את הלילה הראשון באיטליה בילינו עם מפה ומחשב בניסיון לתכנן ביעילות מרבית את המבצע לשישה ימים הקרובים – לראות הכל מהכל ששבוע העיצוב במילאנו מציע לנו.
שיר שמואלי, עיצוב תעשייתי
[/column] [column]נחתנו ביום שני בלילה, כמה שעות לפני שהתערוכות, הסדנאות וההרצאות מתחילות. עלינו על מונית לכיוון הדירה ששכרנו וכל הנסיעה בחנו מסביב בניסיון לדמיין עשירית ממה שאנחנו הולכים לראות השבוע. אבל העיר ישנה ובקושי פיצה לארוחת ערב הצלחנו לגרד ממנה.
[caption id="attachment_4511" align="aligncenter" width="750"] למברטה, פרויקט ונטורה. צילום: שיר שמואלי[/caption]מלאי התרגשות עלינו במדרגות היציאה מהרכבת התחתית לכיוון הרחוב הראשי באזור למברטה. אחרי תדרוך מקיף של נעמה שטיינבוק, מרצה במחלקה לעיצוב תעשייתי, חיכינו לראות את הרחובות לבושי עיצוב מוצפים בסטודנטים ומעצבים צעירים שעוברים מביתן לביתן. אחרי חצי שעה של חיפושים והתברברויות הצלחנו למצוא גם את זה. הגענו לביתני העיצוב של פרוייקט ונטורה, שנוסד במטרה למצוא אלטרנטיבות נוספות לחללי תצוגה במהלך שבוע העיצוב במילאנו ובכך לתת במה למעצבים צעירים. הפרוייקט הוליד איזור עיצוב חדש במילאנו באזורים היותר תעשייתים שלה.
[caption id="attachment_4519" align="aligncenter" width="750"] סטודיו Housefish, מחברים בהדפסת נסורת. צילום: שיר שמואלי[/caption]את שבוע העיצוב שלנו פתח סטודיו מקולורדו בשם "Housefish" שעיצבו רהיטים עם מחברים בהדפסת תלת מימד של נסורת. עבורם זאת הייתה הפעם הראשונה שהציגו במילאנו ואחד המעצבים התרגש מאוד להסביר לנו עד לפרטי פרטים על הפרוייקט שהם.
[caption id="attachment_4507" align="aligncenter" width="750"] איינדהובן משתפת את הקהל בפיתוח פרויקטי הגמר שלהם. צילום: שיר שמואלי[/caption]לאורך הרחוב הראשי ובין הרחובות הקטנים, מצאנו בכל פינה ביתנים שונים – החל מדוכני אוכל רחוב, תיקים, תכשיטים ועד בוגרים טריים של בתי ספר לעיצוב מרחבי העולם, ביניהן גם בוגרת של המכון איה זהבי שהציגה את פרויקט הגמר שלה, Royal Foil. גם האקדמייה לעיצוב של איינדהובן נתנה הופעה בשתי תערוכות באזור. אחת התערוכות כללה פיתוחים בזמן אמת של פרוייקטי הגמר העתידים לצאת מהאקדמיה בשנה הקרובה. הבוגרים ביקשו את עזרת הקהל בפיתוח הקונספטואלי והחומרי של עבודותיהם כאשר כל אחד הציג את ההתקדמות האישית שלו עד כה. היה מעניין לראות את חכמת ההמונים עובדת בזמן אמת בדו-שיח בינלאומי.
[caption id="attachment_4513" align="aligncenter" width="750"] מרטין באפטיסט משנה את תחתית כוס היין. צילום: שיר שמואלי[/caption]תערוכה נוספת שמשכה את תשומת ליבנו הייתה תערוכה של בית הספר לעיצוב בהולנד. אוצר התערוכה הוא מרצה בביה"ס ומעצב מוצר בשם מרטין באפטיסט (Studio joiner). באחת מעבודותיו בחר מרטין להתעסק בעיצוב תחתית חדשה לכוס יין. הוא בחר להחליף את התחתית העגולה בחצובה הנותנת את אותה היציבות ומאפשרת להחזיק בנוחות את הכוס תוך כדי תנועת הסיבוב של היין. "אנשים לא מקבלים את זה בעין יפה, לא אוהבים שמתעסקים להם בנורמה", אומר מרטין.
