עכשיו קוראים
מה כרוך במלאכת הכריכה?

מה כרוך במלאכת הכריכה?

[column]

ספרן של פרנסיסקה מורולוק ומרים אוזילבסקי מוקדש כולו לנושא שמעצבים לא תמיד חושבים עליו: כריכות. כיאה לספר עיצוב, המדריך מלווה את הנושאים השונים באיורים פשוטים ומדויקים להפליא. בין אם אתם מעצבים מתחילים, עוסקים בתחום הדפוס או פשוט סקרניים מטבעכם, הספר הזה יספק לכם הדרכה נוחה, מדויקת ומהנה.

רוברט מכלין, תקשורת חזותית

[/column] [column]

ספרן של פרנסיסקה מורולוק ומרים אוזילבסקי מוקדש כולו לנושא שמעצבים לא תמיד חושבים עליו: כריכות. הספר בנוי כמדריך למשתמש/ת ומכסה מספר גדול של נושאים רלוונטיים: סידור וקיפול עמודים, סוגי כריכות

ועוד מרכיבים רבים וחיוניים בתהליך עיצוב הספר עד לשלב ההוצאה לאור. כיאה לספר עיצוב, המדריך מלווה את הנושאים השונים באיורים פשוטים ומדויקים להפליא. בין אם אתם מעצבים מתחילים, עוסקים בתחום הדפוס או פשוט סקרניים מטבעכם, הספר הזה יספק לכם הדרכה נוחה, מדויקת ומהנה. בסופו, תהיה לכם הכרות טובה עם עולם הדפוס והכריכה של ספרים, ואולי תבינו יותר טוב איך הספר הזה בעצמו נוצר.

 

[caption id="attachment_11434" align="aligncenter" width="520"] עיצוב הכריכה משחק תפקיד מרכזי בהעברת המסר של הספר[/caption]

מהי השיטה הפשוטה ביותר לקבץ דפים ולהדביק אותם לכריכה על מנת ליצור ספר? מדובר בשיטה שנקראת ״הדבקת מניפה כפולה" (double-fan adhesive binding). זוהי שיטה עתיקה לכריכת ספרים שפועלת אך ורק באופן ידני והיא יכולה להיות מאוד מהנה אם מבצעים אותה נכון. הספר כולל הסבר מפורט שמתאר את תהליך ההדבקה ומציין אילו חומרים יכולים להתאים לביצוע המטלה, בליווי איורים שמסבירים צעד אחר צעד את אופן העבודה. הכותבות דנות ביתרונות ובחסרונות של שיטת ההדבקה הזאת: מצד אחד היא מהירה, זמינה וזולה. מצד שני חוסר מיומנות יכול להוביל להדבקה לא איכותית, או להסב נזק לדפים בזמן ההדבקה. בכל מקרה, תמיד אפשר לנסות ולראות.

 

[caption id="attachment_11425" align="aligncenter" width="750"] הדרכה לשיטת "הדבקת מניפה כפולה"  (Double-fan adhesive binding)[/caption]

עוד שיטה נפוצה לכריכת דפים, שיכולה להיות שימושית בעיקר לסטודנטים, נקראת ”כריכה ספירלית” ( spiral binding) או “כריכת טבעות" (”Ring Binding"). ראשית כל, קבצו את כמות הדפים הדרושה. לאחר מכן חוררו חורים קטנים במרווחים שווים לאורך דף אחד, או שני חורים בקצה העליון והתחתון של הדף. לבסוף כרכו שרשרת ברזל או פלסטיק לאורך שולי דפים, או השחילו טבעות דרך החורים כדי לחבר את הדפים למקבץ נוח לדפדוף. השיטה הזו שימושית בעיקר להכנת מחברות, קלסרים ולוחות שנה. גם במקרה הזה מדובר בשיטה נוחה וזולה, והיא מאפשרת שליפה קלה של דפים. החסרון המרכזי הוא שהשרשרת או הטבעות עלולות לפגוע בדפים או להיהרס לאחר זמן מה. כמו כן, היא לא אידיאלית לכמויות גדולות של דפים.

