
"מהפכה: אירוע היסטורי המשנה את פני החברה". מערכת כולעיצוב, מגזין הפקולטה לעיצוב HIT, שמחה להציג בפניכם.ן את העבודות הנבחרות שהוגשו לקול הקורא שלנו! במקביל לתערוכה המקוונת, העבודות מוצגות בלובי הפקולטה לעיצוב במכון הטכנולוגי חולון. מוזמנים ומוזמנות לבקר!
מערכת כולעיצוב
הנושא הנבחר מעלה את השאלה: מה הקשר בין עיצוב למהפכה? הזמנו סטודנטים.ות ומעצבים.ות לגשת לנושא מכל מדיום ומכל נקודת מבט, ולבטא את נקודת המבט שלהם.ן כלפי המושג "מהפכה": כתגובה לאירועי השעה או בכל הקשר אחר.

היה לנו מעניין לפלח את ההגשות שקיבלנו. באופן מובהק שני הנושאים המרכזיים היו המהפכה / רפורמה הנוכחית, ולעומתה מהפכת המגדר. עבודות שעוסקות בדגל, בהפגנה או בקריאה לפעולה, ולצידן עבודות שעוסקת באופנה או מנכיחות את דגל הגאווה.
רשימת העבודות:

עודד עזר
פרופ' בפקולטה לעיצוב HIT
דיקטטורע
את כרזת המחאה הטיפוגרפית עיצבתי במרץ 2023 בתמיכה בהפגנות נגד העברת חוקי הרפורמה במערכת המשפט. בכרזה מופיעה בלבן המילה ״דיקטטורע״ על רקע שחור, בפונט עזר קדים אותו יצרתי על בסיס כתב־היד המופתי מהמאה ה־13 של הסופר סעדיה אלעדני מתימן. באותו הפונט, אך בטקסט קטן יותר ובאדום, מופיעות הסיסמאות ״לא לגזענות!״, לא לכפיה דתית!״, ״לא לפאשיזם!״ ו״לא להפיכה החוקתית!״.
השימוש בפונט ״יהודי־ערבי״ מנכיח מבחינתי דרישה מובלעת להכללת כלל חלקי החברה הישראלית – ביניהם נשים וגברים, להט״ב וסטרייטים, אתיאיסטים, חילונים ודתיים, יהודים ממוצא אתיופי, רוסי, אשכנזי ומארצות ערב, מוסלמים, דרוזים ונוצרים – בחזון השוויון הדמוקרטי ברוח ערכי מגילת העצמאות, ובתביעה להרחבת הדמוקרטיה, לצדק ולשוויון.

ביוזמת קבוצת הפייסבוק ״הרצל בוכה: מחתרת הקריאטיב״ הודפסה הכרזה לאחר פרסומה במאות עותקים, לשימוש המפגינים נגד הרפורמה ברחבי הארץ.
קופירייטינג: רותי עזר

מגילת העצמאות 2023
כרזת ״מגילת העצמאות 2023״ היא גרסה מעודכנת לכרזה שעיצבתי עוד באפריל 2004, ולכרזה נגזרת נוספת שלי, מאפריל 2017. את הכרזה המקורית יצרתי כמעצב צעיר, מתוך כאב פטריוטי ואיכפתיות, כביקורת על הנתק בין הערכים שעליהם הוקמה מדינת ישראל לבין המציאות דאז.

את הגרסה הנוכחית פרסמתי בצמוד להפגנות הסוערות בקפלן וברחבי הארץ כחודש לפני יום העצמאות ה־ 75 למדינה. נראית בה אותה מגילה כמעט גרוסה, כשהפעם הושחר צבע הרקע ותחתיה נכתבה השנה 2023 כך שהכרזה כולה שידרה קדרות ואבלות. לראשונה חשתי כי לא מדובר במטאפורה בלבד – אלא בסכנה אמיתית לדריסת ערכי הדמוקרטיה והשוויון, כפי שהם באים לידי ביטוי במגילת העצמאות.
צילום: שחף הבר

