עכשיו קוראים
עיצוב לטובה

עיצוב לטובה

[column]

פעמים רבות, עיצוב מצטייר כמותרות וכנחלת העשירים בלבד. מעצבים ואדריכלים כמו ג'ון קרי רוצים לשבור את המשוואה הזאת ולהראות שעיצוב יכול להיות פעולה חברתית ומוסרית, כזו שתורמת לצמצום פערים חברתיים וליצירתו של עולם טוב יותר. ספרו של קרי, Design for Good, מציג פרויקטים אדריכליים שעוצבו ברוח הסביבתיות, הקהילה ומתוך ערכים של שיוויון וצדק חברתי.

שירן חרז, עיצוב פנים

[/column] [column]

עיצוב מצטייר כמותרות, אך כשמדובר בעיצוב טוב, הוא משפיע על איכות החיים ברמה יסודית. הספר Design for Good, מוכיח שלמעצבי הדור החדש יש תפקיד חשוב ביצירת עולם טוב ושוויוני יותר. לא מדובר בעוד ספר על מעצבים, אלא בצורת מחשבה חדשה על עיצוב שדוגל בטובת הציבור ויוצר עולם טוב יותר באמצעות מחשבה על המרחבים בהם אנו חיים.

[caption id="attachment_10272" align="aligncenter" width="750"]כריכת הספר Design for Good כריכת הספר Design for Good[/caption]

מחבר הספר הוא האדריכל והאוצר ג'ון קרי (John Cary) שמתמקד בשינוי חברתי והקדיש את הקריירה שלו לפיתוחה של שיטת עיצוב הדוגלת בטובתו של הציבור. קרי הוא כותב רב פעלים שמרבה לכתוב ולהרצות בתחום, ובין השאר משמש יועץ לפלטפורמת הרעיונות החדשנית TED. כתיבתו על עיצוב התפרסמה ב-New York Times , ב-CNN ובבמות חשובות נוספות.

הספר מציג את מחשבתם היצירתית של מעצבים ומעצבות רבים, שלא רק יוצרים בניינים מדהימים ברחבי העולם אלא גם מתייחסים בעבודתם אל ההיבט האנושי. הדגש בעבודות המוצגות הוא על האופן בו עיצוב הוא חלק מהחברה ונועד להיטיב איתה באמצעות תכנון בניינים, מתוך תהליך אמפתי של שיתוף פעולה המכוון ליצירת צדק חברתי.

הפרק הראשון נקרא If It Can Happen Here, ומוצג בו הסיפור הבלתי רגיל של בית החולים Butaro שנבנה ברואנדה שבמרכז אפריקה, ותוכנן על ידי חברת האדריכלות Mass Design Group. המודל הארכיטקטוני של בית החולים מתאפיין בגישה הוליסטית, כזו המתחשבת בתחושותיו/ה וצרכיו/ה של החולה. כדי לצמצם את התפשטות המחלות, תכנון בית החולים כלל מערכות שונות של אוורור טבעי ומסדרונות רחבים על מנת למנוע צפיפות. קבוצת האדריכלים יצרה מערך שלם של שותפים לבנייה באמצעות העסקת המקומיים, במטרה להעצים את הקהילה.

[caption id="attachment_10276" align="aligncenter" width="750"]עזרת הקהילה המקומית בהקמת בית החולים Butaro, רואנדה. עזרת הקהילה המקומית בהקמת בית החולים Butaro, רואנדה.[/caption] [caption id="attachment_10274" align="aligncenter" width="750"]מסדרון ההמתנה של מבקרי החולים של בית החולים Butaro. מסדרון ההמתנה של מבקרי החולים של בית החולים Butaro.[/caption]

הפרק השני מציג בית חולים נוסף שהושקעה בו מחשבה עיצובית והוא Angdong Health Center, שנמצא בסין. עיצוב בית החולים כולל מענה לצרכים בסיסיים כמו חדרי המתנה נוחים, גישה רציפה לכל אזורי בית החולים באמצעות כבש, חלל רחב המאפשר ישיבה ומשפר את זרימת הדם, והקצאת שטח גדול לחצר פתוחה שתשמש את הציבור. בתהליך הבנייה נעשה שימוש בלבנים מסורתיות ממוחזרות, מהן הורכבה החזית החיצונית שמספקת הצללה בשעות החמות של היום. כל ההחלטות העיצוביות הללו התקבלו לאור המחשבה על בית החולים כמתקן ידידותי לציבור.

