איתי. צילום: רובן ואן שחלס
איתי אברך מצייר את החיים שאחרי שבעה באוקטובר. הוא משתף פעולה עם טומי הילפיגר ומערב בין עולם העיצוב לעולם האמנות. ראיון.
ליאור יהודה, תקשורת חזותית.
עולמות העיצוב והאמנות נתפסים לעיתים קרובות כשני תחומים נפרדים לחלוטין. עיצוב, כפי שרבים רואים אותו, מתמקד בפונקציונליות ובתכנון, תוך שימוש באסתטיקה לצורך העברת מסרים חזותיים. אמנות לעומת זאת, נתפסת לרוב כביטוי אישי וחופשי יותר, ללא הגבלות של פונקציה.
איתי אברך הוא סטודנט לתקשורת חזותית ואמן, יליד חיפה שעבר לתל אביב. אמו, תרפיסטית באמנות ואמנית בעצמה, זיהתה את הפוטנציאל היצירתי שלו והחליטה לרשום אותו ללימודי עיצוב לאחר שהבינה שלימודי כלכלה ויזמות שהתחיל לא מתאימים לו. איתי מאמין שעיצוב ואמנות משלימים זה את זה ומהווים שני צדדים של אותו המטבע. הלימודים התגלו כמסגרת פורייה לפיתוח טכניקות ציור, הבנת קומפוזיציה, צבע וטקסטורה. במקביל, הוא המשיך לחקור ולפתח את סגנונו האישי, תוך שילוב השפעות מהעולם העיצובי ומהחוויות האישיות שלו.
ההשראות של איתי
איתי מספר שהוא לוקח השראה ממגוון רחב של אמנים, סגנונות ותקופות, מה שמאפשר לו לפתח סגנון ייחודי משלו. הוא עוקב אחר אמנים רבים בגלריות מקומיות, כמו גלריית ״נסימה לנדאו״ וגלריית "זימאק" בתל אביב, ולומד את הסגנונות והטכניקות שלהם. באינסטגרם הוא נתקל באמנים מכל רחבי העולם, ומתרשם מהיצירתיות ומהמקוריות שלהם.
אחת ההשפעות המשמעותיות על עבודתו היא האסתטיקה של דניאל ארשם, מעצב תעשייתי מניו יורק. ארשם ידוע בשימוש שלו במוטיבים קלאסיים, כמו פסלים יווניים עתיקים, תוך שהוא נותן להם פרשנות מודרנית וחשיבה מחדש על צורות מוכרות. גישתו של ארשם מעוררת באיתי השראה לחקור את הקשר בין עבר והווה, ולשלב אלמנטים קלאסיים בתוך עבודתו.
אמנות ככלי לטיפול בנפש
איתי רואה באמנות כלי לטיפול בנפש ולעיבוד רגשות. בהתחלה התחבר אליה מתוך מקום כואב ועצוב, עכשיו הוא מרגיש שהאמנות היא זו שעוזרת לו לשחרר. אחד הציורים המרגשים ביותר של איתי הוא ציור של חברו הקרוב, יונתן זיידמן, שנהרג בנובה. איתי מספר על ג׳וני: "דיברתי איתו הרבה על אמנות, והוא היה מלא בקעקועים של יצירות אמנות. הוא היה כל כך נלהב מאמנות, וזה היה טבעי עבורי לצייר אותו ולהביא את הציור למשפחה שלו. הם התרגשו מאוד, וזה היה מרגש בשבילי להתמודד עם האובדן דרך הציור".
ציור נוסף שיצר איתי בעקבות אירוע קשה במלחמה הוא ציור של רון שרמן, חייל שנחטף. ציור זה נוצר בעקבות פנייה של משפחתו של שרמן. איתי מספר: "המשפחה סיפרה לי שהסבא היה צייר, ושהציור שלי יכול לתת להם תקווה. לצערי, התקווה הזו התנפצה כשהוא נהרג בשבי״
בעקבות אירועי השבעה באוקטובר, איתי צייר ציורים נוספים שעזרו לו בהתמודדות הנפשית והוא מקווה שיעזרו גם לאנשים אחרים. ציורים אלה מדגישים את כוחה של האמנות לחבר בין אנשים, לעורר רגשות עמוקים ולתת ביטוי לכאב ולאובדן. האומנות מסוגלת לרפא ולנחם.
