עכשיו קוראים
נונה ונונו: מיזם דיגיטלי לסיפורי ילדים

נונה ונונו: מיזם דיגיטלי לסיפורי ילדים

"נונה ונונו" הינו מיזם חברתי דיגיטלי לסיפורי ילדים, שצמח מתוך רצון לתת מענה חדשני להעברת סיפור ויצירת קשר בימי הקורונה. שרון לשם, כרמל רענני ושיר שחף, הקימו את המיזם כאמצעי לקירוב בין סבים וסבתות לנכדים בתקופה מאתגרת זו.

מערכת כולעיצוב

ספרו לנו קצת על עצמכן.

שרון לשם (29), כרמל רענני (28) ושיר שחף (24), מפיקות ויוצרות קולנוע ותוכן בתחילת דרכן. שרון בוגרת החוג לקולנוע במכללת ספיר והשנה תציג בפסטיבל "קולנוע דרום" את הסרט הקצר הראשון שביימה וכתבה, ״אלמה״. כרמל ושיר הן בוגרות מסלול תסריטאות באוניברסיטת תל אביב ועובדות כרגע על פיתוח פרויקטים חדשים בתחום.

שיר שחף, שרון לשם וכרמל רענני (מימין לשמאל)

מהו המיזם ״נונה ונונו״?

"נונה ונונו" הינו מיזם חברתי דיגיטלי לסיפורי ילדים. בעיצומה של תקופת הריחוק החברתי וההסגר שכפתה עלינו מגפת הקורונה, ניסינו לחשוב מה נוכל לעשות כיוצרות כדי להשפיע על המצב. הצורך הראשון שעלה בדעתנו הוא הבדידות שחווה אוכלוסיית הגיל השלישי בימים אלו. המיזם נוצר כאמצעי לקירוב בין סבים וסבתות והנכדים, מתוך רצון לתת מענה דיגיטלי חדשני להעברת סיפור ויצירת קשר. עבדנו יחד עם כאחד עשר סבים וסבתות שכתבו סיפורים קצרים ומקוריים עבור המיזם. כל סיפור אויר והולחן על ידי צוות של כשלושים אמנים/ות צעירים/ות. יחד הקמנו עמוד יוטיוב בו הסיפורים עלו מדי יום שישי, כדי לשמר את תחושת המשפחתיות ולהפיץ את היצירה של המתנדבים/ות.

סקיצה מתוך הסיפור "הסוד של סבתא טלי". איור: ישראל ספרא

כיצד נראה תהליך העבודה שלכן?

כרמל ושרון הגו את הרעיון והחלו ליצור קשר עם סבתות וסבים שונים אשר יהיו מעוניינים לקחת חלק. תחילה ניסינו לגבש החלטה לגבי התוכן של הסיפורים והאם לנסות לשאוף לאחידות מסוימת (לדוגמא סיפור קצר או שיר) אך מהר מאוד החלטנו לתת לכל משתתף/ת לספר את הסיפור שלו/ה בהגבלת זמן של עד שתי דקות, ועזרנו לערוך את הסיפורים במידת הצורך. המשתתפים/ות הקליטו לנו את הסיפור באמצעות הוואטסאפ. התחלנו לגייס מאיירים/ות ומלחינים/ות שירצו להתנדב והופתענו מאוד מההיענות הרבה. המון אמנים/ות צעירים/ות מצאו עצמם ללא עבודה בגלל התקופה המורכבת והמיזם נתן לכולנו תחושת עשייה וסיפוק. כשהגענו לחמישה סיפורים, שיר הצטרפה לניהול המיזם והחלטנו להמשיך ולהגדיל את מאגר הסיפורים. לכל סיפור היה דד ליין אחר, המאיירים/ות העבירו לנו סקיצות באופן שוטף, אך הייתה יד חופשית בעשייה לכל מאייר/ת ומלחין/ה.

יעל סגל בר נתן, מצוות המאיירים של הפרויקט

באילו קשיים נתקלתן וכיצד התמודדתן איתם?

