צ'רני, ג'ודית אשר, גנאדי רויטיך, דפנה איכילוב, דפנה נועם גופר, הדס סט, זאב אנגלמאיר, חנן קמינסקי, חנן שלונסקי, טל פרגר גלילי, טלי אברהם, יניב ברפמן, ירון אליאסי, לוקה אור, מיכל צרפתי, נעמה אגסי, נעמה בנזימן, עדי ברנדה, עודד עזר, עמוס בר-אלי, ענת סאקס, עפרי ליפשיץ, פיודור נתנאל בזובוב, שולי שטראוס, שירי פיורוביץ, תומר ספיר, תמר וייזל.

"לעבודה!", חלק א': פרקטיקה
אוצרת: תמר לב-און
גלריה ויטרינה ע"ש ג'וליה מזרחי, HIT- מכון טכנולוגי, חולון
שעות פתיחה: א'-ה': 10:00 – 17:00 | שישי: 10:00 – 14:00
נעילה: 24 בינואר 2025 | הכניסה חופשית

צילום: אביגיל זמסקי

התגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

כתובת המייל שלך לא תפורסם.