
אבנר אדן, עיצוב תקשורת חזותית
[/column] [column]לימודי העיצוב במכון הטכנולוגי חולון מתקיימים לרוב מתחת לאור הפלורסנטים: בכיתות הלימוד או בסדנת העבודה. באמצע נובמבר הסטודנטים והסטודנטיות מהמחלקות לעיצוב תעשייתי ועיצוב פנים משנים א' – ד' הניחו בצד את המסורים ואת מדפסות התלת־מימד, איחדו כוחות והתכנסו ליום עבודה משותף בנושא עיצוב מחאתי. לאחר חמישה שבועות ממושכים במהלכם לא התקיימו לימודים במכללות המתוקצבות בשל שביתת הסגל הבכיר, החליטו הסטודנטים ליזום האקתון במטרה למצוא פתרונות יצירתיים שיובילו לסיום השביתה.
מתן ולרשטיין, סטודנט שנה ג' במחלקה לעיצוב תעשייתי: "שביתת הסגל הבכיר לוותה בתחושה קשה ובתסכול רב מצידנו, הסטודנטים. נקלענו למצב בו רק חלק מהקורסים מתקיימים כרגיל, מה שהוביל לפער בין הכיתות בחומר הנלמד. כסטודנטים במחלקה לעיצוב תעשייתי, הרגשנו שקולנו לא נשמע והיה לנו ברור שעל מנת להוביל לשינוי – עלינו להשתמש בכל הכלים העומדים לרשותנו. הרעיון המרכזי היה לגייס את כל הסטודנטים מהפקולטה לעיצוב ליום מרוכז שיוקדש להכנת תוצרים מחאתיים רלוונטים, במטרה להעלות את המודעות לשביתה ולהפעיל לחץ על מקבלי ההחלטות. בחרנו שם למחאה: 'אנחנו האקדמיה'. עשינו זאת מתוך הבנה שהסטודנטים הם המהות של האקדמיה ושבלעדינו היא פשוט לא תתקיים. יצרנו לוגו ושפה גרפית לאירוע, קבענו לוחות זמנים והפצנו את הידיעה אודות ההאקתון לכל המחלקות בפקולטה".
[caption id="attachment_11233" align="aligncenter" width="750"]

עבודות הסטודנטים מתוך ההאקתון:
[playlist type="video" ids="9351,11237,11234,11236,11235"]לאחר ארוחת בוקר משותפת, נפתח ההאקתון בהרצאות שהועברו על־ידי המרצים רועי שכנאי ודוד סוסנובסקי, סביב השאלה: ״כיצד מעצבים מחאה ב־2018?"
רועי שכנאי, מרצה במחלקה לעיצוב תעשייתי ובמחלקה לתקשורת חזותית: ״סטודנטים תמיד לקחו חלק פעיל במחאות, וגם עכשיו, דרך תהליך יצירתי, אנו רואים הזדמנות למחאה יצירתית, ביקורתית וחשובה. לרוב האנשים אין פנאי או עניין להעמיק במסר, ובטח שלא לקרוא טקסטים. לפעולה, דימוי או סרטון יש השפעה חזקה ומיידית שעשויה לחדור את חומת האדישות הכללית".
"פעולה שמתחילה מהסטודנטים והסטודנטיות ולא מההנהלה או מהמרצים היא הזדמנות נהדרת להבין את האווירה הייחודית שיש במחלקה לעיצוב תעשייתי. צומחים פה מנהיגים ומנהיגות טבעיים עם נטייה למעורבות חברתית. התפקידים שמחכים מחוץ לאקדמיה כוללים גם אתגרים של הובלה לשינוי, והתרגשתי מאד לראות את השינוי מול עיניי בסדנא המלאה באנשים טובים״.

דוד סוסנובסקי, מרצה במחלקה לעיצוב תעשייתי: ״מעשי עיצוב מחאתיים, כאלו שמבטאים ביקורת או אי־הסכמה, יהיו בדרך כלל דו־מימדיים. כך ניתן לעבוד בצורה חופשית יותר עם דימוי ולהעביר דרכו מסר. כאשר דימוי מקבל נפח ותלת מימד משימת העברת המסר הופכת להיות מורכבת יותר. האם מדובר בפסל? אמנות מחאתית? מעשה עיצוב מחאתי? באיזה אובייקט נבחר ואיך נטען אותו בתוכן מחאתי?"
"קל יותר ליצור סמלי מחאה באמצעים גרפיים, וקשה יותר להפוך אובייקט פיזי לסמל, מאחר ונוצר מתח בין תפקודו המקורי של האובייקט לבין המחאה שננסה לייצג דרכו. מסיבה זו לא נמצא הרבה דוגמאות למחאה בעיצוב תעשייתי. יחד עם זאת, כמעצבים ויוצרים עלינו לשאול את עצמנו מה עמדתנו לגבי נושאים ותופעות הקורות סביבנו ולהגיב אליהן. תגובות אלה יוצרות את התרבות שתועבר לדורות הבאים״.
[caption id="attachment_11231" align="aligncenter" width="750"]

עם תום ההרצאות התחלקו הסטודנטים והסטודנטיות לצוותי עבודה ויצרו עבודות עיצוב במגוון פורמטים: כרזות, וידאו, מיצבים ועוד. התוצרים היו מפתיעים ומעניינים, ואחד הסרטונים אף עלה לעמוד הפייסבוק של "הצינור" שם צבר מעל ל־25,000 צפיות.
שי כרמל, סטודנטית שנה ג' במחלקה לעיצוב תעשייתי: "לאחר שהתחלקנו לצוותי העבודה, ישבנו לסיעור מוחות והעלנו רעיונות מקוריים ויצירתיים. רצינו להעלות את מודעות הציבור לשביתה ולהציג את ההשפעות שלה במרחב הציבורי. החלטנו לנסוע למקומות מרכזיים בתל אביב ולהקים בהם מיצבים שהורכבו מכסאות סטודנט מסודרים כמו בכיתה ולוח מחיק עליו נכתבו נתונים המציגים את השלכות השביתה. מחלוקת הפליירים ושיחות הסברה שניהלנו עם עוברים ושבים, נוכחנו לגלות שהציבור כלל לא היה מודע לשביתה היות והיא כמעט שלא סוקרה בתקשורת".
[caption id="attachment_11230" align="aligncenter" width="750"]

באותו הערב פורסמה בגופי התקשורת הודעה מפתיעה על סיום השביתה ולכן רק חלק מהפרויקטים ראו אור. נקווה שבשנים הקרובות לא יהיה צורך לשלוף את שאר הפרויקטים מהמגירה בשביל מחאות נוספות בזירה האקדמית. כך או כך, יום העבודה יוצא הדופן ושיתוף הפעולה בין המחלקות היו מהנים, ומי יודע – אולי להתארגנות שלנו הייתה השפעה מיידית בשטח.
ראשי הקבוצות: דניאל חיו והראל גל, דנה נולמן ונדב כהן, רון קונפורטס ושחר ירושלמי, מתן ולרשטיין וענבל אדלר, איל פומרנץ ויעל יששכרוב, מאיה כהן ויובל ינקוביץ׳, מנדל אחואלס וגיא גבע, אסתי ונועה חסיד, עומר שטרית ואלה גל נור.
ליצירת קשר: אבנר אדן
[/column]