[caption id="attachment_4521" align="aligncenter" width="750"] סלון דה מובילה. צילום: שיר שמואלי[/caption]סלון דה מובילה
האירוע המרכזי של שבוע העיצוב מתרחש ב-FIERRA ומתפרש על כמה קילומטרים טובים של עיצוב גבוה. אוצרי התערוכה בחרו לשים דגש השנה על עיצוב פנים ובביתנים השונים הוצגו עיצובי מטבחים, חדרי שינה וחדרי אמבטיה, אבל גם כסאות, שולחנות ועוד הרבה מוצרים אחרים.
בקצה הרחוק של התערוכה מצאנו את הביתן SALONE DE SATELITE בו מציגים מעצבים צעירים עד גיל 35. הרוח הצעירה בדוכן הורגשה מאוד, עם פרוייקטים צבעוניים שלא מפחדים לשלב בין חומרים מעולמות שונים, פיתוחים חומריים ודברים קצת משוגעים.
[caption id="attachment_4508" align="aligncenter" width="750"] זונה טורטנה, חנויות עיצוב קטנות וגלריות שהוקמו במיוחד לשבוע העיצוב. צילום: שיר שמואלי[/caption]אזור טורטונה נמצא בדרום מערב העיר, והוא נמלא במיוחד לשבוע העיצוב בחנויות עיצוב קטנות ובגלריות. לצד מעצבים צעירים ובתי ספר לעיצוב הציגו חברות גדולות ועתירות משאבים. חברת הרכבים לקסוס הציגה את הזוכים בתחרות פרסי העיצוב שערכה השנה ובמקביל לה תערוכה קונספטואלית. אחת העבודות הזוכות בתחרות שערכו הייתה עבודה של מעצב קוריאני, Myungsik Jang, המורכבת מצורות ובלוקים בעלי מחברים שונים שמאפשרים לילדים לבנות דברים חדשים תוך שילוב דברים הסובבים אותו, כולל אלמנטים מהטבע, ולתת לדמיון שלהם ביטוי.
[caption id="attachment_4516" align="aligncenter" width="750"] משחק לילדים של Myungsik Jang. צילום: שיר שמואלי[/caption]סטודיו נוסף שזכה והציג בתערוכה הוא Studio Ayazkan, שהציגו שעון (TRACE) המשאיר עקבות אחר הזמן, עם חומר מיוחד בתוך הנוזל. עבודה נוספת שלהם היא עציץ שגדל ומתרחב יחד עם גדילת הצמח.
[caption id="attachment_4505" align="aligncenter" width="750"] time is TIME של CITIZEN. צילום: שיר שמואלי[/caption]מלבד תערוכת של מעצבי פנים ומעצבי מוצר הוצגו חללים קונספטואלים של אדריכלים וחברות עיצוב. תערוכה מרשימה בסגנון זה הייתה התערוכה "time is TIME" של CITIZEN בשיתוף פעולה עם האדריכל Tsuyoshi Tane. כניסה לחלל חשוך בו מוצגים מאות אלפי מנגוני שעון תלויים מהתקרה ויוצרים קומפוזיציות מדהימות במרחב. באזור זה הציג המכון את עבודות הסטודנטים והמרצים.
[caption id="attachment_4530" align="aligncenter" width="750"] תערוכת כיסאות של ננדו. צילום: שיר שמואלי[/caption]ננדו הציגו תערוכת כיסאות שדיברה על מניפולציה על כסא, בה הציגו 50 כסאות בחלל. שיעור מעולה במה זה מניפולציה לאובייקט קיים ומוכר.
לסיכום החוויה שלנו כסטודנטים לעיצוב, מלבד החשיפה למעצבים וסטודיות חדשים למדנו המון על קומפוזיציות, חומריות וגישות חדשות ומקוריות מאלו שנחשפנו אליהן עד כה בלימודים שלנו. וגם, לראות מקרוב ולבחון כל מחבר במוצר שדיברנו עליו בשיעורים השונים בהחלט נותן ערך משלים לחוויה הסטודנטיאלית שלנו בעולם העיצוב.
[/column]