עכשיו קוראים
תערוכה קומפלט: ZOOM על חומוס

תערוכה קומפלט: ZOOM על חומוס

[column]

בין אם אתם מנגבים בדוך ובין אם בסיבוב, בתערוכה החדשה בבית בנימיני אתם חייבים לבקר. התערוכה ZOOM על חומוס, באוצרותה של המעצבת לירון צנחני, מציעה למבקרים מפגש בין עיצוב, קולינריה ומדע דרך עולמו המרתק של אחד ממאכלי הסופר־פוד הנפוצים ביותר בתרבות הקולינרית של המזרח התיכון: החומוס.

אבנר אדן, תקשורת חזותית

[/column] [column]

כמו לכל מאכל, גם לחומוס סיפור משלו: משלב גידולו ועיבודו ועד לשלב הקופסה או האריזה הממותגת. במזרח התיכון מקבל החומוס מקום של כבוד וזוכה למגוון רחב של פרשנויות לעיבודו ולצריכתו. בצורה כזו החומוס משקף את רב־התרבותיות המקומית כבר אלפי שנים, דרך עדויות היסטוריות וגאוגרפיות וסיפורים ממגוון רחב של תרבויות.

התערוכה 'ZOOM על חומוס' מתבססת על מחקרים מדעיים מהעשור האחרון, שמגדירים את החומוס כמזון־על המהווה תחליף איכותי ועשיר לחלבון מן החי. התערוכה מבקשת לבחון שיטות עדכניות לצריכת החומוס ולהעצמת היתרונות הטמונים בקטנית תוך התייחסות לדרכי האכילה והעיבוד של החומוס. התערוכה מורכבת מייצגים אכילים (!) המשלבים מתכונים חדשים עם חווית אכילה שפותחה במיוחד. אירוע פתיחת התערוכה החגיגי, שהתקיים באמצע ינואר בבית בנימיני, כלל שני מיצגים חיים שסיפקו למבקרים חוויה קולינרית פלוס מתכונים. היה שווה לקפוץ.

 

[caption id="attachment_11821" align="aligncenter" width="750"] ״מדורת השבט 2.0 – גרסת הצומח״. עיצוב: לירון צנחני, צילום: אבנר אדן[/caption]

במיצג הראשון, "מדורת השבט 2.0 – גרסת הצומח", המעצבת לירון צנחני (שגם אצרה את התערוכה) והקונדיטורית אנה שפירו החליטו ליצור חווית אכילה חברתית שכוללת מתכון מקורי ומפתיע: חומוס־מרשמלו על האש. המיצג, שעורר התלהבות רבה בקרב המבקרים, רואה בצלייה משותפת של חלבון מן החי את אחת הסיבות המרכזיות להתכנסות החברתיות סביב המדורות במסורת השבטית בעבר. המיצג מתייחס לדרכים העכשוויות בהם אנחנו צורכים את החלבונים שלנו, הפעם מעולם הצומח.

[caption id="attachment_11823" align="aligncenter" width="750"] ״קפסולת בריאות״. עיצוב: דפנה נועם גופר, צילום: אבנר אדן[/caption]

המיצג השני, "קפסולת בריאות", הוא תוצר של שיתוף פעולה מסקרן בין המעצבת דפנה נועם גופר והשף דוד סדי, ונבע ממחקר על תזונה מותאמת אישית. לפי ממצאי המחקר, מומלץ לשלב את החומוס עם דגן משלים על־מנת לצרוך חלבון מלא. הצמד יצר קפסולת 'ממתק' של חלבון מלא, שהיא מעין ביצת־הפתעה על בסיס מוס־חומוס טעים ומתקתק. לכל מבקר/ת ניתנה האפשרות לבחור בין חומוס בהיר המועשר בויטמין D לבין חומוס כהה המועשר ב־B12, ולאחר מכן לבחור דגן (תירס, אורז או שעורה) על־מנת להשלים את המנה לחלבון מלא.

לצד המיצגים האכילים הוצגו עבודות עיצוב מקרמיקה, עץ ומתכת, המבקשות לבחון שיטות חדשות לצריכת החומוס ולעיבודו, ולספק נקודת הסתכלות נוספת על המאכל המוכר והאהוב. בעבודתם של דב גנשרוא וליאורה רוזין, נשאלת השאלה האם אפשר להפוך מאכל למזכרת באמצעות… אכילתו. קופסאות החומוס מכילות דימויים מדבריים העשויים מחומרי גלם שמגיעים בדרך־כלל לצד מנת החומוס, ועוצבו בהשראת בקבוקי החול הצבעוני מהסוג שנפוץ בחנויות למזכרות. לטעמי העבודה עוסקת בפן החוויתי של הקולינריה המקומית. בדומה לחפצים שאנו אוספים כמזכרת ממקום מעניין בו ביקרנו, כך גם המאכלים שטעמנו במהלך חיינו הופכים למזכרת שמלווה אותנו ונצרבת בזיכרון החושי שלנו.