עופר זיק
ראש המחלקה לעיצוב תעשייתי HIT
Blessed be the fruit
מתוך טקסט שכתבה פרופ׳ דנה אריאלי על היצירה של עופר זיק:
"גוף התאורה עונה על כל הפונקציות הנדרשות לתפקודו, אך לצד זאת הוא נטען במשמעות מכיוון שהוא מרפרר ליצירות אחרות.
היצירה מגיבה למקור ההשראה שלה – ספרה של מרגרט אטווד ״מעשה השפחה״ מ-1985 וכן לסדרה ״סיפורה של שפחה״ שנוצרה בעקבות הספר. הספר עוסק בדיקטטורה עתידנית אלימה שנקראת גלעד, המוקמת בארה״ב לאחר התמוטטות הדמוקרטיה. הסדרה יצרה מערכת איקונוגרפית ואחידה של צבעים, מדים וסמלים המזוהים עם השפחות.
ביצירה של זיק מתקיימת זיקה גם למיצג השפחות של תנועת "בונות אלטרנטיבה", שמהווה חלק ממחאת 2022-2023 בישראל."

יפית קורולפ
סטודנטית במחלקה לתקשורת חזותית HIT
מהפכה משנה את אופיה של המדינה. כל צבא אשר כובש מקום, קודם כל תוקע דגל. הסרטון שיצרתי מציג את התהליך בו דגל ישראל מתכבס, נסחט והופך לבן וחסר אופי. דגל לבן יכול להיות סמרטוט, יכול להיות התחלה חדשה, ובעיני גם מסמל כניעה, אולי אפילו כניעה למצב הקיים: ייאוש.
בהפגנות הנוכחיות כולם אוחזים באותו הדגל. בעבודות שיצרתי הדגל משתנה, כמו המדינה. מהפכה.
אני רואה בסרט סיפור קצר על בד ועל סמל. קשה לראות את הדגל שלי הופך ללבן, כי במצב כזה הוא יכול להיות כל דבר אחר.

ֿ
כשהמצב במדינה קשה, כשהעם נקרע ולא מאוחד. הקרע קיים אך המדינה היא אותה מדינה, לכן הצבעים שמחים והנושא עצוב. זו טרגדיה בצבע.



אריאל יעקבי
סטודנטית במחלקה לעיצוב תעשייתי, מכללת הדסה
מתוך הסדרה: טשטוש
בחרתי לחקור שינוי תרבותי עמוק ומהפכני: טשטוש גבולות המגדר. לא עוד שתי אפשרויות: גבר או אישה, גם לא ביסקסואל, הומוסקסואל או לסבית. החיים מורכבים יותר: טרנסקסואליות, אג'נדר, ביג'נדר, טריג'נדר, פאנג'נדר, ג'נדרקוויר, סיסג'נדר והרשימה עוד ארוכה. החלוקה המגדרית הישנה כבר לא תופסת.
הפרויקט חוקר את השינוי המתרחש דרך עולם האופנה, ובוחן את המאפיינים החזותיים של פריצת הגבולות: איך זה מתקבל בחברה כיום, ואילו תחושות זה מעורר. האובייקטים שעיצבתי מתאימים לכל מגדר. בעזרת שילוב של רפרנסים מעולם האופנה האנגלית במאות הקודמות ואסתטיקה מודרנית עדינה, ביקשתי לכלול סיפורים על מעמדות, מיקומים חברתיים, תפקידים ויוקרה. בפרויקט זה אני מביאה לידי ביטוי בצורה חזותית את פריצת הגבולות. אני צופה שזוהי התחלה של מהפכה אמיתית.

עודד בן יהודה
מרצה בפקולטה לעיצוב HIT
Peace Fist, 2023
זעם והתנגדות אינם חייבים להיות אלימים, אגרוף היד הקפוצה יכול גם לשמש כסמל עבור מלחמה למען שלום, אהבה, וחמלה.

We Are One, 2021
צבע. דת. גזע. מקום. גיל. זהות. מגדר. כולנו שווים.
עיצוב טי שירט עבור קולקציית קפסולה של מותג האופנה הישראלי Holyland Civilians בנושא ״מחאה״.
הכנסות הקמפיין נתרמו לארגון “Culture of Solidarity”. החולצה אף הוצגה בתערוכה קבוצתית בניו יורק: ״Bless״, שעסקה במסרי מחאה אופטימיים.