לאור המצב תהליך העבודה התנהל בשלט רחוק, ונאלצנו ללמוד כיצד לעבוד בתנאים חדשים. לא פגשנו מעולם את הסבתות והסבים שהשתתפו בפרויקט, ובכל זאת היינו צריכות לתת להם תחושת ביטחון בכתיבת הסיפור כיוון שחלקם לא כתבו מעולם. היו גם תקלות טכניות, ומידי פעם הסבים וסבתות נעזרו בנכדים/ות כדי להקליט את הסיפורים בנייד. הייתה היענות מרשימה מאוד מצד המתנדבים/ות אך גם אותם כאמור לא פגשנו, נאלצנו לבנות אמון ולייצר קשרים חדשים מרחוק.

הספר הדיגיטלי מוכן ויוצא לעולם. מה התגובות?

התגובות היו חיוביות ומרגשות מאוד. המשתתפים/ות ומשפחותיהם ראו את התוצר הסופי רק כשהעמוד עלה לאוויר וההתרגשות הייתה גדולה. בעיקר הופתענו מהיקף וכמות המתנדבים שגייסנו בתקופה כה קצרה. הסיפורים עצמם מתאימים לילדים/ות אבל גם חברות/ים ואמניות/ים בגילנו מצאו את הספר רלוונטי ומעניין.

איור מתוך הסיפור "כוחו של חיבוק". איור: סנדי אלטון

האם וכיצד איור חזותי בכלל ואיור בפרט משפיעים כיום על החברה, לדעתכן?

אנחנו מאמינות שכל סגנונות האמנות הם אמצעי להשפיע על החברה. יצאנו לדרך מתוך מחשבה ורצון עז להשפיע באופן חיובי על התקופה המבלבלת שאנחנו חוות כרגע דרך היצירה והאמצעים שבידנו. עיצוב חזותי הוא אמצעי להשפיע על העולם ולהפוך אותו למקום יפה יותר, אסתטי ולייצר עולם שטוב יותר ונעים לחיות בו. האיורים משקפים את ראיית העולם של כל אחד מהמאיירים/ות וזה גם הייחוד של הפרויקט, כל הסיפורים שונים ומביעים הסתכלות אחרת על בני אדם, דמויות ופרספקטיבות שונות.

ספרו לנו על כמה מהפרויקטים הנוספים שלכן.

כרמל עסקה בעבר בפרויקטים חברתיים במסגרת גלריה לאמנות ביפו שניהלה, שרון סיימה השנה את העבודה על הסרט הקצר הראשון שביימה וכתבה ושיר עובדת על פיתוח תסריט לסדרה.

איפה אתן רואות את עצמכן בעוד עשר שנים מהיום?

שלושתנו רוצות להמשיך לייצר תוכן ולעסוק בקולנוע באופן כזה או אחר. כל אחת מתמקדת בתחום אחר: שרון מקווה להקים חברת הפקות, כרמל מכוונת לקולנוע עלילתי ושיר מכוונת לכתיבת סדרות עלילתיות לטלוויזיה.

איור מתוך הסיפור "הדולפינים הוורודים". איור: איתי ברן

מסר לסיום לסטודנטים/ות לעיצוב?

לכולנו הייתה חוויה משמעותית בתקופת הלימודים ואם יש משהו שלמדנו הוא על כוחה של עשייה משותפת. זו תקופה מסקרנת בה לרשתות החברתיות יש כוח עצום שמאפשר ליצור שיתופי פעולה יצירתיים ולעבוד עם א/נשים מכל הארץ והעולם ובכל תחום. תמיד נמליץ לא לפחד, להרים את הכפפה ולפנות לא/נשים שאתם מעריכים. בהצלחה!

משתתפים בפרויקט:

כתיבה והקראה: שוש אביטל, פזית דניאל, אורית הראל, סמדר שיר, מוטי קידר, אליעז סלונים, תמר כהן, אילנה שטיאט, טלי רוזין, מיכל חזון, ניצה גבריאל.

איור: דניאל שפייזר, אנה בלנקי, נתי יקותיאל, רון סלימי, מוטי קידר, תמר חצרוני, איתי ברן, אלכס ברנשטיין, סנדי אלטון, ישראל ספרא, סופי נגה עדן, יעל סגל בר נתן, חן משה.

לחן ועיצוב סאונד: אפיק מועלם, יובל קדוש, אוריאל וגנר, נעם סקידל, גלית ושדי, דן בן חיים, איתי אורן, גל מאסטרו, תום יהודה, איתי שניידר, אלון סלע, ליאב ביטון, עמית טל, אדווה חיון.

התגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

כתובת המייל שלך לא תפורסם.