עכשיו קוראים
קבי Novum: פרוייקט גמר

קבי Novum: פרוייקט גמר

[column]

מוצרים לבעלי מוגבלויות פיזיות הם לא תחום מפותח במיוחד מבחינה עיצובית. התפיסה הרווחת רואה בהם אביזר פרקטי בלבד, ומעט מאוד מחשבה מושקעת בהפיכתם למעצימים, נוחים ואפילו נחשקים. בפרוייקט הגמר שלו, אור אדטו מראה כיצד כל זה יכול להשתנות.

אור אדטו, עיצוב תעשייתי

[/column] [column]

שמי אור. אני משתמש בקביים מאז שהייתי ילד.

השימוש בקביים היא חוויה לא פשוטה עבור ילד. התביישתי להשתמש בהם. הקב הוא אביזר גדול, מסורבל, כזה שאי אפשר להסתיר אותו. הרגשתי שכשרואים אותי, הדבר הראשון שרואים זה בעצם- אותם. בחלוף השנים למדתי לחיות עם הקביים בשלום, למרות הקשיים. למדתי טכניקות משופרות לשימוש, וחלק ממני התרגל לנוכחות התמידית שלהם. למרות כל זאת, הבסיס השלילי של החוויה האישית שלי מהקביים לא השתנה הרבה. על פניו עולם המוצרים לבעלי מוגבלויות מתפתח ורץ קדימה: מוצרים כמו פרוטזות וכיסאות גלגלים משתדרגים ומציעים חווית שימוש מעצימה. לאור כל זאת עולה השאלה: למה הקביים נשארו מאחור, בצורתם הלא מפותחת והמגבילה? למה שלא ישתדרגו גם כן?

[caption id="attachment_8777" align="alignnone" width="900"] הקביים בשימוש[/caption]

הקביים בשימוש אמנם יש פיתוחים שנעשו בתחום הקביים, אבל סוג הקביים הפופולרי בשוק הוא הסוג הישן, קב-האמה. קב-האמה הוא הסטנדרט בתעשייה ומוצר המדף המיידי שזמין לרוב המשתמשים. מסיבה זו החלטתי להקדיש לו את פרויקט הגמר שלי, ולחקור איך אפשר לפתח אותו כך שייתן תחושה אחרת, קלילה ונינוחה יותר. הקו שהנחה אותי בפרויקט הייתה השאלה הפרקטית: "איך אני יכול לשפר את השימוש היומיומי עבור המשתמשים?".

התחלתי את המחקר בהרכבת קבוצת מיקוד של משתמשים בעלי אתגרים והתמודדויות דומות לשלי, במטרה לנסח את הבעיות שניצבות בפני משתמשי הקביים. מה בעצם כל כך מפריע לנו, המשתמשים, במוצר שקיים היום? קבוצת המיקוד שלי הורכבה מאנשים עצמאיים, פעילים, מצטיינים בתחומם, הנזקקים לשימוש יומיומי בקביים ומרגישים שהמוצר בצורתו הנוכחית לא מסייע להם מספיק בחיי היומיום. בנוסף לקבוצת המיקוד, יצרתי קשר עם מומחים שונים שליוו אותי בתהליך המחקר. פניתי לאנשי מקצוע עם ניסיון עשיר בעבודה עם מוצרים לבעלי מוגבלויות. ערכתי תצפיות, חילקתי שאלונים, קראתי ספרות בנושא וחקרתי לעומק כל זוג קביים שהצלחתי למצוא. זיקקתי מסקנות ממספר מאמרים רפואיים שעוסקים בקביים. מאמר אחד המליץ על פיזור הלחץ בכף היד של ידית הקביים. מאמר נוסף התייחס לכאבים במפרק כף היד שנובעים מהשימוש בקביים והציע דרכי פתרון. מאמר שלישי חקר את העומס שמצטבר במהלך הליכה עם קביים, והציע דרכים להפחית אותו.

[caption id="attachment_8779" align="aligncenter" width="900"] קבי Novum[/caption]

משלל הבעיות שצפו במהלך המחקר המקדים, התמקדתי באלו שנדמו כקריטיות ביותר. סט הפתרונות האפשריים היווה את עמוד השדרה למוצר החדש והמשופר. הבעיה הראשונה שמשותפת לכל משתמשי הקביים היא הגודל הפיזי של המוצר. 90% מהזמן, משתמשי הקביים כלל לא משתמשים בהם: הקביים מונחים לידם ומפריעים במרחב. בחנתי מגוון אופציות וצורות קיפול, מזעור וכוונון, עד שהגעתי לאופציה הנוחה והמתאימה ביותר: מנגנון קיפול שפועל באמצעות מחברים, עם חלק מרכזי מגומי שמחבר את כל החלקים כך שהם מתקפלים אחד אל תוך השני, בדומה לאוהל. זהו מנגנון אמין, עמיד ונוח לתפעול שעובד מצוין גם במוצרים דומים לקביים, כמו מקלות הליכה. הגודל של המוצר במצב מקופל מגיע לכ-35 ס"מ, כך שיוכל להיכנס בתיק גב בנוחות.