[caption id="attachment_10270" align="aligncenter" width="750"]חזית חיצונית יוצרת צל במהלך היום: Angdong Health Center חזית חיצונית יוצרת צל במהלך היום: Angdong Health Center[/caption] [caption id="attachment_10269" align="aligncenter" width="750"]אזור משחקים עבור ילדי בית החולים: Angdong Health Center אזור משחקים עבור ילדי בית החולים: Angdong Health Center[/caption]

בפרק השלישי מוצג בית המחסה St. Jerome’s Center Orphanage שנבנה עבור הילדים המקומיים של העיר נאקורו (Nakuru) שבקניה. בית המחסה תוכנן על ידי Orkid studio, סטודיו לאדריכלות שעובד עם קהילות מגוונות ברחבי העולם ופועל ליצירת שינוי חברתי. אמונת היסוד בעבודתם היא שאדריכלות היא כלי פוטנציאלי לצמצום העוני ושינוי. בית המחסה מורכב ממגוון מרחבים, החל מפינות שקטות ועד לאזורים חברתיים משותפים ופתוחים. בית המחסה מציע מקום למידה, קריאה ומנוחה.

[caption id="attachment_10271" align="aligncenter" width="750"]חלל המשחקים של ילדי בית המחסה: St. Jerome’s Center Orphanage חלל המשחקים של ילדי בית המחסה: St. Jerome’s Center Orphanage[/caption]

הפרק הרביעי כולל פרויקטים מעניינים במיוחד. אחד מהם שמשך את עיני הוא Women’s Opportunity Center, שעוצב על ידי האדריכלית שרון דייויס (Sharon Davis) ונמצא בעיירה קטנה ומאוכלסת בצפיפות בשם קייונזה (Kayonza), אף היא ברואנדה. דייויס הגתה מבנה שמטרתו לתת הזדמנות לנשים ניצולות מלחמה לשקם את חייהן בסביבה בטוחה בחיק הכפר, שם הן מקדישות את עצמן להעצמה ולשיקום באמצעות מפגשים חברתיים, פעילויות בנייה ושחזור המורשת האפריקנית.

[caption id="attachment_10277" align="aligncenter" width="750"]פביליון מפגש שנבנה על ידי נשות מרכז השיקום Women’s Opportunity Center. פביליון מפגש שנבנה על ידי נשות מרכז השיקום Women’s Opportunity Center.[/caption]

פרויקט נוסף בפרק זה, נקרא Arcus Center For Social Justice Leadership שנמצא בארה"ב ותוכנן על ידי Studio Gang. המרכז משמש כחלל לדיון חברתי שמתנהל בסביבה בלתי פורמלית, וכולל אינטראקציה בין אנשים שנפגשים ודנים בנושאים כמו זכויות האזרח, מנהיגות, צדק חברתי. המרכז מכוון לשבירת מחסומים פסיכולוגיים ותרבותיים ועידוד תרבות שיח במטרה לטפח מנהיגים צעירים. הבניין נבנה בטכניקת בניה מקומית שחודשה והותאמה למאה ה-21, ותוכנן כציר המאחד שלוש נקודות התייחסות: שכונות המגורים בסביבתו, קמפוס המכללה וחורש יערות מקומי.

[caption id="attachment_10275" align="aligncenter" width="750"]סלון מפגש לאינטראקציה בין אנשים: Arcus Center For Social Justice Leadership סלון מפגש לאינטראקציה בין אנשים: Arcus Center For Social Justice Leadership[/caption]

אם יצא לכם לתהות איך עיצוב יכול להתקשר לערכים כמו שיוויון, שינוי חברתי ומחשבה סביבתית, הספר הזה ייתן לכם כיווני מחשבה מעניינים. וגם התמונות לא רעות!

שם הספר: Design for Good
מחבר: John Cary
מוציא לאור: Washington: Island Press
שנת פרסום: 2017
בספריית המכון: 7.05 CAR  

כל התמונות צולמו ע"י שירן חרז

[/column]
התגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

כתובת המייל שלך לא תפורסם.