עכשיו קוראים
שמחות קטנות

שמחות קטנות

[column]

בתערוכת היחיד של מעצב האופנה והטקסטיל דורון זאבי, "שמחות קטנות", שמוצגת כעת בגלריה חנקין בחולון, ניכר עיסוק במשפחה ובקדושה דרך שימוש חוזר בטקסטילים כמו כיפות, עניבות, כיסים ושרוולים

מירב אשריאן, עיצוב תעשייתי ואביה מאיר, עיצוב פנים

[/column] [column]

במסגרת לימודיו במחלקה לעיצוב טקסטיל בשנקר, החל זאבי לחקור את תשמישי הקדושה ועסק ב"הזדמנות השניה" שהם יכולים לקבל. בפרויקט הגמר שלו עם סיום התואר הראשון, "עורות גנוזים", העניק זאבי חיים שניים וקידש מחדש עורות שנעשה בהם שימוש, באמצעות שילוב של תפילות ופיוטים. עבודה זו זכתה לשבחים רבים והוצגה בתערוכות בארץ ובאירופה.

[caption id="attachment_5284" align="aligncenter" width="750"]פרויקט "עורות גנוזים"   פרויקט "עורות גנוזים"[/caption]

ישנו קשר הדוק בין מחשבותיו של זאבי בתואר הראשון ובתואר השני, כשבשניהם ישנו עיסוק בדת ובמושג "חיים נוספים". כמו כן, חייו האישיים מקבלים ביטוי מהותי בעבודותיו. אביו שנפטר, מקבל הנצחה מיוחדת ובלתי קונבנציונאלית, דרך שימוש בחפציו הטקסטיליים כמדיום לעבודותיו, כמו חולצותיו. כמובן שהדבר מצביע על קשר עמוק ובלתי נפרד ביניהם. זוהי דרך לביטוי רעיון עיצובי אמנותי חדש, דרך הסתכלות וחוויה של עברו ושורשיו.

זאבי מספר על ההשראה לפרויקט: "בלימודי התואר השני ביקשתי לעשות אתנחתא ממירוץ העיצוב הבלתי פוסק הנכנסי לתכתיבי טרנדים, פרסום וכסף ולחזור להווייתי כמעצב טקסטיל. החלטתי להתעמק במחקר הטקסטילי ואמנות הקראפט. בזמן זה ועם מותו של אבי חיפשתי אחר עיצוב לזכרו, ומכאן החל מהלך עיצובי שבו רציתי לבטא את יכולות החשיבה שלי, תוך בחירה לעצב מחדש את המסורת הקיימת בחפצי קדושה טקסטיליים." במסגרת פרויקט זה, הציג סדרה של תשמישי קדושה ובהם מעילי תורה, פרוכת, מפה לבימת ספר התורה, רקמת שושנה ורימונים לספר התורה.

[caption id="attachment_5281" align="aligncenter" width="750"]חיבור של צינורות ברזל ופליז, פמוטים, פעמונים וכיפות חיבור של צינורות ברזל ופליז, פמוטים, פעמונים וכיפות[/caption]

נוסף לחיבור החומרי, זאבי חיבר בין מסורת קולקטיבית יהודית בעבר, לבין אלמנטים טקסטיליים אישיים, שניתן לראות במעילי התורה. בקהילות יהודיות רבות נהוג היה להקדיש מלבושים יקרים לבית הכנסת, כדי שישמשו לקישוט, או לתשמישי קדושה. מעילי התורה נעשו על-ידי טכניקות שונות ובהם אלמטים מגוונים. ברובן חולצות שהיו בזמנו שייכות לאביו וחומרי גלם שנשתמרו במגרות העבודה שלו, וכמו כן רקמות יד, גובלנים, מפות כותנה, קרושה, עניבות וסיכות ראש שיצרו את התהליך העיצובי של המחזור.

[caption id="attachment_5283" align="aligncenter" width="750"]מפה לבימת ספר התורה מפה לבימת ספר התורה[/caption]

המפה לבימת ספר התורה, שהייתה במרכזו של החדר, נעשתה מגזירי כיפות, רקמות יד וחרוזים. אל קצוות המפה מחוברים שוליים המדמים גדילי טלית. החיבורים המרשימים והאובססיביים למדי, גורמים לצופה להתעמק בה ולגלות אלמנטים מוכרים רבים, כמו גילוי דמויות נחבאות או זיהוי של פנים מוכרות בין ההמון.

[caption id="attachment_5285" align="aligncenter" width="750"]רימונים לספר התורה רימונים לספר התורה[/caption]

ברימונים לספר התורה, ניתן לראות חיבור של צינורות ברזל ופליז, פמוטים, פעמונים וכיפות. זאבי יצר מתוכם תשמיש קדושה חדש. הרימונים ההיברידים הם אלטרנטיבה או תוסף מעניינים לרימונים הקיימים. הם מקיימים הרגשה חדשה אך מוכרת, כמו רוב מוצגי התערוכה.

[caption id="attachment_5280" align="aligncenter" width="750"]חיבור בין מסורת יהודית לבין אלמנטים טקסטיליים אישיים חיבור בין מסורת יהודית לבין אלמנטים טקסטיליים אישיים[/caption]

"בתערוכה ביקשתי לחזור לנקודת המוצא שלי כיוצר, להרכיב בצורה ידנית, לרקום, לחבר, לפרק ולבחון צורה, צבע ומרקם, לעצב בסקיצות קטנות סוגים של חיבורים חדשים לחומרי הגלם אותם אני חווה כמעצב" מספר זאבי.

הפרויקט מעורר דיון במהות של תשמישי הקודש בימינו. עולה השאלה, כיצד ניתן לשבור את המוסכמות ולעורר דרך חדשה במסגרת המסורת, במובן עיצובי ובמובן ערכי, במתן זהות ובזכרון לבן משפחה המונצח בבית הכנסת.

זאבי מסכם את התערוכה "לשלב בפרויקט בין עולמות שונים המאפיינים את עבודותי כמעצב אופנה וטקסטיל וכאדם דתי המחובר למסורת… התערוכה מהווה סגירת מעגל מאוד מרגשת ואישית מבחינתי, ומקבצת יחד אינספור נקודות ציון בעבורי."

כל התמונות בכתבה צולמו על-ידי מירב אשריאן

שמחות קטנות
גלריה חנקין
רח' חנקין 109, חולון
ימים א' – ה'  10:00 – 13:00  16:00 – 19:00
יום ו'  10:00 – 13:00
יום שבת – 10:00 – 13:00
נעילה: 3/12/16

[/column]
התגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

כתובת המייל שלך לא תפורסם.