עכשיו קוראים
רגע לפני פרויקט הגמר

רגע לפני פרויקט הגמר

בתור סטודנטים לעיצוב, אנחנו הרבה פעמים מבולבלים ולא ברור לנו מה הצעד הבא. אבל דבר אחד ברור לכולם- בסוף הדרך יש פרויקט גמר. איך בכלל מתחילים פרויקט כזה? איך לגשת אליו? קודם כל, מתאמנים. הצצה לתוצרים מקורס הכנה לפרויקט גמר שנה ד' במחלקה לתקשורת חזותית.

מאי גואטה, תקשורת חזותית

כולנו יודעים שבשנה האחרונה לתואר, מגיע פרויקט הגמר. רגע לפני שיוצאים מחממת המכללה אל העולם האמיתי, יש עוד צעד אחד, אחרון: פרויקט גדול ומושקע שנפרס על פני סמסטר שלם וטומן בחובו את כל הידע שנצבר במהלך ארבע שנות הלימודים.

איך ניגשים לפרויקט בסדר גודל כזה? קודם כל, מתאמנים. בסמסטר הראשון לשנה האחרונה בתואר נערך קורס הכנה, המדמה בהיקף ובדרישות את פרויקט הגמר. הסטודנטים והסטודנטיות מתבקשים לבחור נושא מתוך רשימה רחבה וכללית, לחקור אותו לעומק, לגבש עמדה וקונספט, לבחור אמצעי עיצוב (פרינט / אינטרקטיב / ברודקאסט) שיותאם לנושא ולתפיסה הרעיונית תוך ניצול מגוון אמצעי ההבעה החזותית שנלמדו בשנים הקודמות בתואר. חשוב לציין שאין קשר בין פרויקט הגמר (או בשמו הרווח- הפגמ"ר) לפרויקט ההכנה. מדובר בהזדמנות להתנסות בעבודה בסדר גודל חדש, לפני טבילת האש האמיתית של הפגמ"ר עצמו בסמסטר ב'. אז איך נראה יבול התוצרים של הסמסטר החולף?

אתיופניה, אבי יצחק
אבי יצר סרטון אנימציה שעוסק בנושא של מיזוג תרבויות, דרך ממלכה דמיונית שנוצרה מחיבור של אתיופיה ויפן. אבי מעיד על עצמו שיצא לפרויקט מתוך חיפוש אישי, כבן לעדה האתיופית. במהלך המחקר שלו נחשף לקשר היסטורי מעניין בין יפן לאתיופיה, שתי מדינות כל כך שונות זו מזו ובכל זאת גם ביניהן יש קווי דמיון.

סרטון האנימציה של אבי מספר על הצורך להתמזג עם השונה מצד אחד ולשמור על המסורת והתרבות מהצד השני, ועל החיבורים הבלתי צפויים שתהליך זה יכול ליצור.
הנחייה: בוב אוראל ויערה קאס
אינסטגרם: avrum_7

עם הכתר, נועה איתן
כיסא הכתר הוא חפץ יומיומי שמלווה רבים מאיתנו בכל מיני אירועי חיים, מיום הזיכרון ויום העצמאות, עד שבעה וימי הולדת, ולפעמים סתם בחוף הים לפני השקיעה. נועה איתן יצרה תערוכה בנושא כיסאות כתר, שמציגה את הכיסא המוכר כגיבור תרבות ישראלי. התערוכה מורכבת ממסלול של שבע תחנות המוליכות מהכללי אל הפרטי ובחזרה, כשכסאות הכתר הם המוטיב החוזר בכולן. ביחד, התחנות השונות לוכדות משהו מתמצית הישראליות.
הנחייה: בוב אוראל ויערה קאס
אינסטגרם: noaitan

עם הכתר. נועה איתן

כיף בעוטף, נוי נשר
בפרויקט שלה, נוי יצרה משחק AR (מציאות רבודה) הרפתקני עבור ילדים בעוטף עזה, במטרה לסייע להתמודד עם החיים בצל המלחמה. במשחק, הילדים מגנים על העיר שלהם מפני אויבים ואוספים כלי הגנה. שיא המשחק הוא בזמן האזעקה בה צריך לרוץ אל המבצר ולהגן עליו. באמצעות המשחק נוי יוצרת התניה חיובית לאזעקה, הופכת אותה לפחות מאיימת ונותנת לילדים תחושת שליטה על חייהם.
הנחייה: בוב אוראל ויערה קאס
פייסבוק : Noy Nesher
אינסטגרם:noy.nesher

