עכשיו קוראים
ספר סקיצות: אורנה לאלו

ספר סקיצות: אורנה לאלו

אורנה לאלו היא אמנית רב-תחומית, בעברה בעלת חברה לייצור תכשיטים מפוליאסטר, ולאחרונה סיימה תואר שני בעיצוב משולב במכון הטכנולוגי חולון. באורח פלא כל דבר שהיא נוגעת בו הופך ליצירת אמנות, והסקיצות שלה מקבלות חיים משלהן.

שיר בדיחי, עיצוב פנים
עבודת "השדה" צילום: יותם חיימוביץ.

ספרי לנו קצת על עצמך.

"אני ילידת 1960. למדתי אמנות בקלישר ובמדרשה ועיצוב אופנה בשנקר. אחרי הלימודים עסקתי בתחום העיצוב המסחרי. בניתי מותג שעסק בעיצוב, בייצור ובשיווק של אקססוריז ופריטי עיצוב והפך לחברה בינלאומית בשם Orna Lalo Treasures. אחרי כ־20 שנה סגרתי את החברה, והיום אני מתחילה מחדש ומסיימת תואר שני בעיצוב משולב במכון הטכנולוגי חולון. אני גרה במושב ורואה המון טבע סביבי וזה מה שמניע אותי ליצירה."

מהו מקומו של ספר הסקיצות בשגרה שלך? מהו ספר סקיצות מבחינתך?

"כל דבר יכול להיות ספר סקיצות מבחינתי. אם המַחְבּרת לא לידי, אז זו איזו מעטפה או דף חצי ריק. לפעמים הספר ממש מאחורי ובכל זאת אני תולשת איזה דף. בסוף אני תמיד מצלמת בטלפון. היכולת הזאת לצלם עושה לי ממש סדר ומאפשרת לי לחזור לכל מיני רעיונות שהיו לי. הטלפון הפך להיות המקום המרכזי שבו אני אוספת ומתעדת את הדברים שלי. אני שומרת הכול כבר 40 שנה, גם לפני עידן המחשבים. אני גם זוכרת מה רשמתי ואיפה זה נמצא , ואני חוזרת להסתכל אם הסקיצה נוגעת באותו נושא לבדוק באיזה דגשים נגעתי למשל את ההערות שרשמתי ליד סקיצות מסוימות".

סקיצות מהטבע

הסקיצות שלך הן בהכרח רישום של רעיונות או שיש לך גם סקיצות בחומר?

"גם וגם. לפעמים, מתוך יהירות, אני חושבת שאני כבר מכירה חומר מסוים ואז אני הולכת ורושמת את הסקיצה כמשהו ראשוני בלי להתנסות בחומר עצמו . לפעמים אני צריכה קודם כול להרגיש את החומר כדי להבין איך הוא מתנהג. אני משחקת איתו, ואחרי זה אני כבר לא אחזור לרשום את מה שעשיתי, אולי רק את הפיתוח שלו. גם זה סוג של סקיצה".

סקיצות חומריות

ספרי לנו על גלגולה של סקיצה.

"הייתה לי סקיצה ראשונית של 'השדה' [עבודה שהוצגה בביאנלה לעיצוב במוזיאון הארץ. ש"ב] שהייתה ממש כמה קווים פונים באלכסון אחד לשני, משהו שלכל אחד אחר לא היה אומר כלום, אבל לי זה אמר המון! אח"כ המשכתי לפרט את אותו נושא, וגם בניתי דגם קטן של המיצב. ואז כשהייתי צריכה לעשות את זה בגדול, נורא התבלבלתי והייתי צריכה לחזור לסקיצה הראשונית הזאת כדי להבין את הצפיפות, הדקות וחוסר האחידות שהיו חסרים לי.
אני תמיד חוזרת לסקיצה הראשונית שלי. הרבה פעמים כשאני מתחילה לעבוד על משהו והוא לא מסתדר, אני חוזרת לקשקוש הראשון שעשיתי ומבינה פתאום איך זה אמור לפעול. החוויה, הרעיון המרכזי או הדגש נמצאים שם בלי שאנחנו בכלל מודעים לזה".

סקיצה ראשונית
סקיצה תנועה מייצג "השדה"

באיזו טכניקה את משתמשת?

אני תמיד רושמת בעיפרון, לרוב פיילוט 0.9, או בטוש דק. יש לי קופסאות שלמות של העיפרון הזה. לפעמים אין לי משהו לכתוב איתו, כשאני מסתובבת בשדה, אז אני מציירת על האדמה ומצלמת את זה כדי לא לשכוח.

תמיד בעיפרון!

פייסבוק: lalo orna@

התגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

כתובת המייל שלך לא תפורסם.