
"העמידות המצמררת של דיו על נייר: היכולת שלה לשרוד לאורך מאות שנים, ולהנציח לא רק מידע, אלא טקסטורות של תחושה ודמיון.." ספר חדש בספרייה מביא מבחר מרתק של ספרי סקיצות, פרי עטם של מגלי-ארצות מימים עברו.
ספיר לויטיקוס, תקשורת חזותית
[/column] [column]"העמידות המצמררת של דיו על נייר: היכולת שלה לשרוד לאורך מאות שנים, ולהנציח לא רק מידע, אלא טקסטורות של תחושה ודמיון…" (עמ' 9)
כמעצבים, אנחנו רגילים להסתובב עם ספר סקיצות בתיק ולצייר את העולם כפי שאנחנו רואים אותו. אנחנו מחפשים דברים יפים שתופסים לנו את העין וצורבים אותם בזיכרון שלנו ובספר הסקיצות, כך שביום מן הימים נוכל להסתכל בו ולהשתמש במידע שצברנו ובחוויות שחווינו.
[caption id="attachment_9615" align="aligncenter" width="750"]
הספר Explorers’ Sketchbooks ("ספרי סקיצות של מגלי-ארצות") מזמין אותנו להציץ בלא פחות מ-70 ספרי סקיצות של מגלי-ארצות שונים, מתקופות שונות. מאחורי כל סקיצה יש סיפור א הרפתקה, וכל שרבוט לוקח אותנו אל תוך חייהם של אותם חוקרים, אל תחומי העניין שלהם והדרך בה בחרו לתעד הכל.
[caption id="attachment_9614" align="aligncenter" width="750"]
אחד הסיפורים הוא זה של יאן ברנדס (Jan Brandes, עמ' 62), איש כמורה ומגלה-ארצות הולנדי מהמאה ה-18. לאחר מות אישתו, ברנדס ובנו יצאו למסע ממושך במהלכו הגיעו למקומות שונים בעולם. הסקיצות שמופיעות במחברותיו הן צורה מעניינת של תיעוד: הן לוכדות רגעים שונים מחייו האישיים ומאירועים מיוחדים בהם היה נוכח, כמו בעת ששהה בסרי לנקה והיה עד לדרמת הצייד של פילים בג'ונגל. ברנדס מאוד התעניין בבוטניקה ובבעלי-חיים. הוא נהג לצייר בצבעי מים ואהב לדייק בפרטים הקטנים, כך שציוריו נוטים להיות מדויקים ומלאי צבע.
[caption id="attachment_9613" align="aligncenter" width="750"]
סיפור מעניין נוסף הוא סיפורה של מריה סיביליה מריאן (Maria Sibylla Merian)(עמ' 178), שכבר בגיל 13 אספה כל זחל-משי וכל פקעת שהיו בהישג ידה, כדי לשרטט ולעקוב אחר שלבי שינוי הצורה שלהם. באירופה של המאה ה-17, התקופה בה חיה מריאן, אמונות תפלות היו עניין רווח ומפעם לפעם היו גם מעלים "מכשפות" על המוקד. רבים סביבה האמינו שחרקים הם שרצים של השטן ונמנעו מלהתקרב אליהם, מה שהפך את התעניינותה של מריאן הצעירה ליוצאת דופן במיוחד. היא נהגה לצייר חרקים, וחיות בכלל, תוך כדי תנועה ופעולה, ולא כדוממים. כיום ציוריה מאוד נחשבים ומבוקשים.
[caption id="attachment_9616" align="aligncenter" width="750"]
"חקירה הולכת מעבר לחומר. היא לא רק מובילה לתגליות חדשות, אלא יוצרת דרכי מחשבה חדשות…" (עמ' 281).
בהמשך מופיע סיפורו של ג'ורג' לואו (George Lowe, עמ' 164), מטפס הרים וצלם ניו-זילנדי מהמאה ה20. את חברו למשלחות הטיפוס אדמונד הילארי (Edmund Hillary) הכיר לאחר מלחמת העולם השנייה, כשעבדו יחד בהרי האלפים הדרומיים. בשנת 1953, הם היו חלק ממשלחת הטיפוס הראשונה (המתועדת) שהגיעה לפסגתו של הר אוורסט, ההר הגבוה בעולם. במהלך מסעותיו, לואו היה כותב מכתבים לבני משפחתו שנהגו לשמור אותם בתוך "יומן מסע": מעין ספר סקיצות של זיכרונות, מלא ברגעים קטנים ואירועים משמעותיים. הכתיבה נועדה לשמר את הסיפורים של לואו, על כל מקרה בו הוא וחברו לא ישרדו את המסע המסוכן. יומן המסע שלו מלא בתמונות שצילם ושרטוטים של המסלולים אותם חקר.
[caption id="attachment_9617" align="aligncenter" width="750"]
וכך זה ממשיך עוד ועוד (עוד 67 סיפורים ליתר דיוק). כל סקיצה של כל מגלה-ארצות עשויה בטכניקה שונה, שמושפעת גם מהתקופות השונות בהן חיו ופעלו. חלק מהסקיצות צבעוניות וחלקן נרשמו בעיפרון, חלקן אוסף של תמונות וחלקן רק איורים. מאחורי כל מחברת סקיצות כזו יש סיפור חיים שלם, וללא ספק- הן עושות חשק לצאת החוצה ולחקור את העולם.
Explorers’ Sketchbooks: The art of Discovery and Adventure
Huw Lewis-Jones; Kari Herbert
London: Thames & Hudson Ltd.
2016
בספריית המכון הטכנולוגי חולון
766:910.4 EXP