עכשיו קוראים
Art Camp 2024: להדפיס כמו ביפן

Art Camp 2024: להדפיס כמו ביפן

הגענו לפילזן, עיר קטנה ומקסימה בצ'כיה, כדי ללמוד איך להדפיס כמו אומנים יפנים קדומים. גילינו טכניקה מרתקת שהוציאה מאיתנו צדדים חדשים שלא ידענו על קיומם.

אורי נווה, עיצוב תקשורת חזותית

מה זה בכלל הדפס יפני? 

בדרך כלל, "הדפס יפני" מעלה אסוציאציות של תמונות יפות של גיישות, נופים או סמוראים. התמונות המסורתיות הללו הודפסו על נייר מיוחד, ונוצרו על ידי חריטה על גוש עץ גדול. בסדנה בה השתתפתי, למדנו גרסה עדכנית של הטכניקה: במקום לחרוט על עץ, השתמשנו בצבעי אקריל, גירי פנדה יפניים וג׳ל מדיום.

את הסדנה העבירה סנסיי יאגי נגיסה, אמנית יפנית שהגיעה כאורחת כבוד לאוניברסיטה. יאגי הפכה כל רגע בסדנה לקסום. היא הביאה את יפן אלינו וזה גרם לכולם לרצות לבקר שם. אל יאגי התווספה קארין, מרצה צ׳כית ששימשה מתורגמנית ליאגי, והרשימה בידע הרב שלה בשפות. שתיהן עבדו ולימדו ביחד ביפן, שם נוצר הקשר ביניהן.

הסדנה ארכה כשבוע, מיום שני עד שישי, במהלכו ישנו במעונות הסטודנטים של האוניברסיטה בפילזן (מרחק כמה תחנות ברכבת הקלה המקומית). הסדנה התקיימה בבניין העיצוב של הפקולטה, מבנה חדש ומרשים, מלא אווירה צעירה ויצירתית. בזמן הפנוי בערבים יצאנו לחוות את העיר פילזן, אכלנו, שתינו והתגבשנו.

יחד איתנו עברו את הקורס סטודנטים צעירים מצ׳כיה שלומדים כבר באוניברסיטה, והיה נחמד לעבור איתם את החוויה. אני מודה שנתנו מאמץ הסברתי קטן, שלא בהכרח צלח, והרגשנו שאולי לא תמיד ישראל היא מרכז העולם. היה נראה שהסכסוך והמלחמה בישראל לא ממש מעסיקים אותם.

איך הדפסנו כמו אמנים יפנים? 

קיבלנו דף קשיח גדול, דומה לקרטון עבה. עטפנו אותו בנייר קראפט דביק בצד אחד, ועליו מרחנו שכבות של אקריל, ממש כמו צבעים "רגילים" שמשתמשים בהם בבית. במקום למרוח את הצבע רק בעזרת מכחול, השתמשנו גם בכלי עבודה מיוחדים כדי ליצור מרקמים מגניבים. לפעמים זה נראה כמו סכין, לפעמים כמו ספוג, ולפעמים כמו מברשת מוזרה. כל כלי יצר אפקט אחר על הציור.

על מנת להגיע למספר שכבות בציור אחד, יש צורך לייבש כל אלמנט ולמרוח מעליו שכבה של ג׳ל מדיום. צריך לייבש גם את שכבת הג'ל כדי ליצור הפרדה בין הצבעים. כשסיימנו, מרחנו שכבת ג׳ל מדיום אחרונה והדפסנו מייד על הדף הנבחר.

חשוב לזכור, הדברים הראשונים שנצבע ונייבש הם האלמנטים שיופיעו בקדמת ההדפס.

אחרי שעבדנו קשה והוספנו שכבה על גבי שכבה, התקבלו יצירות אמנות ייחודיות. הרגשנו שאנחנו יוצרים עולם קטן על הדף. חלק מהתמונות היו צבעוניות מאוד, וחלקן היו רגועות ושקטות יותר.

בסוף השבוע ערכנו תערוכה גדולה של כל העבודות שיצרנו. זה היה מרגש לראות את כל היצירות יחד, והיה כיף לשמוע את התגובות של האנשים. במקביל עברנו בתצוגות של הקורסים האחרים והיינו בהלם בכל מה שהם הספיקו לעשות בשבוע הזה: סביבות מציאות מדומה, סרטים קצרים, ספרים מאויירים ועוד הרבה תוצרים מעניינים.

חזרנו הביתה עם מלא השראה, ידע וחברים חדשים. ואם אתם שואלים אותנו, זה היה השבוע הכי כיפי שהיה לנו הרבה זמן. שבוע מרענן מהשגרה המאתגרת שכולנו חווים. אז אם אתם אוהבים לצייר, או סתם רוצים לחוות חוויה יצירתית ומהנה, אנחנו ממליצים לכם בחום לנסות את זה. זה לא רק לימוד טכניקה חדשה, אלא גם מסע פנימי של יצירתיות והבעה עצמית.

תודה רבה לסנסיי יאגי ולקארין המדהימות שבלעדיהן השבוע הזה לא היה אותו דבר. תודה לסגל הפקולטה שאפשר לנו לצאת לחוויה המדהימה הזאת. ותודה אחרונה לחבריי ללימודים שהגיעו איתי – דולב, טל, קרינה, איתמר, רוני ואמיר. היה כיף לא נורמלי.

התגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

כתובת המייל שלך לא תפורסם.