
המעבדה לאינטראקציה מציעה לסטודנטים תמיכה והנחייה בכל הקשור לשילוב טכנולוגיה דיגיטלית בפרוייקטים. סיכום סמסטר ראשון של שיתופי פעולה בין-מחלקתיים ושל שלל תוצרי המעבדה.
מיכל בריל, מנהלת המעבדה לאינטראקציה
[/column] [column]המעבדה לאינטראקציה, אשר עברה בתחילת שנת הלימודים הנוכחית אל אחריות ואל בניין הפקולטה לעיצוב, מציעה לסטודנטים תמיכה והנחייה בכל הקשור לשילוב טכנולוגיה דיגיטלית בפרוייקטים. לצד תמיכה טכנית בנושאי תכנות (בדרך כלל של מעבד Arduino), חיבור רכיבי אלקטרוניקה כגון חיישנים, מנועים, גופי תאורה ועוד, אנו מציעים גם הנחייה עיצובית הקשורה לאופן הטמעת הטכנולוגיה והעוסקת בשאלות כגון האם יש להטמין את הטכנולוגיה במארז ולהחביאהּ או שמא דווקא לחשוף ולהראות אותה? כיצד יש לחבר את הרכיבים? עם אילו חומרים חכמים ניתן לעבוד? ולבסוף, אנו מעניקים גם הנחייה תיאורטית העוסקת בשאלות פילוסופיות, היסטוריות וביקורתיות אודות הקשר שבין הטכנולוגיה לבין האדם.
לפני שנסכם את הסמסטר שהסתיים, חשוב לציין את החידוש המשמח לקראת הסמסטר הבא: הרחבה משמעותית של שעות פעילות המעבדה בהן תוענק תמיכה טכנית. בקרוב נפרסם את שעות פעילות המעבדה החדשות ואת האפשרויות לקבלת תמיכה בנושאי תכנות ואלקטרוניקה.
אז מה עשינו במהלך הסמסטר במעבדה?
השתדלנו לשים דגש חזק מאד על עיצוב העבודות. כפי שיודעים מי שהתנסו בעבודה על פרוייקטים אינטראקטיביים, לעתים קרובות הטכנולוגיה משתלטת על תהליך העבודה, ומשפיעה על הקונספט ועל העיצוב הסופי. לאור המעבר של המעבדה אל הפקולטה לעיצוב, החלטנו שעל התוצרים להיראות בהתאם – כלומר מעוצבים לעילא. הדבר בא לידי ביטוי באופן הטוב ביותר בתוצרי הקורס הבין-תחומי "בנייה של אובייקטים אינטראקטיביים IDHO Interactive Design Hands On בו השתתפו סטודנטים מהמחלקות השונות במכון, בצוותים משולבים, שעיצבו אינטראקציות חדשות עבור פעולה או חוויה מוכרות מחיי היומיום. הנה כמה עבודות.
[caption id="attachment_3256" align="aligncenter" width="500"]
הפרויקט FiTV מדגים היטב את כוחו של שיתוף פעולה מולטי-דיסציפלינרי: בר בן זקן מהמחלקה להנדסת חשמל ואלקטרוניקה, גלעד גל מהחלקה לעיצוב תעשייתי ואילנית דורפמן מהמחלקה לעיצוב תקשורת חזותית יצרו שלט לטלוויזיה (remote control) אשר מעודד פעילות גופנית לצד הצפייה. כאשר המשתמש אינו עומד ביעדי הפעילות הגופנית שהגדיר, עצמת השמע של הטלוויזיה יורדת, ולחילופין, כאשר הוא מתעמל עצמת הקול חוזרת להיות מתאימה לצפייה.
[caption id="attachment_3255" align="aligncenter" width="500"]
בפרויקט Art Loud, עיצבו ובנו עומר ליפשיץ מהמחלקה לתקשורת חזותית, אורי הרשקוביץ מהתכנית לניהול טכנולוגיה ויעל רבוא מהמחלקה לעיצוב תעשייתי מכונה המייצרת דימויים ויזואליים בהתאם למוזיקה המתנגנת. כוחו של הפרויקט טמון בשילוב המוצלח בין הפיזי לבין הדיגיטלי: הדימויים מחושבים באופן דיגיטלי, ומיוצרים באמצעים מכאניים, תוך התאמה לסאונד. לעומת תוכנות מוכּרות המייצרות דימויים בהתאם למוזיקה, פרויקט זה מספק חוויית צפייה מהנה וכן תוצר פיזי המכיל דימוי אותו ניתן לשמור כמזכרת מהופעה חיה או ממסיבה.
