עכשיו קוראים
פינלנד בקצב הטבע

פינלנד בקצב הטבע

מה משך אותי לצאת לחילופי סטודנטים במדינה הכי שונה מישראל? האם היה זה הזוהר הצפוני? הטבע הפראי? אולי המשיכה לעיצוב סקנדינבי או חיבה לסיבוב באיקאה? על כל אלה – חוויית החילופים, השוני, העיצוב, הטבע והחומרים – אכתוב לכם מרחוק.

כרמל שרגאי הופמן, עיצוב פנים.

נעים להכיר!
אני כרמל, סטודנטית שנה ג' לעיצוב פנים בפקולטה לעיצוב.
חולמת לעצב ולתכנן מרחבי למידה והעצמה בהשראת הטבע והתרבות שממנה אני מגיעה.
אני נמצאת כרגע בצפון פינלנד בעיר רובניימי (Rovaniemi) ולומדת באוניברסיטה של לפלנד במסגרת תוכנית חילופי הסטודנטים, ששולחת אותנו לבחור מדינה ולהתארח בה סמסטר שלם. בסדרת כתבות החוץ הזאת ל"כולעיצוב" אספר לכם איך לומדים, חיים ויוצרים פה. אספר על הטבע החופשי ועל ההשפעה שלו על העיצוב. אסקר תערוכות ואראיין מעצבים פינים.
אז אם מתחשק לכם לצעוד בשלג, לקפוא קצת מקור ולקבל הצצה לעולם העיצוב הפיני, אני מזמינה אתכם לעקוב אחרי.

ה-זוהר הצפוני. אחרי מרדף ארוך הצלחתי לצלם תמונה ראויה. צילום: כרמל הופמן

קור וחום, חושך ואור

רובניימי נמצאת בצפון פינלנד, מדרום לחוג הארקטי. החורף פה ארוך, והטמפרטורות עשויות לרדת עד ל-40 מעלות צלזיוס מתחת לאפס. שעות האור הולכות ומתקצרות עד ליומיים שלמים שבהם יש חושך מוחלט, ולקראת הקיץ שעות האור הולכות ומתרבות עד ליומיים מלאים באור ללא שקיעה.
בלינק הזה תוכלו למצוא גרף המדגים את שעות האור לאורך השנה ברובניימי:
https://www.timeanddate.com/sun/finland/rovaniemi

המחסור באור שמש היה החשש הגדול ביותר שלי לפני הנסיעה הזאת, ולפלנד מאששת את החשש הזה. אין ספק שלאור ולכוחות הטבע יש השפעה ישירה על האדם ועל היצירה שלו, כפי שנראה בהמשך.

אגם ושלכת: תמונה ראשונה בפינלנד. צילום: כרמל הופמן

אני זוכרת את הרגע הראשון שבו הכתה בי פתאום ההבנה שאני כבר לא בישראל.
יצאתי מהמכללה ב-14:00 וחיפשתי את השמש. ברגע ההוא הבנתי שהיא תישאר נמוכה ולא תעלה ותחמם אותי. ראיתי את השקיעה הזאת באמצע היום ופשוט נעמדתי ובהיתי בה.

הבנתי שברגע שמזג האוויר קיצוני כל כך, הוא מחייב את האנשים פה להבין את הטבע, לדעת איך להשתמש בו ולהתחבר לקצב שלו. הטבע פה הוא ללא ספק שחקן מרכזי, מה גם שפינלנד היא מדינה גדולה ביחס לכמות האנשים בה, ויש בה כמות עצומה של אגמים ויערות.

אגם קפוא, השלג הראשון. צילום: כרמל הופמן
עצים, יער ושפע. צילום: כרמל הופמן

ללמוד מהתהליך ולא רק מהתוצאה

לפני שהגעתי לכאן שמעתי לא מעט על הקצב השונה בפינלנד. עכשיו כשאני כאן, אני יכולה להעיד שלא מדובר בקצב אחר אלא בהשקפה אחרת. ניקח לדוגמה קורס לעיצוב רהיטים: אורך הקורס כאן זהה לאורך הקורס בישראל והתוצאה אותה תוצאה, אז מה שונה? בארץ ננסה לתפוס כמה שיותר – להכין כמה שיותר מודלים וללמוד דרך העשייה. פה בלפלנד נכין מודל יחיד לאורך זמן, נתבונן בו ונלמד מהדרך ומהתהליך ולא רק מהתוצאה. נייצר את הרהיט בקצב של הטבע.

ה-סדנה, סדנת העץ והנוף הנשקף ממנה. צילום: כרמל הופמן

הצורך החזק בהישרדות בתנאים קשים נטוע עמוק במסורת של המעצבים הפינים. במסגרת הקורס Arctic inspiration עלינו צפונה לעיר אינראי (Inari) שנחשבת לבירת תרבות הסאמי. ביקרנו במוזיאון לתרבות הסאמי, בסדנה לאומניות מקומיות ובבית ספר לאומנויות מסורתיות. אנשי הצפון סיפרו שהאיילים משמשים אותם כמעט בכל תחום. הדרך שלהם לכבד את הטבע ולהיעזר בו היא להשתמש בכל חלק וחלק של האייל: מהעצמות ועד הפרווה. לא להשאיר פסולת. לכל דבר אפשר למצוא שימוש, והאמת המקומית הזו חרוטה בעיצוב הפיני.

מוזיאון לתרבות הסאמי בעיר Inari (אינרי). בנייה מסורתית בעץ. צילום: כרמל הופמן

הקצב השונה, התנאים הקשים והכבוד לטבע מתבטאים בגישה לעיצוב.
אז מה זה בעצם עיצוב פיני? מה מבדיל אותו מעיצוב סקנדינבי? ומה מקומו של המורה בכל זה?
מוזמנים להמשיך לעקוב אחרי כדי לקבל תשובות לשאלות המסקרנות האלה.

Arktikum (ארטיקום) מוזיאון התרבות. צילום: כרמל הופמן
התגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

כתובת המייל שלך לא תפורסם.