
העוגות שמעצבת קארין עמנואל הן לא מהסוג שתראו בכל יום הולדת. עמנואל היא אמנית זוכת פרסים שיוצרת עוגות יוצאות דופן מבצק סוכר המצטיינות במבנים מורכבים, גדלי ענק וצורות מיוחדות.
טל יריב, עיצוב פנים.
ישבנו לשיחה על הקשר ההדוק ועל הגבול הדק שבין תחומי העיצוב, האמנות והקונדיטוריה.
היי קארין! ספרי לי קצת על עצמך. איך הגעת לתחום בו את עוסקת?
שמי קארין עמנואל, בעלת סטודיו לעוגות מעוצבות, אמנית ומפסלת בבצק סוכר, ומעבירה סדנאות הכשרה למעצבות עוגות.
הסטודיו שלי נולד די במקרה. כנערה נהגתי לאפות עוגות לחברים ולמשפחה. כאשר חברה טובה של אמי חיתנה את בתה, היא התעקשה שדווקא אני אכין את העוגה. אחרי המון קשיים, יצאה עוגת חתונה עם שלוש קומות ודמויות של חתן וכלה.
לאחר השחרור מהצבא הקמתי עסק קטן לעוגות. בתחילת הדרך היה לי קשה: לא כל כך אהבתי את מה שאני עושה, לא אהבתי את תחום המטבח כי לא באתי ממנו מלכתחילה. החלטתי בכל זאת ללמוד לתואר ראשון, ליתר ביטחון, והלכתי ללמוד בטכניון.
עם סיום התואר החלטתי לחזור למקום שממנו יצאתי לדרך, הסטודיו שלי לעיצוב העוגות, למרות כל הקשיים שחוויתי. הבנתי שעיצוב עוגות זו צורה של אמנות – ופתאום יצרתי את העוגות ממקום של אהבה לאמנות יותר מתשוקה למטבח. כשחקרתי את חומרי הגלם הבנתי שאפשר לעשות איתם דברים מדהימים שאולי לא ראיתי לפני כן, כשהעוגה הייתה מתויגת אצלי כעוגה בלבד.
משם זה פשוט התגלגל בטבעיות – לקוחות ביקשו להזמין עוגות בעיצוב אישי, התחלתי ללמוד ולהשתלם אצל אמנים ופסלים שונים בחו"ל, ועם הלמידה והידע באה העבודה.

ספרי לנו על תהליך העבודה שלך. האם הוא קבוע או משתנה מלקוח ללקוח?
כשאני בוחרת איזו עוגה לעצב, אני שואלת את עצמי: האם אני מתחברת לנושא שהלקוח.ה בחר.ה? האם הוא גורם לי לפרפרים בבטן? אם החלטתי שכן, אני ניגשת לתהליך התכנון והעיצוב, ממש כמו בכל תחום אחר של עיצוב. אני עובדת עם סקיצות ותכנון מקדים. התהליך משתנה בין כל לקוח.ה כיוון שהדרישות והסיפור משתנים. לכל התהליך הזה אני קוראת "הסיפור שבעוגה".

