
לרגל צאתו לאור של הספר "THE SYNAGOGUE" של דר' איליאס מסינס באנגלית, הוא משתף את קוראי המגזין בחוויות אישיות שצבר במהלך המחקר מרובה השנים שלו בנושא בתי כנסת ביוון.
מערכת כולעיצוב
ספרו של מסינס, תרגום של הספר הראשון בטרילוגיה ביוונית, עוקב באופן חווייתי אחר מסעו האישי. הסיפור מתגלה באמצעות שיחות, רישומים ביומן, סקיצות ותיעוד היסטורי. כתיבת הספר מבוססת על מחקר של כ-30 שנה הכולל תיעוד בשטח, ראיונות עם מקומיים ומחקר מעמיק בארכיונים בישראל, ביוון ובאירופה.

מסינס מספר למערכת כולעיצוב על חוויותיו המתועדות בסדרת הספרים, שממשיכות להצטבר.
מסעות ונדודים
"לאחר שסיימתי את לימודי התואר השני באוניברסיטת ייל, היתה לי מטרה: לחקור ולתעד את בתי הכנסת ביוון. הפרויקט נולד ממחשבה להקים תערוכה אדריכלית בנושא, אך מהר מאד הפך לנושא הדוקטורט ובהמשך התגלגל לעבודות שחזור היסטורי של בתי כנסת, 10 ספרים באנגלית וביוונית, הרצאות ופרסומים.
בספריי אני מספר על חוויות אישיות שעברתי בתחילת שנות ה-1990 במהלך מסע ארוך ברחבי יוון. בסה"כ תיעדתי 22 בתי כנסת גדולים וקטנים, מפוארים וצנועים, מתוחזקים היטב ונטושים. בכל עיר פגשתי שכנים, עוברי אורח וניצולי שואה מהקהילות המפוארות מלפני מלחמת העולם השניה.

הסיפור של כל בית כנסת התגלה לי דרך מסמכים נדירים בחיפוש בארכיונים בישראל, יוון, לונדון ועוד, וגם משיחות עם אנשים. פגשתי אנשים פתוחים שזכרו דברים והיו מאד שמחים לשתף את החוויה שלהם לפני שהיא תשכח לגמרי. כל שיחה הובילה אותי לעוד חלקים מהפאזל העשיר ומורכב של כל בית הכנסת. אנשים גם גילו לי מקומות שלא הכרתי, כך שהמחקר התרחב עם הזמן לגוף ידע נדיר."

חוויות משוחזרות
"הסיפורים בספרים שלי מתארים את החוויות משנות ה-1990 משולבות בחויות מהשנים האחרונות. המקומות משתנים, האנשים משתנים וגם אני כצופה משתנה עם השנים, כך שלחוויה יש הרבה מרכיבים חדשים.
למעשה המסע, שתועד בשלושה ספרים החל מ-2022 ועד 2024, עדיין נמשך. למשל, לפני כשנה יצאתי לעוד מסע באי רודוס, כדי לתעד שני בתי כנסת שלא תיעדתי בעבר כי לא היו נגישים. את הסיפור אני מתאר בספר האחרון שיצא לאור בדצמבר 2024 ביוון, בשם "הקהל" (TO KAL) (הוצאה לאור אינפוגנומון, אתונה, יוון, 2024).
המסע שלי בספר משתלב עם מסע של אדריכל נוסף, שם טוב שמואל. כסטודנט לאדריכלות, שמואל יצא למסע דומה לשלי. הוא תיעד וצילם בתי כנסת במצבם ב-1960 כדי להציג אותם בשיעור מורפולוגיה באוניברסיטת אריסטוטל בסלוניקי. לפני כשנתיים התגלה הארכיב הנדיר והחשוב שלו ע"י בני משפחתו. הארכיב הגיע לידי ומשם התחיל מסע חדש לערים שונות ביוון ששמואל ביקר, וכך הסיפור שלו משתלב עם הסיפורים שלי לכדי ששים שנה של מסעות אדריכליים."

חוויה משנת חיים
"אחת החוויות שלי משנת 1993, התרחשה בעיר דידימוטיכו בצפון יוון ליד הגבול עם תורכיה. הייתי בן 29, חייל במדי צבא יוון בסוף יום מעייף בבסיס. ברחובות העיר אני מחפש סימנים יהודיים, עוצר עוברי אורח ושואל אותם על אתרי היהודים בעיר.
הגעתי למגרש קטן נטוש זרוע אבני חצץ, שהעלה צמחיית פרא. התכופפתי והתחלתי לפשפש במו ידי באבנים הקטנות והגדולות. לפתע מישהו פנה אלי: "ערב טוב, מה אתה עושה פה?" האיש שהתגורר בסמיכות למגרש. הוא חזר ושאל "למה אתה חופר? מה אתה מחפש?".
השבתי לו "ערב טוב" והוא שאל אותי "אתה יודע מה עמד כאן?" "כן, אבל אינני בטוח לחלוטין", השבתי לו. "ומה לדעתך עמד כאן?", חזר ושאל האיש. השיחה ביננו החלה לקבל סממנים של חקירה, כאשר שנינו ידענו את התשובה הנכונה, אך כל אחד מאיתנו ציפה שהשני ישיב ראשון. בסוף עניתי לו שאני עורך מחקר לצורך הדוקטורט ושיש לי הרושם שבנקודה זו עמד בית הכנסת של דידימוטיכו.
השכן ענה בעוד שאלות "אתה אדריכל? אתה יהודי"? ובלי להמתין לתשובה המשיך: "שמע. במגרש הזה בדיוק היה בית הכנסת. היו לי הרבה חברים יהודים, כי התגוררתי בסמוך לשכונה שלהם. אני זוכר אותם. הם נשלחו מכאן ברכבות. רובם לא חזרו. בית הכנסת והמועדון שפעל לידו עברו לרשות הכנסייה והפכו לבית ספר נוצרי. עם השנים המקום ננטש. העירייה, שראתה בו מפגע בטיחותי, הרסה אותו, אם כי לפי תוכנית העירייה, רצפת בית הכנסת נועדה להישאר במקומה".
באמצע השיחה השכן רץ הביתה וחזר עם תמונות של הריצוף הדקורטיבי והצבעוני שהיה גלוי לתקופה קצרה. בהמשך הוא לקח אותי לבית הקברות היהודי, שהיה קשה להגיע אליו כי היה שטח צבאי סגור לציבור.

החוויה בדידימוטיכו היתה מרגשת במיוחד ותועדה באותו ערב כשחזרתי לבסיס. היום, אחרי כשלושים שנה, מצאתי את היומן שלי והסיפור נכנס לפרק 'דידימוטיכו' בספר.
בכל עיר היו חויות דומות. המסע שלי נמשך עד היום, מגלה לי דברים חדשים, וכך נכתב עוד סיפור ועוד פרק לספר הבא."
* איליאס מודה לחיים ביאור על מאמרו בנושא פירסום הספר המקורי ביוונית. ציטוטים ממאמרו משולבים כאן.
האתר של ד"ר איליאס מסינס: greeksynagogues.com