עכשיו קוראים
צבע: מהות, משמעות ועיצוב מחדש

צבע: מהות, משמעות ועיצוב מחדש

איך צבע משנה את הדרך שבה אנחנו רואים ומבינים את העולם? בתערוכה במוזיאון העיצוב חולון חוקרים איך אנחנו קולטים ומפרשים צבעים, כיצד הם משפיעים על אובייקטים סביבנו, ואיך צבע מסוים יכול להפוך לסמל של ערך או רעיון.

קרינה ארב, תקשורת חזותית

מסע בעקבות הצבע: חומר, תרבות וחוויה
התערוכה "צבע" במוזיאון העיצוב חולון, שאצרו יובל סער וליאורה רוזין ותינעל בקרוב, מזמינה את המבקרים לחקור איך אנחנו מבינים ומפרשים צבעים, וכיצד המשמעות שלהם משתנה בהתאם לזמן, מקום, מסורת ותרבות. היא מתעמקת בדרכים שבהן צבע משתלב באובייקטים, הופך לחלק מהם או להבדיל עומד בפני עצמו, ובוחנת איך צבעים מסוימים הופכים לסמל של קבוצה, אומה או רעיון מופשט.

צבע הוא חלק חשוב מהדרך שבה אנחנו מבינים ומארגנים את העולם סביבנו. הוא מופיע בכל מקום – מהמאפיינים האישיים שלנו כמו צבע עור, שיער ועיניים, דרך סמלים לאומיים כמו דגלים ודרכונים, ועד למיתוג של חברות וקבוצות. צבע יכול לגרום לנו להרגיש שייכים לקבוצה, אבל באותה מידה גם לעזור לנו להתבלט ולהיות ייחודיים.

הזמנה לתערוכה "צבע". עיצוב: סטודיו רה-לבנט

צבע: מה תמצאו בתערוכה?

בגלריה התחתונה ע"ש ד"ר שולמית כצמן, מתמקדים בקשר שבין צבע לחומר בעזרת פרויקטים חדשניים שמראים איך צבע נוצר באמצעות טכנולוגיות מתקדמות.

בגלריה העליונה, הקשר בין צבע לצבעוניות מקבל ביטוי דרך המחשה של יצירת סביבה וחוויות בעזרת צבעים.  המסדרון ההיקפי שמקשר בין הקומות במוזיאון, מתמקד בקשר שבין צבע לתרבות, ובוחן את ההיסטוריה שמאחורי ייצוגי הצבע כרעיונות וכסמלים לאורך השנים.

מעבדת העיצוב בקומת הכניסה מיועדת לילדים ומציעה חוויה אינטראקטיבית שמזמינה לחקור את הקשר בין צבע לעולם החי והצומח, כולל פעילות ייחודית שבה ניתן לצייר ישירות על זכוכית ולהתנסות בצבעים בדרכים יצירתיות.

מעבדת עיצוב, קיר זכוכית אינטראקטיבי. יוצר: נדב מצ'טה. צילום: דור קדמי

צבע בתהליך
התערוכה כולה עוסקת בחקר הצבע מזוויות שונות. 13 מעצבים נבחרו להתעמק בצבע מסוים ולהשתמש בו כדי לספר סיפור ייחודי. כל צבע בתערוכה לא מציין רק גוון אלא גם מסמל משמעות רחבה יותר. למשל, הפסים הצהובים על מדרגות המוזיאון מתקשרים לצהוב כצבע אזהרה בטבע, שמעביר תחושה של דריכות.

בפתח התערוכה מוצגת עבודת הווידאו "צבע בתהוות" של דן פרץ ואיליה מרכוס המזמינה את המבקרים להתחיל את המסע שלהם בצפייה ברגע שבו חפץ נולד ומקבל את צבעו. הסרטון, שאורכו כ-9 דקות, חושף תהליך יצירה מרתק של "מאחורי הקלעים": הדרך שבה הצבע הופך לחלק מהותי מהאובייקט.

אמנות בצלחת
אחת העבודות בתערוכה שעוררה בי סקרנות היא סדרת הצלחות של אורי שיפרין ענבי. בעבודה זו, הדימויים אינם רק קישוטים אלא חלק בלתי נפרד מהחומר עצמו. בהשראת שיטת המילפיורי העתיקה (טכניקה שמאפשרת ליצור אובייקטים עם דוגמאות ועיצובים מורכבים ואחידים), אורי משתמש בפורצלן ובצבעים תעשייתיים כדי ליצור דוגמאות מורכבות וחזרתיות.

התהליך כולל ערבוב צבעים, רידוד, חיתוך וייבוש, ומביא לחלקים ארוכים שנחתכים לפרוסות כשכל אחת מהן נושאת דוגמה ייחודית. העבודה נעשתה בשיתוף ריבה שיפרין ענבי ובתמיכת מרכז אדמונד דה רוטשילד, מדגישה את החיבור בין מסורת לבין חדשנות ומעשירה את התערוכה כולה.

גלריה תחתונה, צלחות פורצלן. יוצר: אורי שיפרין ענבי. הפרויקט נעשה בתמיכת מרכז אדמונד דה רוטשילד. צילום: דור קדמי

בין חימר לבינה מלאכותית
בין הפרויקטים החדשניים והרלוונטיים לתקופתנו נמצאת עבודתו של ים בן אדיבה, שמשלבת פיסול מסורתי בחימר עם בינה מלאכותית בתהליך יצירתי ודינמי. ים פיתח קוד ייחודי, שבו הוא מזין את הגוונים והחומרים שבהם הוא משתמש, ומבקש מהמערכת להציע השראות ואפשרויות חדשות.