 

[caption id="attachment_11820" align="aligncenter" width="750"] ״המקורי״. עיצוב: דב גנשרוא וליאורה רוזין, צילום: נמרוד גנישר[/caption]

המעצב עופר זיק יצר סט קרמי של כלי אכילה לחומוס, המתכתב עם אחד המיתוסים הרווחים ביותר סביב אופן האכילה של המאכל הלאומי: בדוך או בסיבוב. השימוש בשפה עיטורית־מסורתית לצד גימור נקי ומודרני המזכיר כלי הגשה במסעדות שף, יוצר עבודה נפלאה שחוקרת את השפעת כור ההיתוך הישראלי על אופן צריכת החומוס, מחומוסיות אותנטיות ועד חומוסיות שף.

 

[caption id="attachment_11819" align="aligncenter" width="750"] ״אדונים ומשרתים״. עיצוב: עופר זיק, צילום: עומר ארמוני[/caption]

המעצבת גלית שבו יצרה מחבת ביתית להכנת "פיתות" בצורת כיסון או צלחת, העשויות מקמח חומוס ואבקת חלבון החומוס שפותחה במעבדתו של פרופ׳ רם רייפן בפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית. המעטפת התלת־ממדית שנוצרה מורכבת מתערובת החומוס, ומחליפה את תנועת הניגוב המסורתית בחווית אכילה עדכנית על־ידי שימוש באצבעות. כחובב פיתות מושבע, ניגשתי למיצג בספקנות ולשמחתי הרבה גיליתי עבודת עיצוב מקסימה, המוכיחה שתמיד ניתן להפתיע ולעצב מחדש את הדרך בה אנו חווים את האוכל.

 

[caption id="attachment_11822" align="aligncenter" width="750"] ״פיתה על הגז״. עיצוב: גלית שבו, צילום: אבנר אדן[/caption]

הצד הגרפי של התערוכה עוצב בקפדנות על־ידי סטודיו קרן וגולן ומציג באופן אינטליגנטי ותלת־לשוני (עברית, ערבית ואנגלית) מידע מדעי והיסטורי על זני החומוס, שיטות העיבוד, ההרכב התזונתי וההשפעות הבריאותיות של החומוס על בני־האדם. המידע מתבסס על מחקר מעמיק שבוצע כחלק מההכנות לתערוכה בשיתוף פעולה עם חוקרים מהפקולטות לחקלאות מזון וסביבה באוניברסיטה העברית ובאוניברסיטת תל־אביב.

 

[caption id="attachment_11825" align="aligncenter" width="750"] הרובד הגרפי של התערוכה. עיצוב: סטודיו קרן וגולן[/caption]

תודות לאוצרות המדוקדקת ניתן לשוטט בין העבודות, להתרשם מכל עבודה באופן מיטבי ולחוות את סיפור המסגרת של התערוכה לפי הנרטיב העיצובי, המדעי והקולינרי. החוויה האישית שלי הייתה מעולה. יצאתי מהתערוכה עם תובנות חברתיות־תרבותיות רבות, ועם רצון עז לחקור עוד אודות הקטניה הכל־כך מעניינת הזו.

ZOOM על חומוס

אוצרת: לירון צנחני
בית בנימיני – המרכז לקרמיקה עכשווית (העמל 17, תל־אביב).
א' 14:00-10:00

ב׳-ה׳ 19:00-11:00

ו׳ 14:00-10:00

ש' 14:00-11:00

פתיחה: 03.01.19

נעילה: 23.02.19

משתתפים בתערוכה: איריס זוהר, דוד הלל, דימה ונדיה גורביץ', לנה דובינסקי, דניאל נחמיאס, אבי בן שושן, עופר זיק, גלית שבו, דב גנשרוא, ליאורה רוזין, שולי שטראוס, לירון צנחני, אנה שפירו, דפנה נועם, דוד סדי. ייעוץ מקצועי: פרופ' רם רייפן, פרופ' שחל עבו, פרופ' אבי גופר

ליצירת קשר: אבנר אדן

[/column]
התגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

כתובת המייל שלך לא תפורסם.