לכבוד תערוכת הגמר של בוגרי המחלקה לעיצוב תעשייתי, ראשי המחלקה מברכים: לוקה אור, ראש המחלקה היוצא, ואורי בן צבי, ראש המחלקה הנכנס.
רון שריג, תקשורת חזותית
לוקה אור, ראש המחלקה היוצא במחלקה לעיצוב תעשייתי
ספר לנו על פרויקטי הגמר של בוגרי המחלקה.
עיצוב הוא תהליך של יצירת יש מאין. בכדי להצליח בכך נדרשת המעצבת להיות גם בעלת חזון וגם בעלת יכולת לעשות, לחקור, לבדוק, ובעיקר לדעת לעבוד מול עמדה ברורה המשמשת כמגדלור בדרך. עיצוב הוא תוצאה של אמפתיה, עבודה עבור הסביבה האנושית. הפרויקטים שמציגים בוגרי המחלקה הטריים והנושאים בהם בחרו לטפל מציגים בצורה טובה מאוד את תפקידו של עיצוב היום, שרק התחדד בתקופה זו. העיצוב עוסק באתגרים אמיתיים, כאלו של היום ושל מחר, בפתרונות ורצון לתת מזור לכאב מסויים או לשפר סיטואציה אנושית, סביבתית או תרבותית.
מהו תהליך העבודה שעברו הסטודנטים?
בתערוכה תמיד רואים את התוצאה הסופית אבל היא רק הצמרת. העיקר הוא התהליך שהביא אליה. תהליך העיצוב הוא המשכי. הפרויקטים משתנים אבל, כאשר נעשה נכון, תהליך הפיתוח לא מפסיק. כמעט בכל פרויקט ניתן לראות עמדה אישית, תשובה לשאלה "למה אני ולמה עכשיו". אל מול העמדה הזו עובר כל סטודנט תהליך, תיאורטי בהתחלה, של התעמקות בתוך תחום נבחר וחידודו עד לכדי הגדרת פרויקט ברורה, ומשם לעשייה, בדיקה ותהליך פיתוח מעשי.
ואיך כל זה משתלב עם הקורונה?
מהתבוננות בהגשות הגמר והביקור בתערוכה, אפשר היה לחשוב שהקורונה לא קיימת. אבל המגיפה והאתגרים שהביאה איתה היו נוכחים מאוד לכל אורך הדרך. אל הלחץ והאינטנסיביות שפרויקט גמר משופע בהם בימים רגילים נוספו מגבלות רבות כגון עבודה מהבית, ניתוק מהסדנה ובעלי מקצוע ובעיקר חוסר ודאות. למרות כל אלו, בזכות התמהיל האנושי האיכותי של שכבת הבוגרים, בשילוב תמיכה רבה מהמרצים/ות והמחלקה, הצליחו הסטודנטים/ות לשמור על שגרת עבודה קבועה, להתמיד ולעמוד בדרישות הפרויקט לאורך כל הדרך ולהגיע לתוצאות מעולות, מעניינות ומקצועיות. מעצב/ת טוב/ה נמדד/ת בגמישות מחשבתית וביכולת להיות יצירתי/ת במגבלות על מנת לייצר שינוי לטובה. אין ספק ששכבת הבוגרים הנוכחית הוכיחה עצמה כקבוצה של מעצבים/ות טובים/ות שאני שמח "לשחרר" לעולם ומצפה לראות את השינוי שיצרו.
לסיום, מה אתה מאחל לבוגרים?
עם שכבת הבוגרים הנוכחית יש לי קשר מיוחד. התחלנו ביחד (הם את הלימודים ואני את תפקידי), יחד עברנו ארבע שנים מלאות, מעניינות ואינטנסיביות שהגיעו לשיאם בהגשות ובתערוכה המצויינת, ועכשיו אנחנו מסיימים יחד את המשמרת. אני מאחל לכל אחד ואחת מכם להמשיך וליישם את הכלים והתובנות שרכשתם בארבע השנים האחרונות, לשרטט מסלול אישי שיביא אתכם להגשמה עצמית, ולצאת להמשך המסע.
אורי בן צבי, ראש המחלקה הנכנס במחלקה לעיצוב תעשייתי
אילו יכולות וכישורים הפגינו הסטודנטים בפרויקט?
מגוון היכולות שהפגינו הבוגרים הטריים נעה על קשת ורסטילית ודינאמית בהתאם לנושא ואופי הפרויקט שבחרו להם. המחלקה לעיצוב תעשייתי גאה ושמחה על כך ורואה במגוון ההתנהלויות והיכולות של הבוגרים, על השוני והייחוד של כל אחד ואחת מהם, איכות מהותית ומרכזית ביכולותיהם להוביל בעולם העיצוב המקומי.
ספר לנו קצת על תהליכי העבודה בימי קורונה.
תהליכי העבודה שעברו הבוגרים השנה היו מורכבים מתמיד לאור הסגר והלימוד מרחוק שנכפו עלינו בשל הקורונה. באופן גורף ניתן לומר כי הבוגרים הטריים נדרשו יותר מאי פעם ליוזמה וגמישות בהתאמת תהליכי הפיתוח למציאות, וכי האיכויות המרשימות שהופגנו על ידי הבוגרים הן סימן לחשיבה עיצובית גמישה ויכולת לתת מענה למציאות מורכבת, הן כמעצבים והן כבני אדם.
מה התוכניות העתידיות לשנת הלימודים הבאה?
שנת הלימודים הבאה מסתמנת ככזו בה שוב נדרש לתת מענה למגבלות שמביא עימו משבר הקורונה. המחלקה רואה ערך עליון בשימור ההוראה הפרונטאלית במידת האפשר, כמו גם שמירה על הגישה לסדנה וגישת הבדיקה האמיתית והישירה המאפיינת את התנהלותנו, גם אם הדבר יתרחש תחת מגבלות של מסיכה וקפסולות.
אנו עובדים מזה כמה שבועות על תוכנית שתשלב עבודת סדנה בקפסולות עם הוראה מרחוק, ובוחנים כיצד לשפר את הביצועים בהוראה המקוונת, בקורסים בהם הלמידה הפרונטלית אינה חיונית. חשוב להדגיש כי על מנת שיתאפשר לנו לשמר את הסדנה וההתנהלות בה קריטי כי הסטודנטים ישפרו את רמת השמירה על ההנחיות בנושאי המיגון הרלוונטיים (מסיכה בכל עת, שטיפת ידיים וכו…)
מה אתה מאחל לבוגרים ?
ראשית שהם ויקיריהם יהיו בריאים. שנית, שכניסתם לשוק העבודה תהיה קלה ככל האפשר ובעיקר בימים מורכבים אלו. אני מקווה כי המעבר מהאקדמיה לעולם האמיתי יהיה חלק וכי הם ישכילו למצוא לעצמם מקומות עבודה בהם יוכלו הן להתפתח והן לשבוע נחת בעשייתם המקצועית.