הגעתי לגמונד! דרך בתים בסגנון המאה ה-18 וקתדרלה מפוארת במרכז העיר ודרך השוק העשיר בכל טוב, הגעתי לבית הגרמני שלי, לתחילתו של סמסטר חורף. לא תיארתי לעצמי באותו רגע מה מצפה לי בתקופה הקרובה.
בר קשת, עיצוב תעשייתי
[/column] [column]שווביש גמונד היא עיר קטנה לא רחוק משטוטגרט. לאוניברסיטה שני בניינים במקומות שונים בעיר, שניהם עברו שיפוץ ובעלי עיצוב גרמני מהודק. הם במרחק הליכה זה מזה, והסטודנטים מתניידים באופניים לכל מקום. זה חלק מהקסם של העיר, להגיע בכל בוקר לבניין הראשי דרך השביל שחוצה את הנהר. מהר מאוד מכירים את הסטודנטים ויש חיבור מיוחד בין האנשים. את תמיד תהיי מעורבת בכל מה שקורה כי הכל קורה ביחד, הפאב המשותף, מפגש בחדר האוכל בשעה מסויימת, מסיבות בדירות של חברים, מסיבת כריסמס באודיטוריום בערב והרצאה באותו מקום בבוקר.
[caption id="attachment_3341" align="aligncenter" width="500"] האוניברסיטה ביום שלג[/caption]גישת הלימוד דומה במהותה ללימודים ב-HIT. כמו אצלנו, מתנהל תהליך מדויק ועמוק לפיתוח קונספט. אבל עיקר העיצוב מושתת על עקרונות הבאוהאוס. זה ניכר בפוסטרים, במצגות ובעבודות שהגשנו למרצים ואף במבנה עצמו בו למדנו, עיצוב מינימליסטי ומחושב עד הפרט האחרון. לרוב לא עובדים הרבה בסדנה, דבר שחסר לי, בייחוד בהשוואה לסדנת המכון, שבה אנחנו מבלים את רב ימינו, ולעיתים גם בעבודה משותפת. עם זאת, היו מספר תחומים שהרחבתי בהם את הידע כמו צילום, יציקות סיליקון ורנדרינג באמצעות Wacom.
[caption id="attachment_3345" align="aligncenter" width="500"] סדנת יציקת כסף[/caption]לפני תקופת הכריסמס העיר לובשת חג ומדי יום במרכז העיר מתקיים הכריסמס מרקט (שוק חג המולד) המפורסם של גמונד, כך שבדרך חזרה מהאוניברסיטה נפגשים לשתות יין חם בכיכר העיר, ומדי פעם שותים יין ובירה ביריד שמארגנת קבוצת החילופים בחצר האוניברסיטה.
[caption id="attachment_3337" align="aligncenter" width="500"] GLUEHWEIN יין חם באוניברסיטה[/caption]באחד משיעורי הסטודיו העלנו את המאפיינים של כל מדינה ונתחנו מהו עיצוב גלובלי, וגם ערכנו ארוחות בהן כל אחד מהחילופים הכין מאכל לאומי והסטודנטים הגרמנים דאגו לאוכל מקומי. המפגש בין התרבויות הוא חלק בלתי נפרד מהחוויית החילופים ומעבר לכך הכרות מעמיקה עם הסטודנטים העניקה לי הרבה נקודות מבט חדשות. לא פעם שאלו אותי "מהו עיצוב ישראלי?", והיה עלינו לבדוק לעומק ולהשוות בין המעצבים השונים וכמובן בין העבר למה שחם היום. הראתי שחלק ניכר מהעיצוב הישראלי מכיל בתוכו תרבות ומסורת בהשוואה ל-DNA של שאר המדינות שהוצגו, ושלצד זה יש כיום גם מקום לחדשנות וניסוי בחומרים המשלבים באופן הומגני את הזהות הישראלית. העיצוב הישראלי פשוט וכנה, עיצוב בהתפתחות, אקלקטי בשל מגוון התרבויות ומונע על ידי הרגש.
[caption id="attachment_3344" align="aligncenter" width="500"] חנוכה בגרמניה[/caption]במהלך הסמסטר הייתה לנו אפשרות להשתתף בשבוע סדנא, והצטרפתי לסדנת יציקת כסף, שבה התבקשנו לעצב שתי טבעות בעלות קשר מסוים. במשך שבוע ימים עברנו שלב אחר שלב דרך גילוף השעווה לצורה הרצויה, סינון חול לתבנית ויציקת הכסף. עם קבלת הטבעת מהתבנית התחלנו בתהליך השיוף והפוליש עד למוצר המוגמר. בתום השבוע נתנה לי ההזדמנות לעצב את התערוכה בה הצגנו את הטבעות.
[caption id="attachment_3342" align="aligncenter" width="500"] הטבעות בתערוכה[/caption]במקביל כל שאר הסדנאות, בכל שבוע, הציגו את תוצאות הפרויקטים השונים עליהם עבדו. ביום אחד הפך בניין האוניברסיטה לחלל תצוגה לכל השבוע. היה מרשים. אותו קונספט נערך גם בשבוע האחרון לסמסטר, תערוכה בה הוצגו רוב הפרוייקטים שנעשו בכל הקורסים מכל המחלקות: תקש"ח, עיצוב אינטראקציה ועיצוב מוצר.
[caption id="attachment_3348" align="aligncenter" width="500"] תערוכת גמר[/caption]באופן כללי, במעמד בחירת היעד לחילופים חשוב לבחור מקום שאתם מתחברים אליו. לפני שהגעתי לגרמניה הייתי מסוקרנת לדעת עוד על הבאוהאוס והחוויה שחוויתי הייתה מעצימה ומעשירה בהרבה מובנים. הגעתי עם ציפיות לספוג הרבה מהמקום ומהארכיטקטורה. כך באמת שאבתי השראה יום יום מהסביבה בה גרתי. לא תיארתי לעצמי שהאוניברסיטה תשקיע כל כך הרבה מאמץ בקבוצת החילופים. לקחו אותנו למספר אירועים ואתרים, אחד מהם היה בעיר Ulm, שם הקים מקס ביל, שהיה סטודנט בבאוהאוס, בית ספר ממשיך לבאוהאוס אחרי מלחמת העולם השנייה, ושם ממוקם גם ארכיון בת הספר המיתולוגי. התפיסה שלי לגבי איך נראו הדברים בעבר השתנתה. נוכחתי לראות עשרות מוצרים של גדולי האמנים ופריטי יום-יום שמקבלים משמעות חדשה ככל שגילתי עוד על ההיסטוריה שלהם.
אני ממליצה בחום לקחת בשתי ידיים את ההזדמנות המדהימה הזו, לנסוע לחילופים בגמונד! תהנו!
[caption id="attachment_3343" align="aligncenter" width="500"] הספרייה[/caption] [/column]