קורס נוסף אשר הוצע במעבדה נקרא "עיצוב אובייקטים אינטראקטיביים" ויועד לסטודנטים לעיצוב תקשורת חזותית במסלול אינטראקטיב. תוצרי הקורס מדגימים את התחומים השונים והמגוונים בהם ניתן לשלב טכנולוגיה דיגיטלית ליצירת אינטראקציות חדשות. חלק מהסטודנטים בחרו להטמיע טכנולוגיה באובייקט פיזי מוכר.
[caption id="attachment_3496" align="aligncenter" width="500"]
בעבודתה Meytboard יצרה מיטל בדיחי סקייטבורד המודד את אופן הרכיבה עליו ואת ביצועי התרגילים, מאיר בצבע מתאים ומשדר את המידע לאפליקציה סלולרית אשר מציגה את הציון על הרכיבה.
סטודנטים אחרים בחרו להטמיע טכנולוגיה דיגיטלית בחלל כלשהו. לדוגמא, הלן בר ואלירן מלכה יצרו מיצג הממחיש את השינוי אותו ניתן לעשות כאשר "יוצאים מהקווים", ומפסיקים לציית להוראות הממסד. לעומת מיצג זה המתייחס לנושא פוליטי, וכוחו במספר משתתפים בו זמנית, אלון רובין בחר להדגים באמצעות מיצג נושא אישי יותר – דיסלקציה. במיצג שבנה, ניתן לחוש בחוויית הקריאה כפי שחש בה דיסלקט: ככל שמתקרבים למיצג, המשפטים המייצגים אמירות – חלקן מרגשות וחלקן מקוממות – שנאמרו בהקשר לקושי בלימודים ובקריאה, מתערבלים והופכים ברורים פחות ופחות.
פרויקטים נוספים:
במסגרת תרגיל מחשוב לביש התבקשו הסטודנטים לשלב טכנולוגיה באובייקט נייד אשר נלבש או נענד על הגוף. על הטכנולוגיה להיות מופעלת באמצעות תנועה או מחוות גוף. נטלי אהרון ודור הרשקוביץ עיצבו את Yeke, מוצר שמעודד ישיבה זקופה. מנגנון המוטמע בשלייקס מזהה אם הלובש אינו זקוף, ומפעיל מנועי רטט המזכירים לו להזדקף.
הילה ירדן ודורון דר עיצבו את Brightsmaid, תכשיט אינטראקטיבי המיועד לשושבינה המעוניינת למשוך את תשומת הלב מהכלה במסיבת רווקות או בחתונה. כאשר השושבינה מחבקת את הכלה, נדלק הצמיד אותו היא עונדת כך שכל העיניים מופנות אליה.
אנה טאוב ועמית בר הוד עיצבו את Ride N' Roll, אביזר מתקפל המחובר לחולצה ומיועד לכף היד, נדלק כאשר זוקפים את האגודל בתנועה המוכרת לעצירת טרמפים. אביזר זה מרצד בחינניות, מאיר את המעוניין בטרמפ שעשוי לעמוד באיזור חשוך, ומפנה את תשומת הלב אליו.
העבודות המגוונות אשר נוצרו במסגרת קורסי המעבדה לאינטראקציה משתרעות על מנעד רחב של נושאים, ומנסות כולן לצאת מגבולות הממשק המוכר אל הדיגיטלי אשר מבוסס על עכבר, מקלדת ומסך. ניתן יהיה להתרשם מהן בתצוגה שתתקיים בחדר 102 בבניין 6 בתאריכים 10-14.4.2016. במהלך סמסטר ב' יתקיים במעבדה הקורס "בנייה של אובייקטים אינטראקטיביים IDHO" (Interactive Design Hands On). הקורס פתוח להרשמה לכל הסטודנטים במכון, ללא ראיונות קבלה וללא צורך בידע מוקדם.
עוד ממבחר עבודות המעבדה:
[/column]