ספיר כהן
סטודנטית במחלקה לעיצוב פנים HIT
הכל לא רגיל. המקום היציב מתערער, הימים הופכים עצובים וחסרי תקווה. 27.03.2023, יום שני בשבוע, השעה 9:30 בבוקר. קיבלנו הודעה בקבוצת הווטסאפ הכיתתית: "לאור ההתפתחויות הדרמטיות הנוכחיות, הדורשות יציאה אל המרחב הציבורי ומעורבות אזרחית, לא נוכל לקיים הנחיות היום כפי שתכננו". זו הייתה ההפגנה הראשונה שיצאתי אליה ובער בי להוציא את המצלמה מהארון ולתעד את הטירוף שהוציא אותי מאיזון.
צילום הוא אמצעי שאני משתמשת בו עוד מימי מצלמות הפילם. יש משהו בתפיסת פריים בודד שמפעיל אותי. הוא יכול להחזיר אותנו אחורה לנקודה שבה צולם ואולי יצליח להפעיל את החושים האחרים שלנו: נוכל להריח, לשמוע ולחוש בתוכנו את מה שקרה בפועל. זה מה שרציתי להעביר בצילומים: הפעם הראשונה שהרגשתי חלק ממשהו גדול יותר. מהפכה.


שושקה אנגלמאיר
מהפכנית, אייקון, ואפילו מרצה בפקולטה לעיצוב HIT
שושקה אנגלמאיר, אחד מסמלי המהפכה החזקים של השנים האחרונות, כתבה לנו עשר מחשבות על אמנות מהפכנית ומהפכה אמנותית. הטקסט פורסם ככתבה נפרדת, ואתן.ם מוזמנות.ים לקרוא אותו כאן
הנה מבחר מחשבות: לאמנות יש את היכולת ליצור שינוי תודעתי, ומעצם טבעה היא מהפכנית. פעולות מהפכניות יכולות להזיז הרים. בארץ הכל קטן וטעון. גם המהפכות.

דויד אופנהיים שמש
מרצה בפקולטה לעיצוב HIT
לתפארת מדינת ישראל?
במלאת 75 למדינת ישראל, נדמה ששום דבר כבר אינו הגיוני. הכרזה מרפררת לימין הקיצוני, שהגיע עד למוסדות המדינה הוותיקים ביותר במטרה לעקור אותם ממקומם.

מאיה ולנט
סטודנטית במחלקה לעיצוב פנים HIT
"אשר לא ישמעו איש שפת רעהו"
בחרתי להציג את המצב האבסורדי אליו נקלעה מדינת ישראל בשנים האחרונות. הבחירות הבלתי פוסקות, הבלבול, הבלגן ובעיקר – הכאוס ששורר בכל פינה בכנסת.
מבנה הכנסת (שלקוח מלוגו ועדת הבחירות האחרונות) מכוסה במבוך גדול, מביע את חוסר ההבנה ואי היכולת להגיע לפשרה.
כותרת העבודה, "אשר לא ישמעו איש שפת רעהו", נלקחה מספר בראשית, פרק י"א.



נעה דרייפוס
סטודנטית במחלקה לעיצוב פנים HIT
דמוקרטיה? דיקטטורה?
ילד פלסטיני בן 8 נלקח לחקירה באמצע הלילה, מתי יחזור הביתה?
דמוקרטיה, או דיקטטורה?
עם שחווה שואה על בשרו, זכותו לכבוש עם אחר?
דמוקרטיה, או דיקטטורה?
אור אשכר נרצח באמצע תל אביב על ידי מחבל, איפה הביטחון שהבטיחו?
דמוקרטיה, או דיקטטורה?
לקנות דירה? נראה לי ולבני דורי כמו חלום רחוק.
האם אח שלי ובן זוגו יוכלו להקים בית נאמן בישראל? מדינת הלכה.
דמוקרטיה, או דיקטטורה?
שירה איסקוב ניצחה במלחמה על חייה, אבל דריה לייטל ועוד 12 נשים בחודשים האחרונים הפסידו.
איזוק אלקטרוני?
או שחובת ההוכחה עדיין עליהן? עלינו?
דמוקרטיה, או דיקטטורה?
למי אכפת?
מחכים למשיח?
דמוקרטיה? דיקטטורה.