מעטפות ראש הן לא מראה נפוץ בימינו, אבל הן ללא ספק תרגיל מבריק לפתיחת לימודי עיצוב הפנים במחלקה ב-HIT. שאלות של פנים וחוץ, כמו גם הצורך לביטוי עצמי לעומת הצורך להתגונן מפני העולם, מצאו את דרכם לכל אחד מהעיצובים המרגשים שהוצגו בתערוכת "מתחילים מהראש#".
שני זיסקינד, עיצוב פנים
שמעון פרומנסקי, עיצוב פנים
מתחילים מהראש#, תערוכה ראשונה לתלמידי שנה א' במחלקה לעיצוב פנים של HIT, מציגה את תוצרי תרגיל "מעטפת הראש" איתו פתחו את הסמסטר. מטרת התרגיל- והסמסטר הראשון באופן כללי- היא לתת לסטודנטים ולסטודנטיות להתבטא ככל העולה על רוחם, ולעודד אותם לביטוי חופשי, קיצוני, אמנותי ואקספרסיבי לפני שמתחילים להתמקד בעיצוב פנים ובתכנון של ממש.
תרגיל מעטפת הראש הוא התרגיל הפותח מזה מספר שנים, והתוצרים השנה מצטרפים למסורת מתמשכת של תערוכות בנושא. הסטודנטים והסטודנטיות הופקדו על הקמת התערוכה ועל הפקת ערב הפתיחה. בתחילת התהליך, הם התחלקו לקבוצות קטנות וכל קבוצה התבקשה להציע תמה או קונספט לפיו תעוצב התערוכה. התמה שנבחרה הייתה ״חשיפה״, שהייתה הקו המנחה בעיצוב חללי הגלריה ובהפקת אירוע הפתיחה. התוצרים הוצבו בשני חללים צמודים על קו הרחוב, כאשר בחלל אחד הוצבו עבודות בעלות גוון מונוכרומטי ובחלל האחר הוצגו עבודות צבעוניות. ברקע הוקרנו צילומי וידאו של מעטפות הראש השונות.
האווירה בערב הפתיחה הייתה חגיגית ונרגשת. הסטודנטים/יות הסתובבו בעיניים בורקות בלווית חברים, הורים, קרובי משפחה ומרצים שהסתובבו ובחנו את העבודות היפהפיות והמעניינות. לכל עבודה הוצמד טקסט עם שם הסטודנט/ית והמרצה המלווה, לצד הסבר על הנושא לו הוקדשה העבודה. לאחר הדלקת החנוכייה (התערוכה נפתחה עם תחילת חג החנוכה), ראש המחלקה נשא נאום קצר בו שיבח את היצירות וציין כי הסטודנטים והסטודנטיות צפויים להגיע להישגים רבים נוספים במהלך השנים הבאות של לימודיהם.
שני זיסקינד. מנחים: מאיה טופול ודניאל נחמיאס
מעטפת הראש שלי עוסקת בהסתרה ותעתוע. המילון העברי מגדיר את המילה תעתוע כאשליה והטעיה. לא פעם, אנחנו נמצאים בסיטואציות בהן אנו קובעים את עמדתנו באופן שלא בהכרח משקף את האמת הפנימית. המודל שיצרתי מייצג את הניגודיות בין האני הפנימי והחיצוני שלי.
מאי תורג׳מן. מנחים: מאיה טופול ודניאל נחמיאס
אומרים שצרות באות בצרורות. לפני כשנתיים עברתי רצף של מקרים לא פשוטים שהובילו אותי למצב נפשי ופיזי לא קל. הגוף שלנו מדבר יחד עם הנפש ושלי התמלא כולו בפצעים שגרמו לי לגרד ולשרוט את העור. מצאתי את עצמי מתפללת, מבקשת ובעיקר כותבת דברים שיתנו לי אפשרות להאמין שהתקופה הזאת תעבור. בעבודה שלי החלטתי להתמקד בתפילה ובכתיבה שהיוו את מקור הכוח שלי ושהיו חלק בלתי נפרד מהתמודדות זו.
