עכשיו קוראים
לצאת מבלי לחזור

לצאת מבלי לחזור

התערוכה "לצאת מבלי לחזור" המוצגת בימים אלו במוזיאון ארץ ישראל בתל אביב, מתעדת את סיפורן של העולים מארצות ערב  דרך חפציהם. אותם חפצים מגלים לנו את תרבותן של הקהילות השונות, את אורחות חייהם בגולה ומספרים פרק בסיפורה בן אלפי השנים של היהדות.

לאה פייסחוב, תקשורת חזותית

התערוכה "לצאת מבלי לחזור", המוצגת בימים אלו במוזיאון ארץ ישראל בתל אביב, נוצרה כמחווה לקהילות היהודיות שחיו בארצות ערב טרם עלייתן ארצה. התערוכה מגוללת את סיפור חייהן של אותן קהילות ומבארת את הגורמים לעלייתן ארצה. שם התערוכה ניתן לה בהשראת החותמת שהוטבעה בתעודות היציאה ועל מזוודותיהם של מאות אלפי יהודים: رحلة بدون رجعة , שפירושה 'נסיעה בלא חזרה' (מתוך דבר האוצרת ויוצרת התערוכה – דנה אבריש).

ערימת מזוודות ומפת נתיב העלייה ארצה, מתוך חלל התערוכה
חלל התצוגה

בתערוכה מוצגים סיפוריהן של עשר קהילות יהודיות אשר חיו בארצות ערב בהן איראן, סוריה, עיראק, תימן, מצרים, לוב, תוניסיה, אלג'יריה, מרוקו ולבנון. התערוכה מחולקת לפי מדינות, כאשר לכל מדינה מוקדש חלק בו  על מצע בעיצוב טלית ניתן לקרוא את סיפורן של הקהילות, את האירועים בהם יהודים חוו פגיעה, לראות חלקי כתבות רלוונטיות לכל קהילה וגם לקרוא סיפורים נבחרים הקשורים לקהילה המוצגת. בין שתי טליתות המוקדשות כל פעם למדינה אחרת ניתן לחזות בחפצי חול וקודש, תצלומים, קטעי וידאו, מלבושים ומסמכים המשויכים לקהילות היהודיות שחיו באותה המדינה.

חלל תצוגה של פריטים מעיראק

החללים בהם מוצגים החפצים מעוצבים ככיפה, בצורה המרפררת לעולם התוכן של המסגדים הערביים אך גם לשערי ירושלים ולהיכלי ספרי הקודש בבתי כנסת. העיטורים ואף הגוון הירוק של חללי התצוגה גם הם מרפררים למוטיבים ערביים. בתוך חללי התצוגה ישנו מגוון רחב של פריטים כאשר כל אחד מהם פונה להיבט אחר בחיי היהודים בגולה – לבוש יום יומי או חגיגי, דת, ענייני חתונה, חיי יום יום, חגים ומוסיקה. בנוסף, בחלקים מן התערוכה ניתן להנות גם מקטעי שמע נבחרים של פיוטים וזמירות.

תפילין של ראש ותפילין של יד, איראן

בתערוכה ישנו מבחר גדול של פריטי דת – ספרי תפילה, בתים שונים של ספרי תורה, קישוטים הנלווים לספרי תורה, שלל כתובות, חפצים המתקשרים לחגים היהודיים, אביזרים נלווים לבתי כנסת, תיקי טליתות, תפילין ועוד. בפריטים הללו ניתן לראות את השימור של הדת היהודית והמסורות שלה בחיי הקהילות היהודיות שחיו במדינות הערביות, לצד ההשפעות התרבותיות של הסביבה המוסלמית בה חיו. השפעות אלו ניכרות הן בעיצוב צבעוני ובהדפסים המאפיינים את המדינה בה חיה כל קהילה, וגם בעיצוב הצורני המשתנה ממדינה למדינה. אותו חיבור בין עולם התוכן המוסלמי ליהודי הוא מה שמייחד כל קהילה ועדה בארץ ישראל ובין היתר גם מעצב חלקים של התרבות היהודית שלנו כיום.

שתי כתובות מקהילות יהודיות שונות במצרים

כאשר מתבוננים בחפצים בתערוכה, ניתן לראות הרבה דמיון וגם שוני רב בין הקהילות היהודיות שחיו במדינות ערב. חפצי קודש- שהם אותם חפצים בכל קהילה יהודית וכוללים למשל בית של ספר תורה, רימונים לקישוט ספר תורה או אפילו תיק לנשיאת טלית- נראים שונה מקהילה לקהילה עקב אופי התרבות המוסלמית של אותה המדינה. העיצובים נראים מעט אחרת למרות שהחפצים עצמם משמשים לאותה המטרה. אותה תופעה ניכרת גם בפרטי לבוש, בתכשיטים ואפילו בכלי בית. מה שמעניין איפוא הוא השוני בין קהילות יהודיות בתוך מדינה אחת. למרות שאולי אפשר לחשוב כי העיצוב והאיפיון של חפצים מאותה מדינה יהיה זהה, לא כך הדבר. דוגמא אחת ניתן לראות בכתובה יהודית ממצרים. הכתובה של קהילת היהודים בקהיר שונה מן הכתובה של קהילת היהודים באלכסנדריה. השוני מתבטא בגודל הכתובה, בעיטורים, בחומר עליו נכתבה ובצורתה.

פריים מתוך אחד הסרטונים המוצגים בתערוכה, מתוך מיזם "רואים את הקולות"

בתום הסיבוב בתערוכה, הצופים מוזמנים להאזין לתיעוד של עולים יוצאי מדינות ערב. תיעודם של העולים נוצר בשיתוף פעולה עם יד יצחק בן-צבי והמשרד לשוויון חברתי כחלק ממיזם "רואים את הקולות" – אפליקציה שניתן להוריד בחנות האפליקציות של כל מכשיר סלולרי, בה יהודים יוצאי מדינות ערב משתפים בסיפורים מחייהם בגולה וגם בתהליך עלייתם לארץ. הצפייה בסרטונים מתוך "רואים את הקולות" היא סוג של סגירת מעגל העלייה של אותן קהילות יהודיות אשר עלו ארצה. הם כבר נמצאים פה ומספרים את סיפורם, לא דרך חפצים אלא בשיחה שמשאירה זיכרון של העבר ועוזרת לנו לשמר אותו לעתיד.

כל התמונות בתערוכה על-ידי לאה פייסחוב.

לצאת מבלי לחזור
אוצר/ת דנה אבריש
מוזיאון ארץ ישראל
חיים לבנון 2, תל אביב יפו
ראשון – סגור

שני, רביעי 10:00 – 16:00

שלישי, חמישי 10:00 – 20:00

שישי 10:00 – 14:00

שבת 10:00 – 16:00

15.2.19
31.7.19

עלות כניסה: 26 – 52 ש"ח

ליצירת קשר: לאה פייסחוב

התגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

כתובת המייל שלך לא תפורסם.