עכשיו קוראים
עם דוקטורט בדרך והמון השראה / ראיון עם רוני מרו

עם דוקטורט בדרך והמון השראה / ראיון עם רוני מרו

עיצוב פנים, תקשורת חזותית, תכנון ערים, מחקר, אמנות: נדמה שאין תחום שרוני מרו לא נמצאת בו. בראיון מיוחד דיברנו על המסלול שעברה, על התובנות שרכשה, ועל איך לפרוץ גבולות עצמיים שוב ושוב. 

נעמי בלומנטל, עיצוב פנים

היי רוני! ספרי לי קצת על עצמך.

אני רוני מרו, מרצה במכון הטכנולוגי חולון במחלקה לעיצוב פנים בתשע השנים האחרונות. למדתי תקשורת חזותית בבצלאל, עשיתי תואר שני בשנקר במחקר בעיצוב, ובימים אלה אני מתחילה את הדוקטורט שלי במחלקה לארכיטקטורה ובינוי ערים בטכניון. אני יוצרת פעילה, מציגה במוזיאונים, חוקרת מוזיאוני מורשת ויוצרת תדמית.

 ספרי לנו על המחקר שאת חלק ממנו. איך הכל התחיל?

המחקר קורה במסגרת המעבדה של Smart Social Strategy Lab והוא סוג של חדר מצב חברתי עם תכנון אסטרטגי חברתי, הנשען על חדשנות עירונית. זה בעצם מערך דיגיטלי של מודל העיר, ולתוך המודל מוזרם כל הזמן מידע בזמן אמת מתוכו אפשר לקבל החלטות עתידיות, לחשוב על הצעות לשיפור ולייעול העיר וגם לפעול בשיתוף עם העירייה. המודל קיים כבר הרבה שנים וד״ר מירב אהרון גוטמן הכניסה את המימד הסוציולוגי.

חדר מצב וצוות המעבדה. צילום: צוות הביאנלה 

את והצוות מציגים כעת את תוצרי המחקר בוונציה. ספרי לנו על החוויה, ומה אתם בעצם מציגים? 

הוזמנו להציג ב-(European Cultural Centre (ECC,ארגון משיק לביאנלה, שהקים מרכזי תרבות ברחבי העולם, ומוקדש ליצירת חילופי תרבות. ה-ECC מארגן תערוכות אמנות ואדריכלות בינלאומיות במטרה לחזק את המשותף התרבותי על ידי יצירת מודעות, וניסיון לקרב בין אנשים מתרבויות שונות.

בתערוכה הצגנו את התאום הדיגיטלי של העיר חיפה בשכונת הדר, שכונה ותיקה.

חלל התערוכה בונציה. צולם ע"י ECC

 מה היו האתגרים שלך?

בתור הנציגה היחידה בקבוצה שהיא מעולם העיצוב, היה לי קשה להסביר לקבוצה איך תקשורת חזותית מקדמת את המחקר. בנוסף, קיבלנו בתערוכה שטח מאוד קטן להציג בו המון ידע. זה היה מאתגר אבל מצאנו פתרונות.

איך את מסכמת את החוויה?

היה מוצלח ומרגש מאוד. פגשנו המון חוקרים אחרים שהתעניינו במחקר שלנו, שמענו ולמדנו. התמה המרכזית בתערוכה השנה עסקה באפריקה ותיכף תביני כמה זה ריגש אותי.

רוני מרו בונציה.

במה עוסק הדוקטורט שלך? 

בסוף התואר השני הבנתי שמאוד מעניין אותי לחקור את הנושא של אנשים שאינם ממופים בעיר, מהגרי העבודה מאפריקה. זה נושא שאינו מדובר מספיק בשיח האקדמי, הפוליטי והתרבותי. התחלתי לחקור אותו לעומק, הצגתי את התוצאות בתערוכה והחלטתי להמשיך איתו לדוקטורט.  

המחקר שלי מתעסק ספציפית במהגרי העבודה האפריקאים שאינם רשומים במסד הנתונים של המדינה אך הם עדיין תושבי העיר. העירייה צריכה להכיר ולטפל בהם. לאחר המחקר בחיפה,  המעבדה מתרכזת בבניית תאום דיגיטלי של עיריית תל אביב בשלוש שכונות בדרום העיר. הוא נקרא Black Digital Twin. המנחה שלי היא ד״ר מירב אהרון גוטמן, שמשמשת גם כראש המעבדה.

מיפוי חיי היום יום מנקודת מבטם של המהגרים האפריקאים בתל אביב: מקום מגורים, מסלול הליכה, דרכי התניידות וכו׳. מתוך המחקר של רוני מרו.
מיפוי מרוכז שסומן ע״י מהגרים שמנגיש מגמות שימוש בעיר.
מרכז העיר תל אביב לפי סימון המהגרים.

לסיום, איזה טיפ תתני לסטודנטיות/ים?

תשוקה. תשוקה לא רק לעיצוב אלא לכל נושא שמרתק אתכם. משהו שתרצו לראות ולחקור ואז גם לעצב אותו. ובכל פעם נסו לטפל בתשוקה בצורה אחרת. אני גיליתי את זה מאוד מאוחר ולכן אני אומרת את זה כל הזמן לתלמידים שלי.

התגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

כתובת המייל שלך לא תפורסם.