[caption id="attachment_8776" align="aligncenter" width="900"] הקביים במצב מקופל[/caption]

בעיה נוספת שמשותפת למרבית המשתמשים היא כאבים במפרק כף היד כתוצאה מהלחץ הרב שמופעל עליהם בעת שימוש בקביים. התובנה המרכזית היא הצורך להוריד עומס מכף היד, בכדי לאפשר למשתמשים הליכה ממושכת ולמנוע נזק לטווח ארוך. המפתח טמון בשינוי מנח כף היד למנח ניטרלי. בשונה מקביים סטנדרטיים שבהם רוב העומס מופעל על שורש כף היד, מנח היד הניטרלי מאפשר חלוקת עומס נכונה יותר. רעיון זה הנחה אותי לעצב את החלק העליון של הקב בצורה שעוטפת את היד, ומאפשרת הגדלת שטח המגע של הקב באמה בזמן הליכה, מה שמקל על מפרק כף היד ומפזר את העומס בצורה מיטבית.

שדרוג מרכזי נוסף בעיצוב הקביים הוא שינוי ההרכב החומרי שלהם. בחרתי להשתמש בסיבי פחמן (carbon fibers) במטרה ליצור קביים במשקל קל של 290 גרם, כמעט שליש ממשקל הקביים הסטנדרטי. לאורך הקב עובר גומי פנימי שמהווה את השלד שלו, בתוספת מחברים בעיבוד שבבי. הידית עשויה מפוליפרופילן ואובר-מולדינג. התחתית עשויה מיציקת גומי. מבחינת העיצוב הצורני, רציתי להעניק לקביים תחושה חדשנית, ספורטיבית, קלילה וזורמת. מוצרים לאנשים בעלי מוגבלויות צריכים להיות מקור לגאווה ולתחושת העצמה, לא למבוכה ולתחושת מוגבלות גדולה אף יותר.

[caption id="attachment_8778" align="aligncenter" width="900"] קבי Novum במצב פתיחה[/caption]

קביים הם מוצר שנמצא בשימוש אישי, ולכן חשוב שתהיה בהם אפשרות לפרסונליזציה למשתמש/ת הספציפי/ת. הקביים מתכווננים לגובה הרצוי, באמצעות חיתוך צינור הפחמן לגובה המתאים. מנגנון התמיכה באמה מגיע בשלושה גדלים: S/M/L, מה שנותן מענה להיקפי אמה משתנים. לקביים יש ידית שניתנת לשליפה בקלות למטרות ניקוי או החלפה. הידית הותאמה למגוון רחב של משתמשים, וניתן להחליפה בידית מותאמת אישית בהדפסת תלת-מימד. בהתאם לעלות הייצור והתכנון, מחיר היעד למוצר עומד על כ-500 דולר לזוג, אבל הוא יכול להשתנות בהתאם להיקפי ייצור ודרישה.

השם שנבחר למוצר הוא novum, שם שמשקף את החדשנות שבקביים ואת ההתאמה לאורח החיים העכשווי. novum מהווה אלטרנטיבה אחרת לקביים המוכרים לכולנו. הייחודיות במוצר טמונה בהיכרות העמוקה עם הצרכים הקטנים ביותר של המשתמשים, שעמדה מאחורי כל בחירה עיצובית. בלי יוצא מן הכלל, כל המשתמשים שהתנסו במוצר הביעו התלהבות אדירה ומעוניינים בזוג כזה לעצמם.

[caption id="attachment_8780" align="aligncenter" width="900"] תרחיש שימוש[/caption]

קבי novum השתתפו בתחרות 'תחשוב טוב תעשה טוב' של עמותת מילבת. מטרת התחרות היא לעודד ולחשוף פרויקטים שתורמים לחברה, בדגש על אנשים עם מוגבלויות. התגובות הבהירו לי שתחושות הבטן המוקדמות שהובילו אותי לצאת למסע הזה, היו מבוססות על צורך אמיתי בשוק ובקרב קהל היעד. המסגרת האקדמית של פרויקט הגמר והפלטפורמה שהתחרות סיפקה לי העניקו לפיתוח זריקת עידוד התחלתית, אולם על מנת להביא את הקביים לייצור נדרשת עוד עבודה רבה. יש צורך במחקר קליני מעמיק, בדיקות ארוכות טווח אצל משתמשים, הכנה לייצור בתהליכים לסדרות גדולות יותר, הורדת עלות הייצור של זוג קביים, ועוד מכשולים ואתגרים העלולים להופיע בדרך. בהמשך הדרך, אני שואף ליצור גרסאות מתקדמות וזולות יותר, וכן גרסה נוספת לילדים.

כולי תקווה שהמוצר ימשיך לקבל חשיפה ולרוץ קדימה, לא רק עבורי, אלא עבור האנשים שיוכלו להנות ממנו בעתיד. אני בהחלט רואה מקום לפרויקטים מהסוג הזה באקדמיה ומקווה שעוד סטודנטים יבחרו להתמקד בנושאים דומים במהלך הלימודים, כך שהמודעות העיצובית בתחומים אלו תתפתח ותביא לתוצאות. הפוטנציאל ענק והצורך קיים.

 

[/column]
התגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

כתובת המייל שלך לא תפורסם.