גל דניאל. מנחים: אפרת לוי וארז נאבי פנה
העבודה שלי מדברת על דפוס חשיבה הרסני שמשתלט ומביא לחסימה, בצורות ורמות שונות. המחשבות יוצאות מתוך גלגל שיניים שממחיש את סערת הרגשות שהן מביאות איתן, ואת הרעש שסוגר עלי.
יובל כהן. מנחים: נעמה אגסי וגל גאון
בפרויקט זה בחרתי לחקור מדוע אני נפגעת במהירות. גליתי שכגודל מסירותי, כך גודל ציפיותיי ואכזבותיי. דרכי מתחילה בהסרת מעטפת הציפיות.
עדי מתן. מנחים: מאיה טופול ודניאל נחמיאס
טוב לי הלבד שלי. לפעמים. כשאדם נמצא לבד הוא או היא מגלים דברים בלתי שגרתיים על עצמם. העיסוק הוא בעצמך, בהחלטות שלך. בשאלות אודות מי את/ה ביחס לעולם הגדול, ביחס לטבע. בהתכנסות לעולם הפנימי, הדברים מקבלים פרופורציות. התחושות והמחשבות ממלאות את ה"לבד" בכל מיני צבעים, כמו ספוג. הפסים הטופוגרפיים מסביב מסמלים את עולם הטבע, שבלעדיו הספוג היה נופל.
אלה גל-נור. מנחים: גל גאון ונעמה אגסי
מעטפת הראש שלי עוסקת בטיפול והתמודדות עם אובדן של אנשים אחרים, והאופן בו זה משפיע עליי. חלק עיקרי בעבודה הוא המעבר בין הטיפול בשבר לשבר הפנימי שלי כתוצאה מהחשיפה לכאב של האחר.
ניצן אוחיון. מנחים: אפרת לוי, ארז נבי פנה
העבודה שלי עוסקת בחשיבה הכפייתית שלא נותנת שקט, לפעמים עד כדי מצב של מיגרנה. רעש צורם, שנדמה שרק אני שומעת ואולי אפילו מדמיינת, בעודי מנסה לפתח מגננה מהמראות והקולות שבחוץ.
נעמה גרין. מנחים: גל גאון ונעמה אגסי
הרעיון מאחורי העבודה שלי הוא התמודדות מודעת עם חששות וקשיים שמעסיקים אותנו. השאיפה היא חיזוק היכולות והתכונות החזקות שאנו מפחדים להוציא החוצה, ופתירת הקונפליקט שבין שני הקצוות השונים.
בתהליך העבודה הסטודנטים והסטודנטיות נחשפו לחקירות חומריות מגוונות, למדו כיצד לפתח רעיון ואובייקט, ובמיוחד איך לעבור מהדו-מימד אל התלת-מימד. ההתמקדות בחלל הקטן והאינטימי של מעטפת הראש הובילה לתוצרים שונים ומגוונים. הפרויקט הוביל לתהליך שיש בו חקר עצמי, חיבור לחוויה פנימית עוצמתית וביטוי של כל זה דרך התוצר התלת-מימדי. הסטודנטים והסטודנטיות "קפצו למים", היישר אל תהליך שהתוצר הסופי שלו אינו ידוע ומצריך ראש פתוח והתנסות מרובה.
המעבר משרטוט דו-מימדי לתלת-מימד היה מרתק, ודרש שימוש במנעד של מיומנויות: חשיבה מקדימה בתכנון המודל כך שישקף את הרעיון מאחוריו, יחס לקנה מידה והתאמת חומרים. היה בזה שילוב של מורכבות ועניין, כאשר האתגרים העלו מחשבות ושאלות רבות. בסופו של התהליך ובמבט לאחור, התחושה הרווחת היא הנאה מתהליך העבודה ומהמוצגים שנוצרו. נדמה שהתוצאות מצליחות להעביר את המסרים המקוריים.
שם התערוכה: מתחילים מהראש#
אוצר/ת: גל גאון ונעמה אגסי.
שם המוזיאון/גלריה: גלריית רביעיית פלורנטין
כתובת: רחוב המעון 5, תל אביב יפו
ימי ושעות פעילות: בימים א׳-ה׳ בין השעות 17:00-21:00
תאריך פתיחה: 14.12.17
תאריך נעילה: 22.12.17
כניסה חופשית
[/column]