ChemSex, איתי ברן
איתי ברן יצר סדרת קליפים בהשראת תופעת ה-Chemsex, שצמחה כחלק מתרבות מועדונים להט"בית ועיקרה שילוב של צריכת סמים וקיום יחסי מין. הסמים הנפוצים בתרבות ה-ה-Chemsex הם קריסטל מת' ("טינה"), GHB/HBL ("ג'י"), ומפדרון ("מיאו מיאו"). איתי מספר שבחודשים האחרון החלו לצוף כתבות על כך שהתופעה הגיעה גם לתל־אביב, ולכן בחר בנושא זה לפרויקט ההכנה. הקליפים מלווים שירים של בריטני ספירס, ריהאנה ועופר ניסים בדימויים גרפיים ומפורשים במיוחד שמתארים את התופעה ואת הסכנות הטמונות בה.
הנחייה: ג'וגול (שמעון זנדהאוז)
פייסבוק: itay.bern

אזהרת צפייה: הסרטונים מכילים דימויים מיניים.

https://www.youtube.com/playlist?list=PLMQ4ZgubgTDRLIXW7L3RyN6bW_ZgNkEEe

The human bean, ליאב יצחק
ליאב יצרה פודקאסט מאוייר בנושא הנדסה גנטית. עם החידושים העכשווים בתחום, לא רחוק היום בו ייצרו בני אדם מהונדסים גנטית מה שמעלה הרבה מאוד שאלות בצומת שבין אתיקה, רפואה ומדע. בפרק הראשון של הפודקאסט, ליאב מציגה את טכנולוגיית ה"קריספר" שיצרה גלים ברחבי העולם ומציגה את השאלות האתיות שהוא מעורר בדרך קלילה ונגישה.
הנחייה: תמיר שפר ומלי קריספי
אינסטגרם: Liav_izhak

 הפודקאסט של ליאב יצחק
הפודקאסט של ליאב יצחק

The Lighthouse Keeper, ספיר בן צבי
הפרויקט של ספיר הוא משחק סלולר המלמד מושגים ושאלות מעולם הפילוסופיה באופן חוויתי ופשוט להבנה. הדמות הראשית במשחק היא דמותו של המטייל אשר בחיפושיו אחר משמעות מגיע לאי ערפילי שם הוא נקלע למשימה: לסייע לשומר המגדלור להשיב את האור אל האי. במהלך המסע המטייל פוגש בדמויות שונות המפגישות אותו עם שאלות נצחיות מהמסורת הפילוסופית ועל הדרך נותנות לו כמה שיעורים לחיים.
הנחייה: בוב אוראל ויערה קאס
פייסבוק: sapphire.benzvi

The Lighthouse Keeper, ספיר בן צבי

פילבוקס, קרן בן דרור
״פילבוקס״ הוא פרויקט שמטרתו לתת כבוד גם לחיילים הג׳ובניקים בצה״ל. הפילבוקס היא קופסא אישית מלאה ברכיבים אשר יעזרו לג׳ובניקים לספר את הסיפור שלהם ובכך לשתף אחרים ולגרום להם להבין שגם חיילים שישבו במשרד חוו סיטואציות ודילמות לא פשוטות באופן יומיומי במהלך השירות הצבאי.

מעבר לקופסה עצמה, קרן גם יצרה אתר אינטרנט אליו כל חייל וחיילת יכולים להעלות את סיפורם האישי, לשתף בקשיים לחלוק את החוויה שלהם. הפרויקט נוצר מתוך מצוקתה האישית של קרן ששירתה בתור ׳ג׳ובניקית׳ במרפאת החיסונים בתל השומר. לעיתים קרובות הייתה סופגת ביקורת על שירותה הצבאי, מצד אנשים שלא הבינו את המורכבות והקשיים שבסיטואציות היומיומיות ביותר, גם מחוץ לשדה הקרב.
הנחייה: בוב אוראל ויערה קאס
פייסבוק: Keren Ben-dror

פילבוקס, קרן בן דרור

התיאטרון הלאומני, נעה לוי
הפרויקט של נעה לוי, פרויקט מיתוג עבור "התיאטרון הלאומני", צמח מתוך ביקורת לחוק ה'נאמנות בתרבות' שהממשלה האחרונה ניסתה להעביר. נועה לקחה תכנים מהתרבות הישראלית שאין להם זיקה לאומנית ויצקה לתוכם רמיזות לאומניות בעלות סדר יום פוליטי מובהק. הפרויקט כולל סדרת כרזות בתנועה, אתר אינטרנט, תכניה וכרטיסים. המטרה היא למחות על הניסיון להתערב בסדר היום האמנותי ולהמחיש את האבסורד שבהכתבת תכנים ליוצרים ויוצרות בכל המדיומים.
הנחייה: תמיר שפר ומלי קריספי
אינסטגרם: noa_lev19