התהליך נקרא "היזון חוזר" כלומר האובייקטים שהוא יוצר מתועדים ומוזנים חזרה למערכות, שממשיכות לייצר דימויים חדשים ולחקור. רק חלק קטן מהכיוונים האלה מתממשים כאובייקטים פיזיים, מה שהופך את הפרויקט למסע מתמשך של יצירה וחקר.

גלריה תחתונה, כד מחימר שנעשה בשילוב עם  AI. יוצר: ים בן אדיבה.  צילום: מיכאל שבדרון. 

גלריה תחתונה, התהליך שנעשה ב AI. יוצר: ים בן אדיבה. צילום: קרינה ארב

כשבינה מלאכותית מספרת סיפורים בגוונים

בגלריה העליונה הצבע מקבל חיים חדשים, כשהוא מחבר בין טקסטים, סיפורים וקודים תרבותיים. בפרויקט FFFFFF# של חברת Designit, נבחרו טקסטים ישראליים מוכרים והוזנו למערכת בינה מלאכותית. המערכת תרגמה כל מילה לקוד צבע ייחודי והסבירה את הבחירות שלה בהקשרים תרבותיים ואסוציאטיביים.

כך למשל, המילה "אדום" מתקשרת לאיסור או לסכנה, ואילו "צהוב" מעורר מחשבה על מחאה וחטופים בהשראת סמלים היסטוריים כמו הטלאי הצהוב או אפילו השיר "חי" של עפרה חזה.

התוצאה היא חוויית צפייה חדשה שבה הטקסטים מקבלים משמעות צבעונית, מעוררת רגש ומחשבה. הפרויקט מדגיש איך צבע לא רק משלים את המילים אלא מספר סיפור משלו.

גלריה עליונה, מילים מקבלות צבע. יוצר: Designit TLV. צילום: אלעד שריג

מוזיקה, צבע ועיצוב
בשנת 2018 החלה התזמורת הפילהרמונית תהליך מיתוג מחדש בהובלת סוכנות המיתוג Open. התהליך כלל פיתוח מערכת צבעים חדשנית שמקשרת בין הצלילים במוזיקה הקלאסית לגוונים חמים וקרים בעולם הצבע. הקשר בין המוזיקה למערכת הצבעים הומחש באופן ייחודי דרך עבודת וידאו שנוצרה לתערוכה.

סער פרידמן ומיכל לוי יצרו עבודת וידאו שמלווה את היצירה "תמונות בתערוכה" של מודסט מוסורגסקי. לוי, אמנית בעלת סינסתזיה (עירוב חושים: כשחוש אחד משפיע על אחר, כמו "לשמוע" צבעים או "לראות" צלילים), הצליחה להראות איך מוזיקה נראית לעין באמצעות עבודותיה. 

המבקרים שמגיעים וצופים בעבודת הווידאו נכנסים לחוויה יוצאת דופן שבה מוזיקה הופכת לתמונה. דרך הסינסתזיה של לוי, הצלילים מתגלמים בצבעים ובצורות, מה שמאפשר לנו “לראות” את המוזיקה. זו חוויה שמגרה את הדמיון, מעוררת רגש, ומזמינה אותנו לחשוב מחדש על הקשרים בין החושים.

גלריה עליונה, מבט מתוך הפילהרמונית. יוצרים: אופן, הפילהרמונית – סער פרידמן ומיכל לוי, עיצוב בתנועה: רינו אבידר.  צילום: אלעד שריג

לראות בעיניים אחרות
אל תפספסו את ההזדמנות לחוות את התערוכה הצבעונית והמיוחדת הזו, שמזמינה אתכם רגע לקחת הפסקה מהשגרה ולהסתכל על הצבעים שסביבכם קצת אחרת. דרך הצבעים תגלו יופי ומשמעות גם בדברים הכי פשוטים. זו הזדמנות לעצור, לחשוב אחרת ולהתחבר מחדש למה שסובב אותנו. אז אם מתחשק לכם קצת צבע והשראה, כדאי להזדרז כי התערוכה לקראת סגירה.

"צבע", מוזיאון העיצוב חולון
אוצרים: יובל סער וליאורה רוזין
אוצרת ראשית: מיה דבש
נעילה: 18 בינואר 2025

שעות פתיחה:
יום ראשון: סגור
יום שני: 10:00-16:00
יום שלישי: 10:00-18:00
ימים רביעי, חמישי ושבת: 10:00-16:00
יום שישי: 10:00-14:00

מחירי כניסה:
מבוגרים: 45 ש"ח
נוער (11–17): 35 ש"ח
ילדים (5–10): 25 ש"ח
חיילים בשירות חובה/נכי צה"ל/שירות לאומי: 30 ש"ח
סטודנטים/נכים: 30 ש"ח
אזרחים ותיקים תושבי ישראל: 50% הנחה
תושבי חולון: 32 ש"ח
ידידי מוזיאון העיצוב חולון: חינם
חברי אקו"ם: חינם
ילדים עד גיל 5: חינם

צילום תמונה פותחת: אלעד שריג 

התגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

כתובת המייל שלך לא תפורסם.