עכשיו קוראים
צו שמונה לעיצוב

צו שמונה לעיצוב

מיד לאחר שבעה באוקטובר נקראו האקדמיות לעיצוב אל הדגל, וחלק מהתוצרים מוצגים כיום בגלריה ויטרינה בפקולטה לעיצוב HIT. ביקרנו בתערוכה ושוחחנו על הפרוייקט של המחלקה לעיצוב פנים.

מאת עידו בכר ונעה דרייפוס, עיצוב פנים.

השבוע תינעל התערוכה "עיצוב חירום – מעצבים ואקדמיות נרתמים למאמץ המלחמתי" באוצרותה של ד"ר דליה מנור. כבר בימים הראשונים לאחר השבת השחורה הוקמו מתפרות חירום במחלקות לעיצוב תעשייתי ולעיצוב אופנה באקדמיות: HIT מכון טכנולוגי חולון, בצלאל אקדמיה לאמנות ועיצוב ירושלים, מכללת שנקר, הנדסה עיצוב אמנות והמרכז האקדמי לעיצוב ולחינוך ויצו חיפה. 

הסדנאות והמתפרות תיקשרו עם יחידות צבאיות וייצרו עבורן מענה רציף – תיקים, תוספות לאפודים ועוד, לצד פיתוח פרוטוטיפים וייצור בכמויות קטנות. מערכי התפירה כללו את המרצים, הסטודנטים והבוגרים ואף גייסו תופרות ותופרים מן הקהילה שהתנדבו למשימה במשך כשלושה חודשים. 

חלקה הראשון של התערוכה נותן במה לפעילותן של המחלקות לעיצוב תעשייתי ולעיצוב אופנה באקדמיות, וחלקה השני של מוקדש לתחום התקשורת החזותית והתגייסותה למאבק על התודעה והתגייסותם של מעצבים להפיץ כרזות וסרטונים עם מסרים ברורים, לעתים בוטים ושנויים במחלוקת, כדי לסייע בהסברה.

חמ"ל התפירה בסדנת המחלקה לעיצוב תעשייתי, HIT, צילום: דליה מנור.

מדברי אוצרת התערוכה ד"ר דליה מנור: "התערוכה "עיצוב חירום" מבקשת להציג לציבור את פעולתם של מעצבים, ראשי מחלקות, מרצים וסטודנטים, שבדרך כלל עוסקים באופנה ובעיצוב תעשייתי, כשהם מגייסים את יכולותיהם וכישוריהם, את הכלים המקצועיים ואת המעטפת האקדמית כדי להציע סיוע מיידי לכוחות הביטחון במקומות שבהן המערך תעשייתי והצבאי הכללי לא נתנו מענה. לעומת המגבלות המקצועיות הספציפיות שבתוכן פעלו סדנאות התפירה נהנו אנשי התקשורת החזותית מחופש יצירתי לתת ביטוי לרעיונותיהם ולרגשותיהם ולהילחם באמצעות השפה הגרפית על דעת הקהל".

קו מפריד

כסטודנטים לעיצוב פנים במכון הטכנולוגי ישבנו לשיחה עם אדר' אודי קרמסקי, ראש המחלקה לעיצוב פנים, שסיפר לנו על הפרויקט המחלקתי שהוביל: "מערכות מודולריות למתחמי חינוך זמניים".

מערכות מודולריות למתחמי חינוך זמניים. צילום אדר' אודי קרמסקי.

אדר' אודי קרמסקי: "הפרויקט נועד לקהילת המפונים מקיבוץ עין השלושה – מקום הולדתי – המשתכנת במלון ישרוטל ספורט באילת. התהליך החל כשבועיים מפרוץ המלחמה, אז הגיעו למתחם המלון באילת אוהלים עבור מערכת החינוך של המפונים.

במהלך התכנון נפגשנו מספר מרצים וסטודנטים משנים שונות לקבוצות דיון, לחשוב על אופציות שונות לתכנון, להכנת מודלים חומריים שונים ובדיקת היתכנות – עבור אלמנטים המשולבים במתחם האוהלים ומשרתים את הפעילויות המתקיימות שם. 

בהמשך, התגייסו כל עובדי הסדנה הקלה עם אסיסטנטיות הסדנה, ואף עם הסדנה הכבדה, לעבודת הייצור וההרכבה, הצביעה והתכנון המודולרי. יצרנו מערכות מודולריות הניתנות להרכבה ע'י הילדים עצמם באופנים שונים המסייעים לחללי החינוך הפורמלי והלא פורמלי, לילדי בית הספר הממוקמים באוהלים ולגני הילדים הממוקמים בחללי המלון.  

האלמנטים כללו יחידות עם מגירות נשלפות לאחסון לבליעה אקוסטית, לוחות כתיבה דו צידיים ולוחות אקוסטיים המשמשים גם לנעיצה. הרעיון המרכזי שלנו היה ליצור מערכות מודולריות וגמישות מבחינה פונקציונאלית שיכולות לתפקד במרחבים השונים אותם מאכלסים תושבים המפונים מבתיהם, במרחבי חינוך, מגורים ואף אזורים ציבוריים.

לצורך כך המערכות ניתנות להרכבה בקלות, משקלן קל, אך הן חזקות ועמידות, ואופן השימוש בהן יכול לנוע בקשת רחבה של תפקודים בחלל. 

מערכות מודולריות למתחמי חינוך זמניים. צילום אדר' אודי קרמסקי

בפועל בשטח, הילדים הרכיבו בעצמם את המערכות, ואף קיבלנו תמונות של שינויים ותוספות שהם יצרו מאוחר יותר. בשלב זה הקהילה נודדת לנתיבות – והמערכות הללו נודדות איתה.

תודה לארגונים ולחברות שאיפשרו את הפרויקט: ט.ר עצים, ווישבון, יהודה-ייבוא, מזונית, שרפמן מתכות ושינוע חברתי.

עיצוב חירום, גלריה ויטרינה ע"ש ג'וליה מזרחי HIT מכון טכנולוגי חולון,

נעילה: 14.3.24

הפקולטה לעיצוב, בניין 6, שעות פתיחה: א' עד ה' 10:00 עד 17:00

הכניסה חופשית

התגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

כתובת המייל שלך לא תפורסם.