עכשיו קוראים
ספריית החומרים

ספריית החומרים

[column]

ספריית החומרים ע"ש אהרון פיינר עדן במוזיאון העיצוב חולון אשר ממוקמת במתחם המדיטק, מאפשרת הצצה לעולם החומר, לפיתוחים ולחידושים החמים בתחום. הספרייה מציעה למבקר בה למתוח את גבולות הידע בעולם אינסופי של חומרים. קיבלנו הצצה לחימר מתכתי, לנייר מסיב מיוחד מיפן ולעץ גמיש.

אביה מאיר, עיצוב פנים

[/column] [column]

הספרייה הוקמה בשנת 2008 בתמיכת עיריית חולון ומשרד התמ"ת (משרד התעשייה המסחר והתעסוקה) במטרה לעשות סדר במידע אודות חומרים שונים לקהל היוצר. לספרייה אוסף של כ-1000 חומרי גלם מהארץ והעולם, וניתנת האפשרות למבקר לגעת, לחוש ולהרגיש כיצד מתנהג החומר. הספרייה יוצרת מרחב השראה לחומרים ולתהליכי עבודה מגוונים. כל חומר המוצג בספרייה מקוטלג על פי מאפיינים טכניים וצורניים ובכך מאפשרים לקהל הרחב להיחשף למאגר הידע של הספרייה כמו כן ישנו הסבר על תכונות ושימושי החומר וכמובן קישור ליצרנים ולספקים רלוונטיים. מאגר המידע הוא כלי עבודה שימושי ומאפשר גישה חופשית לכול.

[caption id="attachment_6380" align="aligncenter" width="745"] קערת הגשה העשויה מחימר מתכתי מתוך אוסף הספרייה. צילום: ספריית החומרים ע"ש אהרון פיינר עדן[/caption]

במסגרת תערוכה קודמת שהוצגה במוזיאון העיצוב – "המרווח שבין לבין" של סטודיו "ננדו" היפני, הגיעו לספרייה שני חומרים חדשים מיפן. חומר אחד הוא פיתוח של חברת "מיצובישי", זהו חימר מתכתי העשוי חלקיקים מיקרוסקופיים של כסף טהור משולבים יחד עם מים וחומר מקשר טבעי. לאחר שריפת האובייקט הוא הופך מאובייקט העשוי חימר רגיל לאובייקט העשוי כסף. חומר זה אינו רעיל וניתן לשימוש במגוון רחב של מוצרים כמו תכשיטים, כלי בית, מכשירים רפואיים ועוד.

[caption id="attachment_6382" align="aligncenter" width="745"] נייר לשימור של חברת "Paper Nao" מיפן מתוך אוסף ספריית החומרים. צילום: ספריית החומרים ע"ש אהרון פיינר עדן[/caption]

החומר השני הוא נייר לשימור המשמש לרסטורציה של עבודות אומנות, מסמכים, תעודות וכו'. החברה המייצרת את הנייר נקראת "Paper Nao". החברה מייצרת נייר בעבודת יד ובעבודת מכונה תהליכי הייצור והחומרים מהם עשוי הנייר לשימור פותחו במיוחד עבור תהליך השימור. הנייר עשוי משלושה סוגי סיבים שהעיקרי בהם הוא סיב הקוזו "Kozo" המיוצר במחוז Kochi אשר נמצא ביפן. מקור הסיבים מעץ התות ולהם שתי תכונות עיקריות, אורך הסיבים והברק שלהם. דרך סיפורם של שני חומרים אלו ניתן לראות את גיוון החומרים המוצג בספרייה. האחד מפותח ומיוצר על ידי תאגיד עולמי ענק והשני על ידי בית מלאכה המנסה לשמר מסורת עתיקה של שימור נייר.