 

[caption id="attachment_11431" align="aligncenter" width="750"] המדריך לכריכת טבעות מדגים כיצד טבעת קטנה יכולה להפוך מקבץ גדול של דפים לספר[/caption]

עניין חשוב בכל מה שקשור לכריכת ספרים הוא… קיפול דפים. זה אולי נראה משעמם או לא כל-כך רלוונטי, אבל תאמינו או לא, גם זה חלק מתחום העיצוב. התחום שלנו שם דגש רב על אסתטיות ודיוק, וללא הקפדה על הפרטים הקטנים אף אחד לא ייקח את התוצאה ברצינות (בינינו, מי לא נתקל בבעיות בתהליכי עבודה מפעם לפעם?). הפרק שעוסק בנושא מציג שיטות שונות לקיפול מקבצי דפים ולסוגים שונים של ספרים כמו ספרים קטנים במיוחד או ספרים עם כריכה רכה.

 

[caption id="attachment_11428" align="aligncenter" width="750"] מדריך להכנת עלונים מראה כיצד דף אחד יכול להכיל תוכן רב[/caption]

שיטת הקיפול להכנת עלון היא דוגמה טובה להכנת מוצר מהיר וזמין למשתמש. הכנת עלון מתחילה מדף אחד שמקופל מספר פעמים. אפשר לראות כיצד הקפלים המרובים של הדף הופכים למעין ספרון שיכול לשמש להדרכה באתר תיירות, למשל. אותו עיקרון פועל גם בהכנת מפה, אבל במקרה הזה תהליך הקיפול נוטה להיות יותר ארוך ומסובך. הכותבות מבטיחות שהוא עשוי להיות יותר פשוט וקל אם עובדים שלב אחרי שלב. טיפ טוב שהן מציעות הוא קודם כל לשים לב לכיוון הקריאה, ולהסתמך עליו בתור נקודת ההתחלה לתהליך הכנת מקבץ דפים.

 

[caption id="attachment_11432" align="aligncenter" width="750"] המדריך להכנת מפות מציג מספר שיטות לקיפולים נוחים ופשוטים[/caption]

ומה לגבי הכריכה עצמה? כריכת הספר היא הטאץ' הסופי של תהליך עיצובו, והיא חשובה במיוחד לקביעת האופי של המוצר הסופי. יש מגוון רב של סוגי כריכות: כריכות קשות, רכות, עשויות מנייר ואפילו מעור. חשוב לתכנן מראש באיזו סוג כריכה נשתמש ולהתאים אותה לסוג המוצר, ברמת השימוש וגם ברמת התוכן. הכריכה הקשה פופולרית במיוחד במקרים שיש כמות גדולה של דפים. כריכה קשה עשויה מעור או מחומר סינטטי כלשהו שמעניק לה עמידות גבוהה, והיא נוחה מאוד לשימוש.

 

[caption id="attachment_11429" align="aligncenter" width="750"] התהליך מתחיל עם מקבץ דפים ומסתיים בהדבקת הכריכה[/caption]

הכריכה הדקה היא נפוצה ומהירה יותר. הכוונה לכריכות דקות וגמישות שעשויות מפלסטיק או מסוגים שונים של נייר זול. הכריכות הללו מתקפלות בקלות ובדרך כלל לא מחזיקות מעמד לאורך זמן, מה שמהווה את החיסרון העיקרי שלהן. ובכל זאת, הכריכה הדקה היא בהחלט שימושית עבור מגזינים או ספרים קטנים יחסית. היא נוחה לאחיזה ולדפדוף, ויוצרת חווית קריאה נעימה ומהנה במיוחד.

 

[caption id="attachment_11427" align="aligncenter" width="750"] תהליך הדבקה של כריכה דקה למקבץ דפים: מיועדת למקבצים קטנים[/caption]

דבר נחמד נוסף שתמצאו בספר המיוחד הזה הוא הסימניה שמתלווה אליו. למעשה, מדובר לא בסימניה אחת אלא בשתיים: הראשונה מסמנת את תוכן העניינים ואת השנייה אפשר להזיז לפי העמוד הרצוי. זו דוגמה יפה למחשבה עיצובית שלוקחת בחשבון את הנוחות והזמינות שנדרשות מהמוצר, כל זה בלי לוותר על הערכים האסתטיים שאנחנו רגילים להתייחס אליהם בתהליך העיצוב.

 

[caption id="attachment_11430" align="aligncenter" width="750"] הסימניות של הספר מאפשרות קריאה נוחה במיוחד[/caption]

Bookbinding: The complete guide to Folding, Sewing & Binding.

Franziska Morolok, Miriam Waszelewski.

London: Laurence king Publishing Ltd.

2018

ספריית המכון הטכנולוגי חולון

686.12 MOR

ליצירת קשר: רוברט מכלין

[/column]
התגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

כתובת המייל שלך לא תפורסם.