״מעשיות עליזות לילדים״, נטלי בניסטי
נטלי יצרה סדרה של ספרוני ילדים קצרים מעוצבים בצורת אקורדיון, כשלכל אחד מהם גיבור מותאם אישית שעוצב מכף רגל ועד ראש בהתאם למסר ולנושא. מטרת ספרי הילדים של נטלי היא להעביר ביקורת על נורמות חברתיות ועל הערכים לפיהם אנו בוחרים לחנך את ילדינו בנושאים חשובים כמו אידיאל היופי, גזענות, צבא ומגדר.
הנחייה: בוב אוראל ויערה קאס

מעשיות עליזות לילדים, נטלי בניסטי

DARKSITE, נופר שבירו
האינטרנט אינו מקום בטוח. הסיסמאות, התמונות ואף פרטי חשבון הבנק שלנו נגישים בלחיצת כפתור פשוטה. אנחנו חשופים ואין לנו פרטיות. אבל מתחת לפני השטח, ישנה הרשת האפלה שם יש סודיות גמורה שמאפשרת פרטיות מחד ועסקאות סמים, נשק וסחר בבני אדם מאידך. נופר בחרה לעצב אתר ברשת האפלה, המדגיש את תחושת האנונימיות של המשתמש/ת ומצפינה את זהותו/ה. השפה העיצובית לוקחת השראה מקוד מורס, קוד המבוסס סאונד וויזואל ומשפיע על הלוגו, איורים, טיפוגרפיה ומושן. הכניסות הטיפוגרפיות יוצרות תחושה של הישאבות לתוך האתר עצמו. חווית הגלישה באתר מציגה את מה שיש ברשת האפלה- לטוב ולרע.
הנחייה: ג׳וגול (שמעון זנדהאוז)
אינסטגרם: nofarshviro
פייסבוק: Nofar shviro

הרשת האפילה לפי נופר שבירו

פגום, רז וקיים
רז בנה אתר אינפורמטיבי המיועד להורים לילדים בעלי ליקויי למידה. הקונספט של האתר מיוחד במינו: הוא עוצב כך שידמה עבור ההורה את החוויה של ליקוי בתהליך למידה באמצעות יצירת קושי מכוון בגלישה ובקריאת התוכן. כתוצאה מכך, ההורים מוזמנים לחוות את הקשיים שילדיהם חשים בזמן הלימודים או בכלל. האתר מחולק לארבעה נושאים מרכזיים המתקשרים ללקות למידה: חוסר הבנה, חוסר ביטחון, בדידות, כעס וזעם. בכל אחד מהחלקים הגרפיקה וחווית הגלישה מעבירה את המסר באופן חוויתי, לצד הטקסטים עצמם שמעבירים אותו באופן האינפורמטיבי ה"רגיל".
הנחייה: בוב אוראל ויערה קאס

מתבולילנד, מוריאל חדד
הפרויקט של מוריאל כולל בניית זהות לעיר החדשה שמיועדת לזוגות "מתבוללים". מוריאל מספרת שהיחס לתופעה בחברה הישראלית עורר בה כעס על חוסר המוכנות והיכולת בכל מה שקשור לקבלת השונה. המטרה העיקרית בפרויקט הייתה להציג אלטרנטיבה לגזענות המחריפה ולדמיין מקום מפלט עבור אנשים שרוצים לחיות בדו- קיום. העיר "מתבולילנד" תוקם בנגב כחלק מהחזון להפרחת השממה, אולם הפעם עבור כל יושבי הארץ, ללא הבדל דת גזע ומין. הביטוי החזותי לכל הערכים הללו כולל עיצוב דגל מקומי המשלב סמלים תרבותיים שונים, תעודת זהות משולבת , סמל עיר, חוקת מתבוללים רשמית, עיצוב תנועת נוער, עיצוב מדי צופים, סיכות פוסטרים, וחוויה כללית של חלוציות, אהבה והפרחת השממה.
הנחייה: בוב אוראל ויערה קאס
אינסטגרם: moriel.haddad
מתבולילנד, מוריאל חדד

ליצירת קשר: מאי גואטה

התגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

כתובת המייל שלך לא תפורסם.