יצירות אמנות ושיתופי פעולה
איתי שיתף אותנו בעבודות נוספות שלו. הראשונה, "ההעלאה של הרקולס", נמצאת בלובי של מגדל מגורים במידטאון. ״זה היה בתקופה של תחילת הלימודים כשלמדנו תולדות האמנות ודברים התחילו להתחבר. ציירתי מחווה לציור התקרה של פרנסואה למואן "הרקולס עולה לשמיים". זו פעם ראשונה שציירתי בשמן וזה היה ממש מרתק להתנסות במדיום חדש. מאז אני מצייר רק בשמן. יש משהו במדיום הזה שקסם לי – איך שהצבעים מתערבבים וההרמוניות שנוצרות במנעד הצבעים תוך כדי ציור.
היצירה השניה היא חלק משיתוף פעולה עם Tommy Hilfiger וfactory 54. איתי תרם לאווירה הייחודית בהשקת הקולקציה של Tommy Hilfiger בכך שהוא צייר את הלוגו של המותג בגודל 2X3 מטרים, בהשראת ג׳קסון פולוק. בזמן ההשקה איתי צייר גם על 150 חולצות באותו סגנון. ״זה היה חיבור ממש מעניין ואני לגמרי רואה את עצמי ממשיך בחיבור של אמנות ואופנה, שתי דרכים של אנשים לבטא את עצמם האחת בעיצוב והשניה באמנות״.
על הקשר בין אמנות לעיצוב
מצד אחד, נדמה שמדובר בשני תחומים נפרדים לחלוטין, בעלי מטרות, תהליכי יצירה ומוצרים שונים. אמנות, כפי שאני תופס אותה, נועדה בעיקר לביטוי עצמי, העברת רעיונות ורגשות, ולעורר תגובות אצל הצופה. היא עשויה להיות חופשית, לא מוגדרת, ומתקיימת לעיתים קרובות מחוץ למסגרות מסחריות או פונקציונליות.
לעומת זאת, עיצוב נתפס לרוב כתחום מכוון יותר, תכליתי ואף מסחרי. הוא שם דגש על פונקציונליות, נוחות, יעילות ואסתטיקה, תוך התחשבות בצרכים ספציפיים של משתמשים וקהל יעד מוגדר. תהליך העיצוב עובר בדרך כלל דרך שלבים מובנים, תוך התחשבות באילוצים טכניים, תקציביים ודרישות מוגדרות מראש.
בלימודי העיצוב גילה איתי עולם שלם של אפשרויות חדשות. הוא הבין שאין הגדרה אחת נכונה לאמנות או לעיצוב, ומה שחשוב הוא למצוא את הדרך הייחודית שלו לבטא את עצמו וליצור עבודות בעלות משמעות. בעולם המודרני, גבולות אלה הולכים ומטשטשים עוד יותר. אמנים רבים משלבים בעבודתם אלמנטים פונקציונליים, תוך יצירת חפצים שימושיים בעלי ערך אמנותי משמעותי. עיצוב מוצרים רבים, כמו רהיטים או תאורה, משלב שיקולים אסתטיים לצד פונקציונליות, תוך יצירת חוויה חושית ורגשית עשירה עבור המשתמש.
אפשר לראות את תהליך העבודה בעמוד הBehance של איתי.
הפרוייקט: ArtTherapy Event Branding A Journey of Healing
כיום איתי נמצא במסע בין שני עולמות אלה
הוא נהנה לחקור את הקשר ביניהם, לגלות השראות חדשות ולשלב טכניקות ואלמנטים משני התחומים בעבודות שלו. עבורו, אמנות ועיצוב מאפשרים לבטא את עצמו בצורה יצירתית, משמעותית ומרגשת. שני תחומים אלו, למרות ההבדלים ביניהם, משפיעים זה על זה ומשלימים זה את זה. בעולם המודרני אנו עדים לטשטוש הולך וגדל בין גבולותיהם, תוך יצירת אפשרויות חדשות ומרתקות ליצירה ולביטוי עצמי.
כדי ללמוד ולקרוא על עוד עבודות מוזמנים לאתר של איתי ולאינסטגרם שלו:
אינסטגרם: Itay Avrech