כל יצירת אמנות היא תוצאה של סיעור מוחות וחיפוש השראה. זה תהליך שלפעמים קורה באופן טבעי ולפעמים בצורה מחושבת. עבורי זה מתחיל קודם כל בהכרות עם הלקוח.ה, כדי להבין עבור מי תעוצב העוגה. חשוב לי לא לחפש את ההשראה בעוגות קיימות אחרות, כי זה מאוד מקבע את המחשבה. לפעמים הטיפים הכי טובים יגיעו דווקא מאנשים ללא ניסיון בעיצוב עוגות, כי המחשבה על הביצוע לא מגבילה וכובלת את חופש היצירתיות.
אחרי שלמדתי את הלקוח.ה ורצונותיו.ה, זו הנקודה שבה אני חושבת כיצד אוכל להביא את עצמי לידי ביטוי כמעצבת. מה אני יכולה לעשות על מנת שהיצירה תהיה הכי יפה שאפשר?
אחרי שלבי התכנון המקדים, זה הרגע בתהליך בו אני נותנת לעצמי חופש ביטוי, ונותנת לתת מודע שלי לעשות את העבודה עבורי. כעת אני כבר בשלה לגשת ולגעת בחומר. זה השלב בו אני הופכת להיות "קבלן הביצועים" של עצמי.
אילו אתגרים עומדים בפנייך במקצוע?
אחד האתגרים הכי גדולים הוא יצירת המבנה – בשביל שהעוגות הגבוהות לא יקרסו צריך לייצר מבנה מאוד יציב בפנים. בדרך כלל העוגות צריכות לעבור נסיעה ולהחזיק מעמד. הקונסטרוקציה ובניית השלד צריכים להילקח בחשבון כבר בשלבים הראשונים של תכנון העוגה.

האם את רואה קשר בין תחום הקונדיטוריה לתחום העיצוב?
כן. אם אני מסתכלת על הקונדיטוריה, אז יש את העוגה עצמה שצריכה להיות אכילה וטעימה. עם זאת יש חשיבות גדולה לנראות של העוגה וכאן העיצוב נכנס לתמונה. חלק מהותי בעיצוב הוא הניסויים בעיבוד החומר, תשומת הלב לטקסטורות השונות. כשאני יוצרת פרטים, אני צריכה להגיע לטקסטורות ואיכויות מסוימות כדי לייצר פתרונות שונים. לשם כך, אני יכולה לבצע כל מיני מניפולציות בחומר הגלם המקורי ולשנות אותו – אני בעצם לוקחת את חומר הגלם האכיל והופכת אותו לחומר פיסולי.
עיצוב עוגות יושב בדיוק על התפר שבין התחומים – בתחום האמנות עיצוב עוגות לא נחשב לאומנות, ובקונדיטוריה לא מסתכלים על זה ברצינות אלא כעל "עוגות יפות בלבד".
עם הזמן הבנתי שתחום עיצוב העוגות קרוב יותר לעיצוב מבין השניים, והתחלתי לחבור לאמני פיסול. היה לי קל יותר להתחבר אליהם ולהבין את צורת החשיבה שלהם מאשר של קונדיטורים, כי כשאני עוסקת בעיצוב ופיסול עוגות אני שמה יותר דגש על טכניקות פיסול מאשר על טכניקות אפייה.

אילו טיפים את יכולה לתת לאנשים שעוסקים בתחומי העיצוב על כל גווניהם?
הטיפ הכי טוב: צריך ממש לרצות בזה, לפעול מתוך חיבור פנימי עמוק ולראות בכך שליחות. זה נכון לגבי כל מלאכות היד למיניהן. כדי לעצב צריך להיות מאוד מחובר לעצמך ולנפש שלך, וצריך להפנים שעם כל הקושי והמאמץ שכרוכים בכך, הביקורות לא בהכרח יהיו טובות.
חשוב להבין שכשהופכים תחביב למקצוע זה כרוך גם בעיסוק בתחומים שפחות אוהבים כמו תמחור. למרות כל אלו, כשהחיבור והרצון להמשיך ולעסוק בתחום העיצוב הוא עמוק – יש לך מנוע פנימי לקום בבוקר ולהתעסק גם עם הצדדים הפחות "כיפיים" של המקצוע. מעבר לזה, חשוב מאוד להיות פתוחים מבחינה רעיונית ולהימצא כל הזמן בתהליך למידה.
בואו לראות עוד מהעבודות המדהימות של קארין ולשמוע על הסיפורים שמאחורי העוגות:
אתר: https://www.karinnarts.co.il
אינסטגרם: https://www.instagram.com/karinnarts
פייסבוק: https://www.facebook.com/karinnarts
צילום כל תמונות: סטודיו קארין עמנואל