[caption id="attachment_6381" align="aligncenter" width="745"] יריעות עץ חתוכות בלייזר מתוך אוסף הספרייה . קרדיט צילום ספריית החומרים ע" אהרון פיינר עדן[/caption]

חומר נוסף המוצג בספריה הנקרא "Ligneah" הוא למעשה סידרה של משטחי עץ גמישים המנסים להעביר דימויים וטקסטורות של עור ועץ. כל משטח מורכב משתי שכבות דקות של עץ ובד המחוברות יחד באמצעות דבק מיוחד וידידותי לסביבה. על מנת שיריעות העץ יהיו גמישות הן עוברות תהליך של חריטה באמצעות לייזר. המשטחים הם חסני אש וניתנים ליישום במגוון רחב של מוצרים כמו אביזרי אופנה וחיפויים פנימיים.

לאחרונה נפתחה במוזיאון העיצוב תערוכת "מבט-על". כחלק מהתערוכה אצר והפיק צוות הספרייה את התערוכה "בדיקת ראייה". זהו מסע דרך שלושה מוקדי ראייה: מיקוד, צבע ומרחק תוך הצגת פרשנויות עיצוביות, חומריות וטכנולוגיות לאתגרי ראייה מסוגים שונים. התערוכה מאפשרת ליצרנים מהארץ ומחו"ל לחקור את תחום הראייה כמו למשל חברת "הלפרין" העוסקים בדפוס דיגיטלי ומייצרים "עדשה לנטיקולרית", זוהי עדשה שקופה אשר בנויה מעדשות צילינדריות במבנה של שורות. כאשר מצמידים את העדשה ודימוי דו ממדי נוצר מראה תלת ממדי.

[caption id="attachment_6378" align="aligncenter" width="745"] תמונות חלל ספרייה. צילום: לין קוניו[/caption]

פרויקט אחר מתקיים במסגרת שיתוף פעולה בין הספרייה לבין המכון הטכנולוגי חולון HIT, המעניקים מלגה במסגרת "מלגת מעורבות חברתית" לסטודנטים אשר מחויבים ל-25 שעות פעילות לקהילה. במסגרת שיתוף הפעולה בשנה שעברה, התנדבו שלוש סטודנטיות מהמחלקה לעיצוב תעשייתי: מאי הלוי, שקד הלוי ודורית תותיאן. במסגרת המלגה הן ערכו מיפוי של בתי עסק באזור התעשייה חולון, העוסקים בטכנולוגיות ובחומרים היכולים לעזור לסטודנטים במהלך לימודיהם ולקהל המקצועי המגיע לספרייה. הסטודנטיות ריכזו מידע, צילמו, אספו דוגמאות של חומרים מבתי העסק לקראת כניסה למאגר הפיסי והמקוון של הספרייה. גם השנה תוכנית ההתנדבות ממשיכה וסטודנטים הזכאים למלגה מוזמנים לפנות לרכזת מלגות של המכון הטכנולוגי חולון.

[caption id="attachment_6383" align="aligncenter" width="745"] תמונות חלל ספרייה. צילום: לין קוניו[/caption]

ביקור בספריית החומרים מאפשר לא רק חשיפה מרגשת לעשרות חומרים אלא גם הכרה עם תהליכי עבודה המאפשרים יישום גם בחומרים אחרים. אפרת ברק, מ"מ מנהלת ספריית החומרים מסכמת: "הרעיון של הספרייה הוא ליצור מקום המהווה גשר בין עולם התעשייה, יצרנים וספקים של חומרים שונים לבין קהל היעד – מעצבים מתחומים שונים כמו מעצבים תעשייתיים, מעצבי פנים, צורפים, אדריכלים ועוד. אבל לא רק להם, אלא גם לאנשים סקרנים הרוצים לגלות עולם חדש ומעניין של חומרים".

שעות פתיחה ספריית החומרים:

יום ב'- 10-16
יום ג', ה', ש' – 10-18
יום ו' – 10-14
יום א, ד' – סגור

ביקור (ליחידים) בחלל ההשראה והתצוגה של הספרייה כרוך בתשלום סמלי.
ניתן לרכוש כרטיס בקופות המדיטק במקום. יש הנחה לסטודנטים בהצגת תעודת סטודנט.
קבוצות המעוניינות להגיע לביקור בספריית החומרים, מתבקשות לעשות זאת בתיאום מראש:

במייל: sales@dmh.org.il
בטלפון: 03-5021551

[/column]
התגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

כתובת המייל שלך לא תפורסם.