
מהכבשנים המסורתיים של "אי הזכוכית" מוראנו ועד הסטודיו העכשווי: תהליכי היצירה של אמנית הזכוכית מארי-רוז קהאן.
סיון בצ׳ינסקי, עיצוב תקשורת חזותית
מארי-רוז קהאן נולדה בווינה. היא למדה היסטוריה של האומנות ופסיכולוגיה כחוג כפול, בירושלים ולאחר מכן בפריז. לאחר הלימודים עבדה בעיצוב תלבושות לתיאטרון ובמקביל פתחה עם חברה בוטיק אופנה קטן במרכז ירושלים. הסגנון שלהן היה אורגני – הבגדים היו פשוטים אך מתוחכמים וקלים מאוד ללבישה, עם כפתורים קטנים ופרטים מיוחדים. עם זאת, הפסיכולוגיה תמיד נשארה איתה: ״זה משפיע על כל מה שאני עושה. אני מודעת יותר וסבלנית יותר עם עצמי. זה חשוב להיות מודע לכך שהדברים משתנים כל הזמן, ולקבל את זה״.

בשנים האחרונות קהאן משתמשת בצילום כדי ללכוד רגעים של השראה יומיומית. היא מספרת: ״אני שואבת השראה ממקומות שונים; מטיולים, טבע, אמנות, מוזיקה וקולות. אני סקרנית לגבי כל דבר וכל אחד; חפצים, אנשים, תרבויות, צבעים ומקומות.״
התרבות היפנית תמיד השפיעה עליה והיא נמשכת במיוחד לקולנוע היפני, לספרות ולעיצוב הגינות. ״התחושה היפנית של הרמוניה ואיזון השפיעה עליי רבות במהלך השנים, וזה משהו שאני שואפת אליו גם בחיי ובעבודתי. למעשה, אני חושבת שכל דבר בחיי הופך להשראה. אני משתמשת בהכל. שום דבר לא באמת מתבזבז, אבל עלינו לדאוג להכל. המחשבה שלי תמיד חסרת מנוחה עם רעיונות חדשים לחקור".

ב-2008 הגיעה רוזי לוונציה והחלה להתעמק בזכוכית מוראנו – זכוכית אשר מיוצרת על האי מוראנו, במרחק קילומטר וחצי מוונציה, אשר פותחה בטכניקות מיוחדות ושונות במהלך השנים והובילה את יצרני הזכוכית באירופה. רוזי פיתחה הערכה לצורות היפות ולפרופורציות ההרמוניות של הזכוכית. הזכוכית היא מדיום שמאפשר לרוזי להביע את היצירתיות שלה. היא התחילה בעיצוב כוסות פשוטות לשימוש ביתי, ובהדרגה פיתחתה אוסף קטן. החיים בוונציה גרמו לה להעריך את תפקיד האומן ולשתף פעולה עם אומנים רבים.

Yali Glass, עסק וחנות בוטיק אשר הוקמה בוונציה בשנת 2008 על ידי רוזי, התפתחה בצורה אורגנית והתפשטה ברחבי העולם. החברה מתמקדת בעבודה צמודה עם אומנים בוונציה ומחוצה לה, כולל נגרים, קדרים, נפחים וצורפים, ויוצרת כל יצירה בעבודת יד ייחודית מזכוכית ועוד חומרי גלם מיוחדים. לצד אוסף כלי שולחן, אגרטלים ותאורה, יאלי הרחיבה לאחרונה את האוסף והוא כולל מגשי עץ וקרמיקה, שולחנות זכוכית ורהיטי עץ. יאלי עובדת עם אדריכלים, אמנים ומעצבי פנים על פרויקטים מיוחדים ומשתתפת בקביעות בתערוכות ואירועים ברחבי העולם. אסתטיקת העיצוב של העסק מתאפיינת בפשטות, עם השראה מהטבע וצורות אורגניות, וקווים נקיים שמבטיחים אוסף אלגנטי, צנוע ופונקציונלי.

רוזי מספרת על עיצוב המוצרים שלה: "אני חושבת על היצירות שאני יוצרת כעל פריטים שהייתי רוצה שיהיו בבית שלי, לשימוש בבית שלי. לכן, דברים רבים חייבים להיות מדויקים – הצבע, הצורה, המשקל, התחושה, האווירה… ואני חושבת שבסופו של דבר אנשים בוחרים ביצירות הללו כי הם מרגישים שהן יתאימו למרחב האינטימי שלהם. בדרך כלל, כשעוברים את התהליך הזה, האובייקט אכן משתלב היטב בבית הנבחר."

איך משלבים בין יופי/אמנות לבין עיצוב/פרקטיות?
"פונקציה וצורה תמיד הולכות יד ביד – בכל פעם שאנחנו מרוצים מעיצוב חדש, הוא נבדק. כוס השתייה צריכה להיות נעימה לאחיזה ביד, נוחה למגע ורכה על השפתיים – חוויה חושית נהדרת ושלמה.
אותו הדבר לגבי אגרטל – התהליך עשוי להתחיל בדמיון של צורה, ובסופו של דבר אנו מוודאים שהוא מתאים באופן מושלם לכל סוגי הפרחים."

האם ניסית ליצור גם עם חומר שאינו זכוכית?
״כן, במהלך הסגר האחרון של הקורונה, כשהייתי רחוקה מהסטודיו שלי בוונציה, מצאתי את עצמי בכפר קטן בשוויץ, מוקפת בהרים ויערות, והרגשתי דחף עז ליצור בעץ. אגמים ופסגות התחילו להופיע ברישומים שלי, ופגישה עם נגר נפלא בשם סטפן הפכה את הרעיון למציאות. תהליך העבודה עם סטפן היה קסום – למדתי על סוגים שונים של עצים, על חיתוך והרכבה, וצפיתי בו בעבודתו – חוויה שהייתה למידה משמעותית עבורי.
כך נולדו הלוחות מסדרת LAI, שמשמעות שמם ברומאנש היא "אגמים", והצורות האורגניות שלהם משקפות את האגמים ההרריים של אזור אנגדין. המגשים מעץ אגוז ושולחנות ISOLA, שגם הם חלק מהתהליך הזה, נוצרו בהשראת הטבע, בצורות אורגניות לא-סימטריות שמשדרות זרימה, פשטות, הרמוניה ושקט."

העבודות של רוזי משקפות איזון עדין בין מסורת לקדמה, תוך שמירה על דיוק עוצר נשימה.
״זה כמו מופע ריקוד בלט עם כוריאוגרפיה שקיימת כבר מאות שנים.״ – מרי רוז קהאן.
צילום תמונה עליונה: אנריקו פיורזה
הצילומים בכתבה, מתוך סרט וידאו, ביצירת צ'זארה טופולו והאחים טופולו.
אינסטגרם: https://www.instagram.com/yaliglass/